• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    FRANCIMORJÓGA
    Všechny druhy jógy... Názory, rady, zkušenosti. Na HOME jsou zajímavé linky.
    Osm (aštanga / radža) částí jógy: - rozvíjejme diskuzi a rozšiřujme si navzájem obzory :)
    KořenyPlody“ / Samyama
    1. jama - 5 etických principů v jednání vůči vnějšímu světu (ahimsá - neubližování, nenásilí * satja - pravdivost, pravdomluvnost * astéja - nekradení, neprahnutí * brahmačarja - smyslová zdrženlivost, nevášnivost, schopnost neplýtvat energií * aparigraha - nehromadění, neulpívání)
    2. nijama - 5 etických principů v jednání vůči sobě (sauča - čistota těla i mysli * tapas - vytrvalost, sebekázeň a disciplína ve vlastní jógové praxi * santóša - spokojenost * svádhjája - sebepoznání, studium svatých písem * íšvara pranidhána - nalezení vyššího životního smyslu, dobrovolné podřizování se vyšším zákonům, poznávání osobního/univerzálního Boha)
    3. ásány - cvičení jogových pozic
    4. pránajáma - práce s vnitřní energií pomocí dechových technik
    5. pratjáhára - stažení smyslů od vnějších objektů, umožňuje utišení a ovládnutí mysli
    6. dhárana - koncentrace mysli
    7. dhjána - meditace
    8. samádhi - splynutí s universem, trvalé poznání Já >> stav Sat-Čit-Ánanda (čisté a absolutní jsoucí (sat) vědomí (čit) blaženosti (ánanda)) / džívamukta (osvobozený za živa) / kaivalya / nirvána / dobrýjeto ;)

Manuál: Yoga Sutras of Patanjali (EN) vč. překladu jednotlivých slov ze sanskrtu a výkladu a odkazů na související texty o jógové psychologii a filozofii :: (EN) PDF verze bez komentáře :: Pataňdžaliho Jógasůtry (CZ, bez komentářů a prolinkování :-( ) Další základní texty

Podložky a pomůcky na cvičení, aneb smrt ásánám na karimatkách, kobercích a podobných zrůdnostech ;)
    Malý přehled možností, kde se věnovat józe - ásány i meditace. Sledujte také YogaPoint a Jóga žurnál.
    Pokud chcete doporučit někoho dalšího, uveďte odkaz do klubu se slůvkem "záhlaví", rádi přidáme.
    Nejbližší akce, workshopy, kurzy...

aktualizace: 8.2.2012
    (přidání na vyžádání)

30.3.-1.4. Ostravský jarní víkendový jógový a taneční festival.
    Praha
    Belayoga-Praha, Řevnice NOVÉ
    Akasha NOVÉ
    ashtanga.cz - Dalibor Štedronský, ashtanga vinyasa
    ashtangajoga.cz - ashtanga vinyasa
    budhistické Centrum Lotus - ashtanga vinyasa, hatha, kundalini
    Cocoon NOVÉ
    Energy Studio - Václav Krejčík
    Jóga Centrum Rubeška - hatha, iyengar, vinyasa flow, gravid, ...
    Klub kondiční gymnastiky jógy - hatha
    Lenka Kýrová - dynamická, ashtanga vinyasa
    Lenka Nezvalová - vinyasa flow
    Lucie Königová - vinyasa flow, jógová terapie
    MUDr. Marcela Mikešová - iyengar, jógová terapie
    Milena Raková - iyengar
    Pavel Hub - ashtanga vinyasa
    Prague Yoga - vinyasa flow, iyengar, viniyoga, yin yoga, 1 on 1
    Studio Kairos - tradiční joga, krija joga a tantra
    Garuda Centrum - Celoroční kurzy klasické jógy, čchen taiči a sebeobrany - Praha 2
    vinyasayoga.cz - ashtanga vinyasa a vinyasa flow
    YogaJoga - Helena Kubrychtová Bártová - iyengar
    YogaMe NOVÉ
    Yoga Space - ashtanga vinyasa, hatha, vinyasa flow
    Brno
    Gitanandajoga.cz
    MUDr. Jan Černý - iyengar (tel. Botanicka - tu se cvici: 541 223 764, tel. ordinace: 547 221 304)
    Ostrava
    Centrum Lotos - iyengar, pro ženy, gravid, po porodu
    Pranava Jóga Centrum NOVÉ
    Bikram Yoga Ostrava - ehm ;) NOVÉ
    Pardubice
    Láďa Lebeda
    Plzeň
    Škola jógy pro každý den - iyengar, hatha
    Prostějov
    Jógaklub Prostějov - iyengar, hatha
    Severní Čechy
    Jóga Hlavice (u LBC) - iyengar, retreaty, pronájem pro vlastní akce
    Jóga Namaste Chomutov - ashtanga vinyasa, vinyasa flow
    Petr Něměček - iyengar
    Jižní Čechy
    MUDr. Michaela Klos - vivékananda
    Frýdek - Místek
    Karakal - hatha
    Celorepublikově
    Jóga v denním životě - hatha, bhakti, džnána
    Jiří Vacek a přátelé - džnána, meditace, retreaty
    Sahadža jóga (Nirmalá Déví) - kundalini
    Světoběžníci NOVÉ
    Matej Jurenka

Související kluby: [ AYP ‒ pokročilé jógové techniky ‒ aplikovaná duchovní věda ] :: [ MEDITACE ] :: [ poweryoga ] :: [ Zenové příběhy ] :: Koány a zenové příběhy
    rozbalit záhlaví
    JANITA
    JANITA --- ---
    KLUZAU: u Petry Vonšovské - http://www.aysp.cz/
    KLUZAU
    KLUZAU --- ---
    JANITA: jj. Můžu se zeptat, u koho cvičíš?
    JANITA
    JANITA --- ---
    KLUZAU: pod to se podepisuju

souhlasím s STQ: , že když člověku něco je, a neposlouchá tělo, tak to může pěkně dodělat... ale zároveň se mi osvědčilo, že když vydržím cvičit (v mírnější formě), tak se to za čas samo spraví. Přesně, jak píše KLUZAU: jóga je v psychice mocná a vlastně jsem přesvědčená o tom, že všechno, co se nám děje navenek v těle, souvisí s psychikou a tím, co si řešíme uvnitř. Já v tomhle důvěřuji maximálně svému učiteli / učitelce - řeknu jí: je mi to a to.. ona mi odpoví: okay, nedělej to a to, poslouchej tělo, masíruj, ale cvič a nejdi přes bolest.. a pak si povídáme i o tom, co se mi děje v životě.. a mně to najednou začne docházet. Hlava mi několikrát nedala a já přestala cvičit a pak uzdravování trvalo déle a to už vůbec nemluvím o rytmu cvičení... najednou z toho vypadnout a pak se do toho zase horko-těžko vracet. Všechno se mi rozhodilo a trvalo několik měsíců, než se vše vrátilo do normálu. Pak jsem jí jednou poslechla a cvičila třeba i se zablokovaným krkem, ale samozřejmě jsem nedělala pozice zátěžové na páteř, nikam jsem se necpala, dala si třeba jen půlku série, prostě poslouchala tělo... No a za pár dní jsem byla jak proutek :) Jóga prostě není jen o cvičení... je v ní mnohem větší hloubka.
    KLUZAU
    KLUZAU --- ---
    ---------------a samozřejmě poslouchám jemné signály těla
    KLUZAU
    KLUZAU --- ---
    já bych osobně doporučoval při jakékoliv nemoci jógu nevzdávat. Jógu může cvičit i člověk, který už js skoro mrtvý :).
    Otázkou je, co a jak cvičit. Mám zkušenosti s artrózou kolena - 2 špatné varianty jsou buď že se na to vyprdnu, a jelikož kolena souvisí s psychikou, ještě to zhorším, protože ´joga je v psychice hodně mocná. A nebo se s kolenem, které natíká, potřebuje klid a prokrvit a vědomě rozhýbávat, vrhnu na nějakou drsnější formu aštangy, cvičím každý den celou sérii a ještě odpoledne jedu na kole.
    Osvědčuje se mi, že v případě velké obtíže zvolím jógovu terapii (co u nás cvičí třeba Lucie Konigová nebo škola Iyengara), cvičím krátce, nebo cvičím hatha jógu ale vynechávám některé polohy. Postupně zvyšuji zátěž.
    A pokud cvičím kratšeji než obvykle, doplním pranajamou, meditací, mantrou, možností je hodně :)
    FAEKAL
    FAEKAL --- ---
    MISTR8: Nevypada to vylozene zle, ale prijde mi, ze je to spis prevence pro maximalne stredne nemocny kolena a navic ma obsazeno.
    STQ: Dik za radu, skocim si asi zatim spis do toho bazenu.
    NIKKITA
    NIKKITA --- ---
    STQ:
    KLUZAU:
    Díky za odpovědi, ale moc mě to nepotěšilo, na kurzy už je nutné se přihlásit napevno, a vzhledem k mým proměnlivým časovým možnostem mi právě vyhovovala ta časová nezávaznost... nevíte o něčem podobném?
    MISTR8
    MISTR8 --- ---
    FAEKAL: co zkusit tohle? http://www.petrruzicka.com/seminare/seminar_zdrava_kolena.html - není to sice jóga, ale může ti to rozšířit rejstřík možností, jak si dát (nejen) kolena do kupy.
    STQ
    STQ --- ---
    JANITA: jogou se daj kolena taky krasne dodelat...ja bych s rozbitym kolenem s jogou rozhodne nezacinal a pockal az to bude uplne zahojeny.
    JANITA
    JANITA --- ---
    FAEKAL: Když budeš pravidelně cvičit, tak se ti ta kolena můžou i spravit... jóga není jen o asánách.. teď bylo období kolen a zablokovaných krků. Lze dělat třeba jen pozdravy slunce a závěrečné pozice a koleno šetřit.. mazat kokosovým olejem, masírovat... třeba si s tim kolenem i povídat (já vim, zní to blbě)... Začni s jógou, až se budeš cítit.. ale já se poslední dobou řídím větou: zítra znamená nikdy :) držim palce.
    LAKSHMANA
    LAKSHMANA --- ---
    FAEKAL: Tak opatrně. :-)
    FAEKAL
    FAEKAL --- ---
    Dekuju vsem za cenne rady. Zlobi me ted jeste trochu koleno po prasklem menisku, ale verim, ze to tak do mesice rozchodim a pak se na neco muzu vrhnout. Do te doby budu zatim chodit plavat a premyslet kam dal :)
    JANITA
    JANITA --- ---
    FAEKAL: každej někdy začínal.. asi je nejlepší vyzkoušet víc druhů a uvidíš, co ti sedne. Já kopu za Ashtangu :)
    KAREN
    KAREN --- ---
    LAKSHMANA: taky jsem pred jogou nejakej rok chodila na pilates a byl to dobrej "input" pro dalsi praci se stredem a jeho vnimani celkove...
    LAKSHMANA
    LAKSHMANA --- ---
    Pilates je bez pomůcek, nebo případně s pomůckami (to je pouze volitelná, nepříliš častá, nadstavba). Prostředí kde se cvičí je stejné jako u tzv. jógových lekcí.

Osobně to považuju za bezvadnou přípravu na ásany i posilovnu. Ale můžeš se samozřejmě vrhnout rovnou na ásany. Když budeš cvičit s rozumem a jemně tak to bude fajn.
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    FAEKAL: pilates - jádrový svaly, břicho atd... jestli Ti jde pevnej střed, jdi do toho.. ale samozřejmě minimum duchovna.
    SARAJ
    SARAJ --- ---
    FAEKAL: pilates na strojich neni.
    FAEKAL
    FAEKAL --- ---
    LAKSHMANA: Pilates je ale na strojich, ne ?
    Ja bych radsi bez stroju a bez fitka, neni mi to prostredi tam sympaticky. Radeji bych zkusil nejakou tu jogu level 0 .
    LAKSHMANA
    LAKSHMANA --- ---
    FAEKAL: Můžeš zkusit Pilates. Já s tím tehdy začínal a posturu mi to srovnalo a zpevnilo krásně.
    LAKSHMANA
    LAKSHMANA --- ---
    CONTINUITY: S Renatou jsem se seznámil na dvou individuálních setkáních a jedné normální 1.5h lekci a líbílo se mi to. Stojí za prozkoumání. :-)
    FAEKAL
    FAEKAL --- ---
    Ahoj. Jakou jogu byste doporucili pro uplnyho zacatecnika ?
    Potrebuju tak nejak zpevnit horni polovinu tela a zada a nevim kde zacit.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam