• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    FRANCIMORJÓGA
    CONTINUITY
    CONTINUITY --- ---
    INK_FLO: No jo, jenomže i to protažení těla je daleko efektivnější, když je člověk duchem přítomen, a tím pádem v pozicích proudí jeho prána...:)
    To alespoň říká náš učitel ájurvédy, a z vlastní zkušenosti mi to přijde jako hluboká pravda :) Pokud provedu ásánu nevědomě, pocit v těle z ní není zdaleka tak dobrej...případně vůbec není dobrej (přijde mi, že je snadný způsobit si tak všelijaký zranění, nebo ztuhlost místo uvolnění). Takže když už se přistihnu, že u cvičení něco vymýšlím a provedla jsem ásánu nepřítomně, snažím se ji poslední dobou alespoň zopakovat, tentokrát už doopravdy :)
    ZUZIK
    ZUZIK --- ---
    Poradíte mi prosím s výběrem vhodné jogamatky, která neklouže a je za rozumnou cenu? Díky za tipy!
    PETER_PAN
    PETER_PAN --- ---
    TADEAS: A ja musim Tadeasuv kurz "od jógových pozic k meditaci" velice pochvalit. Tadeas je vynikajici ucitel a je potreba zminit nenasilny pristup, vynikajici popis jednotlivych procesu v prubehu cviceni a zejmena pak skutecnost ze se nikam nechvata. Projizdi opakovane nemnoho asan, ktere je potreba pekne zvladnout a spolu s navazovanim mezi nimi pochopit tu potrebnou miru dynamiky. Proste super.
    INK_FLO
    INK_FLO --- ---
    CONTINUITY: já třeba vůbec neřeším dualitu "přemýšlím u toho/nepřemýšlím u toho" protože to mám jen jako protažení těla, což mi bohatě stačí...
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    a malý tematický spam :)

1/ zřejmě budu opakovat sérii lekcí "od jógových pozic k meditaci" (info zde TADEAS) -- každé úterý 19:45 - 21:15, od 13. ledna do 3. března, 11 setkání.

2/ Dynamická jóga - základy funkční celistvosti
    Kdy: každé úterý 17:30 - 19:00, od 27. ledna do 2. června 2015 (vyjma 9. března), celkem 18 setkání
    Kde: Praha 2

Zvu vás na první z řady několika na sebe navazujících kurzů jógy. Jelikož je první, bude začínat tělesnou výukou nejdůležitějších základů: jak cítit a jak zkoumat nevymáhavě, upřímně, otevřeně, citlivě a v kontaktu s tím, co se v rámci praxe právě děje. Na tomto poli se pak budeme učit základní funkční principy vedoucí k podpoření celistvého fungování těla. Rozvinutí citlivosti k sobě samým nám umožní založit veškerou další praxi na inteligenci těla, oproti založení v domněnkám o tom, co by pro nás snad, možná, či podle druhých mohlo být prospěšné. Systematická výuka základních principů funkční integrace (kterou se budeme zabývat) je nutným předstupněm následné výuky integrace strukturní (bandhy), v návaznosti na ně pak integrace energetické, to vše snad v důsledku vedoucí k přirozenému a hladkému zpřístupnění hlubších oblastí zkoumání.

V lekcích budeme postupovat od výchozího zcitlivění těla (hlavně oblasti beder), přes pozice na břiše a na zádech, k celé sekvenci tzv. pozdravu měsíci a posléze k jednoduchým pozicím ve stoje, v sedě a obráceným pozicím. Tělo se učí prostřednictvím opakovaného pohybu a výuka tedy neobsahuje prakticky žádné statické pozice. Celou sekvencí vás budu provázet hlasem pomocí přesných a podle aktuální potřeby přizpůsobovaných instrukcí, tak abyste mohli plně důvěřovat tomu co cítíte, bez nutnosti kontrolovat, zda je vaše provádění pohybu "správné".

Jde-li tedy především o rozvíjení základní citlivosti a celistvosti jako prvního stupně transformativních praxí, o co v lekcích nejde? Nejde o aerobní cvičení, fyzioterapii, ani vytváření endorfinové smrště v důsledku pomateného sebepoškozování pozicemi, které tělo celistvě provádět ještě nedokáže. Zároveň nejde o zábavu, rozptýlení, ani "protažení", i když jistě tělo v průběhu lekcí komplexně aktivujete a budete-li pozorní, nebudete se ani nudit :)

Máte-li zájem se zůčastnit, napiště mi do pošty, pošlu vám info o místě, ceně a zodpovím případné dotazy. Pokud by vám v účasti bránil pouze nevhodný čas, tak se mi rovněž ozvěte, v případě dostatečného zájmu můžu lekci zorganizovat i jindy.

T.
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    CONTINUITY: toš ono se nemusí vypnout ani po deseti letech každodenního cvičení, o tom je jaksi to, že meditace sice v pohybu, ale stále potřebuje snahu a kotvení pozornosti směrem od myšlení k tělu, případně k tichu... ono se to samo neudělá stejně jako to zvedání zadnice :)

SAUMENSCH: případně mě napadá prozkoumat stav "nic mi to nedává" směrem k motivaci (aka "co od cvičení chci") a kdyžtak upnout pozornost jinam, joga není jediný pohybově-meditační systém na planetě :o)
    CONTINUITY
    CONTINUITY --- ---
    SAUMENSCH: Tak, ten stav, kdy už techniku tak ovládáš, že se na ni nepotřebuješ soustředit a vede tě to samo, přijde až po mooc opakováních, nemůžeš čekat, že nastane jen tak :) Znám to po letech jen u několika málo základních ásán, které jsem opakovala nejvíckrát, ve všech ostatních jsem pořád naprostej začátečník :)
    Takže podle mě jediné, co se s tím dá dělat, je prostě cvičit :)
    A co se týče obecně myšlení u cvičení (na cokoliv), to se taky nevypne samo, to člověk musí aktivně vypnout, třeba tím, že se vědomě soustředí na dech, opravdu si ho vést po těle tak, jak to člověku říkají na lekcích. A mně třeba funguje jednoduchá technika, kterou jsem pochytila z meditace ayp: když se přistihnu, že u jógy myslím, tak holt přestanu myslet a vrátím pozornost k józe ;-D A znova, a znova a znova :)

Taky na to může pomoct dát si před jógou meditaci, nebo alespoň nějaké ztišení a zklidnění...

Co myslíš s tím, že "to s tebou nic nedělalo"? :)
    Po každým, i jednotlivým cvičení, vnímám úplně jasnej rozdíl, tělo je uvolněnější, správnějc v něm proudí energie, v důsledku toho je i v mysli víc vzdušna a prostoru a může se volněji hýbat, a duch se taky cítí líp...a z toho pak plyne další potenciál, kterej se při pravidelný praxi sčítá.
    Neumím si představit, že by to tohle mohlo někomu nedělat, protože to je prostě biologicky daný, když se pročistí tělo, mozek i duše se uvolní taky...
    Zajímavá otázka je pak, jaký přesně máš očekávání, jestli třeba nečekáš, že jóga bude řešit nějaký problémy nebo nepříjemný stavy, který ale sama o sobě řešit nemůže - může ti jen dodat sílu a vytvořit prostor, aby je šlo řešit snadněji.
    LAYDEE
    LAYDEE --- ---
    ahoj, doufám že mě příliš nebudete nenávidět, že to píši i sem,tak jen rychle - nemáte někdo nějaké origo cd,které by jste mi mohli věnovat/vyměnit za něco/prodat za něco málo?budu i ráda za tipy, kde takové cd sehnat...do pošty prosím. děkuji! (dávám přednost spíše svižnějším rytmům než "chrámovému huhlání mnichů" bez téměř žádných tónů kolem....díky)
    ZIKE
    ZIKE --- ---
    tak tohle me fakt pobavilo :D hlavne ten konec :D

BONDI HIPSTERS - Yoga Farts
    https://www.youtube.com/watch?v=PSvVkHrhjzY
    DENDROBATA
    DENDROBATA --- ---
    INK_FLO: Ony se ty myšlenky pak zastaví což? :) I pozdrav slunci má nesčetně podob, Tensegrity jsem cvičil ale tam kde bydlím nenašel komunitu a pak objevil jogu, a ono se mi to teď poznáváním jogy dost propojuje, ty samý klouby a svaly i vliv na psychiku..
    SAUMENSCH: Netlač na pilu, prostě cvič (často), nic od toho nechtěj, ono se to časem objeví /anebo ne:).. můj prapůvodní příspěvek s opakováním surya namaskar byl právě mířen směrem "vypnout hlavu" ..Jak píše Karen .. najdi si směr jogy i učitele s kterým můžeš aspoň jednou týdně cvičit :)
    INK_FLO
    INK_FLO --- ---
    SAUMENSCH: "pořád se jen soustředím jestli ty cviky dělám správně a nic mi to nedává"

mám to stejně a vyřešil jsem to jednoduše - pořád dokola cvičím jen pozdrav slunci (20 minut denně) :-)....plus tensegrigu, ta je taková roztěkanější a není tak statická
    KAREN
    KAREN --- ---
    SAUMENSCH: zajdi si k dobrymu uciteli - je tezky doporucit, ke komu a kam presne, kdyz nevime, jakyho jsi zalozeni, jestli te laka hatha, "zdravotni" iyengar nebo neco "rychlejsiho" typu ashtanga... tipu se tu prubezne hazi spousta, taky hraje roli, v jaky lokalite by to melo byt. nejlepsi proste bude neco vyzkouset a najit si, co ti sedi, rekla bych.) kazdopadne si myslim, ze vedeni by mohlo pomoct.
    SAUMENSCH
    SAUMENSCH --- ---
    DARJEEL: Oukej a já si to i myslela, jen mi přijde divný kdyby někdo takovej zavítal na nyx do jogy a ptal se jak na to ;)
    Snad jsem na to dostatečně odpověděla v předešlým příspěvku to Karen. Sama ty pocity moc nedokážu popsat, prostě chci, chci aby mi to něco dávalo a uvolňovalo, ale hlava holt nechce nebo což .)
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    SAUMENSCH: otazka jak zacit me vedla k adjustaci na zakladni problem bezne populace zvany gaucing. Bezva, ze to mas jinak, tak v cem je problem?
    SAUMENSCH
    SAUMENSCH --- ---
    KAREN: Zajímá mě jóga celkově, nevyznám se v tom ale tak moc, abych byla schopná říct co přesně. Už několikrát jsem se snažila jí cvičit, i pravidělně, ale nic moc to se mnou nedělalo. Ráda bych "vypnula" ale pořád se jen soustředím jestli ty cviky dělám správně a nic mi to nedává...
    SAUMENSCH
    SAUMENSCH --- ---
    DARJEEL: Děkuji za milou odpověď. Samozřejmě nejde o to zvednout zadek, kvůli józe jsem se ho už právě nazvedala dost, ale prostě asi něco dělám blbě. Ale co tvrďákovi budu povidat.
    DENDROBATA
    DENDROBATA --- ---
    STQ: Čekal jsem že se toho chytíš, dotaz typu "Chtěl bych začít s jógou ale nemůžu se 'do toho' dostat" byl však zodpovězen tímto způsobem, trochu nadneseně ...
    BIONAUTES
    BIONAUTES --- ---
    THOSINO: Pro začátek doporučuji pročíst Mirkovi články o joze, je tam i pozdrav slunci a vůbec je tam toho více, a je to psané jednoduchým slovem. http://www.sarpa.cz
    _PINKY
    _PINKY --- ---
    SAUMENSCH: mozna to ma svuj duvod... zkus s tim treba jeste pockat;)
    STQ
    STQ --- ---
    DENDROBATA: akorat kolega o zadnym stresu nic nepsal...
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam