• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    FRANCIMORJÓGA
    EZKATER
    EZKATER --- ---
    CARIBOO: muzu se zeptat, ke komu osobne chodis ty? Ja chodil k Davidovi D., ale ten skoncil, tak hledam...
    AMBIENTIUM
    AMBIENTIUM --- ---
    CARIBOO: A ještě jak jsem dnes docvičil druhej den po sobě, tak to fakt dodalo velkej boost. Cvičilo se v pohodě, líp než včera a energeticky to šlo hodně nahoru po cvičení, moc příjemný, už se těším na zítra ráno na další. Je to fakt pecka, snad to fyzicky utáhnu, ale nedělalo mi to dnes(!) žádnej problém.
    AMBIENTIUM
    AMBIENTIUM --- ---
    CARIBOO: Napíšu PM.
    CARIBOO
    CARIBOO --- ---
    AMBIENTIUM: Tomu rozumím, ale ona ta domácí praxe má leccos do sebe :-). A ke komu chodíš, jestli se můžu zeptat?
    AMBIENTIUM
    AMBIENTIUM --- ---
    CARIBOO: Prima moc dík, projdu si to. Učitele samozřejmě mám, chodil jsem na otevřený začátečnický lekce a jak se to zas rozjede, tak už si troufnu jít na mysore lekce. Takže tak nějak pod dozorem jsem byl a budu, akorát teď to už dlouho bohužel nejde jinak než jet podle taháku...
    CARIBOO
    CARIBOO --- ---
    AMBIENTIUM: Já mám na cvičení nejraději knihy Petriho Raisanena: https://www.bookdepository.com/search?searchTerm=petri%20raisanen&search=Find+book
    A myslím, že pro začátečníky je skvělý i David Swenson, protože tam má spoustu modifikací:
    Ashtanga Yoga : David Swenson : 9781891252082
    https://www.bookdepository.com/...David-Swenson/9781891252082?ref=grid-view&qid=1588837950470&sr=1-1
    Existují i další super knihy, ale těmihle bych začala :-).
    Opravdu není nutné cvičit celou sérii :-). Denní minimum je 3 pozdravy A, 3 pozdravy B a 3 závěrečné padmasany. Když jsem unavená a necítím se, tak cvičím jenom to nebo třeba část série. Když jsem začínala, tak jsem prvního půlroku cvičila cca půlku jedničky, až postupně jsem se dopracovala k celé a pak docela rychle k dvojce, kterou ale do dneška cvičím často jen částečně. Ale opravdu doporučuju najít si učitele. Nedělala bych to jen z knížek a videí.
    CARIBOO
    CARIBOO --- ---
    BHA: To, čemu se dneska říká aštanga jóga je v ásanová praxe podle K. Pattabhi Joise. Na tu navazuje pokud vím tzv. aštangová pranajáma neboli ta, co ji Jois učil. Ale není to vlastně žádný systém a ani navidím důvod, proč by měl být, i když někteří se tím rádi zaklínají. Pokud se bavíme o józe a meditaci, pak bych vycházela (podle vzoru svých učitelů) z Patanjaliho Jóga Súter. Skutečná aštanga jóga je ta osmi dílná a ta je uvedená v Jóga Sútrách. Podle mého čistě soukromého názoru, pokud se člověk zajímá o víc než ásanovou praxi, tak je studium textů souvisejících s jógou nutné. A pak záleží jaká tradice je mu blízká. Cvičení určitých sekvencí podle mě nebrání tomu mít meditační praxi, jaká je člověku blízká, pokud ona naopak nevyžaduje nějakou jinou praxi. Ale z logiky věci mi tomu připadají nejbližší Jóga Sútry.
    AMBIENTIUM
    AMBIENTIUM --- ---
    CARIBOO: děkuju moc, doporučení literatury bych s povděkem přijal... a nová informace pro mě je, že se série nemusí cvičit naráz celá. Přišlo mi to i takové hezky ucelené. Rád cvičím celou :-) Cvičil jsem včera a teď jdu teda zas. Zkusím to :-) hezký den.
    TANTRAMAN
    TANTRAMAN --- ---
    CARIBOO: Má se sedět tak, aby se tělo nepřipomínalo.
    CARIBOO
    CARIBOO --- ---
    BHA: Tak to o té meditaci slyším poprvé, ale je to možné. Nicméně s tím nesouhlasím. Tady bych z Pattabiho nevycházela. Meditace se dá učit postupně, začít s málem a prodlužovat. Ostatně z žádných mně známých jógových textů neplyne, že musíš u meditace sedět v lotosu nebo předtím cvičit ásany. Dokonce bych řekla, že v lotosu sedí málokdo. Spíš v nějaké variantě - typicky jedna noha složená a druhá chodidlem na lýtku na ní, tak že paty jsou u sebe.
    CARIBOO
    CARIBOO --- ---
    AMBIENTIUM: Určitě se nervi do pozic, který nedáváš, to je blbost. Zrovna supta kurmasana je hodně náročná pozice, takže se dělají různé varianty, které pomáhají studentovi s tím, co mu brání se do té pozice dostat (kyčle, ramena...) a můžou vypadat úplně jinak. Po širšásaně je balasana (poloha dítěte), ale tu hádám nemyslíš :-). Vinyasi nemusíš dělat všechny a mezi stranama už vůbec ne, spíš je důležitý je dělat dobře. Třeba taková čaturanga je na správné provedení docela náročná. Příští týden už se jógy otevřenou, takže doporučuji zajít někam na mysore a nechat si poradit učitelem.
    Cvičit míň ale denně jsem myslela tak, že je lepší cvičit třeba jenom část série, prostě tak, aby si to fyzicky zvládal, ale postavit se na podložku každý den (respektive 6x týdně a mimo úplněk a novoluní). prostě si tu praxi nastavit tak, aby si ji zvládal denně. Časem budeš třeba mít chuť přidat, ale prostě pomalu a raději častěji než víc.
    Kdyby si chtěl nějaký doporučení na učitele nebo knížky, tak ráda ;-).
    HONZAL
    HONZAL --- ---
    /čas - a vůle hlavně :-))
    HONZAL
    HONZAL --- ---
    Já se teď k joze taky vracim přes ashtangu. Jak Dalibor uvolnil nějaký videa do karantény, tak jsem začal opakovat dýchání a dělám si takovou hodně zkrácenou 1. sérii s výběrem asan dle sebe. Stihnu to za nějakých 20 minut + relaxace a je to super. Já bohužel odrostlé děti nemam a řešim teď hodně i to materiálno, takže nemám v józe jakýkoliv ambice nějakýho posouvání v tuhle dobu (je to toho dost jinde) a prostě si v klidu cvičím, když to vyjde.

    Pranajamu a meditaci jsem dělával a taky se k tomu chci postupně vrátit, až bude více prostoru. Sekvence byla ha-tha joga -> pranajáma -> meditace (ta je teda možná kdykoliv, ale takle mi to sedlo nejvíc).

    Ashtangu začlením před celou tuhle sekci, tj. nešel bych dělat pranajámu hned po ashtanze, ale nějaký asany s delší výdrží a zvnitřněnim (ha-tha joga) bych tam dal před pranajamou. Ze zvědavosti otestuju o víkendu, vyjde-li čas.
    AIM_FREEMAN
    AIM_FREEMAN --- ---
    AMBIENTIUM: Podle mě je bezpochyby celé kompatibilní a dá se k té sestavě, co cvičíš, jen přidat to, co už umíš. I v AYP byla nějaká základní ásanová praxe, co si vybavuju a to zaměření na vnitřního gurua a rozvinutý koncept self pacingu je imho k nezaplacení. Ashtanga vinyasa je imo jen taková flow akčnější verze ásanové praxe.
    AMBIENTIUM
    AMBIENTIUM --- ---
    AIM_FREEMAN: no jelikož meditační praxi nedělám, chtěl bych se k ní vratit. Ayp metoda mi fungovala báječně. A teď jak odrostly děti a další světský věci jsou vyřešený, tak pomalu nacházím čas vrátit se k tomu, co bylo odložený kvůli jinejm povinnostem.... ale třeba je to blbost, nevim...
    AIM_FREEMAN
    AIM_FREEMAN --- ---
    CARIBOO: Jen pozn. - v AYP se dělá vnitřní pránajáma, de facto krija jóga .. procházení páteře vědomím, coz je daleko jemnejsi prace. Tak je otázka, co A. vlastně chce komponovat dohromady. Spíš si myslím, že vzhledem k tomu, že má "zapnutý systém" tak by techniky jako kapalabhati a nadi sodhana se zadrzemi mohly celou vec zbytecne zkomplikovat, resp. hodne rozjet.
    AMBIENTIUM
    AMBIENTIUM --- ---
    CARIBOO: Děkuju za reakci, zdroje prostuduji, zejména aštangové. Je fakt, že jsem do toho prostě skočil bez přemejšlení a hlubšího studia čehokoliv okolo a prostě to začal cvičit. Vynechávám vlastně jen dvě pozice - tu co následuje po kurmasáně a pak pozici po šíršasáně (pardon, neznám ty názvy, jsem fakt amatér a začátečník), prostě je absolutně nezvládám a už dlouho se nedá chodit na lekce...ale věřím, že to postupně zvládnu a budu na tom pracovat. (Daří se už třeba i zasukovat nohy do lotosu, což je jednoznačně výsledek aštangy; považoval jsem to za nemožné).

    Jak mám rozumět tomu "cvičit denně míň"? Ubrat sekvence čaturanga/pes dolů/nahoru mezi pozicemi v části jak se cvičí na zemi? Nedělám to mezi jednotlivými stranmi, jen mezi pozicemi. Abych to dal mezi stranami, to budu muset ještě nějaký ten pátek cvičit :D Díky.
    CARIBOO
    CARIBOO --- ---
    AMBIENTIUM: Já dělám všechno z toho, co píšeš. A opravdu doporučuji najít si učitele, který Tě naučí pranajámu, není dobrý se to učit sám z knížek. Ale pokud máš zájem i o nějaký teoretický přehled, tak doporučuji Pranajámu od Lysebetha: https://www.kosmas.cz/knihy/61158/pranajama-technika-dechu/
    Jinak ashtanga znamená osmi dílná a ásanová praxe (podle K. Pattabhi Joise) je jen jedna složka - to je i tady v záhlaví, takže pokud máš zájem o celý balíček, je fajn zabývat se i těmi dalšími.
    Dala bych si pozor na úpravu těch sérií a opět to dělala s nějakým osvíceným učitelem. Je fajn dělat začátečnické modifikace, k úplnému vynechávání pozic mám výhrady, ale to je právě to, co dobrý učitel dokáže nastavit tak, aby to danému člověku sedělo na to, co potřebuje a chce od toho. Jinak za mě lepší cvičit denně míň než obden.
    AMBIENTIUM
    AMBIENTIUM --- ---
    Jen nahodím nějakou zkušenost s Aštangou. Mám za sebou pár let pravidelné meditační praxe (AYP), kde se medituje 2x denně, 10 minut pránajáma, 20 minut meditace. Po necelých dvou letech se objevovaly přes den nahodilé velmi příjemné pulzy energie (brnění) různě po celém těle (hadí síla?). Pak jsem s meditováním přestal a stav jasnosti trval asi tak rok, než se to zase zahalilo. Teď cvičím 5. měsíc pravidelně Aštangu, daří se mi cvičit zatím jen ob den 1. sestavu (některé pozice vynechávám - ještě není absolutně možné je udělat, a některé ve zjednodušené/začátečnické formě). Energetiké pulzy se opět objevily tak po dvou měsících, a je to fakt příjemný :) ale to není podstatné. Co je opravdu podstatné - Aštanga mi odstranila dlouhodobou hlubinnou bolest zad mezi lopatkami (sedavé zaměstnání), která nešla řešit žádnou masáží atp. Záda mezi lopatkami mi často zatuhávaly a bolely i na povrchu a muselo se to rozmasírovávat. Povrchní bolesti zad odezněly cca po 2,5 měsících, a nově už je docela dlouho (asi 2 týdny) pryč i ta hlubinná bolest - dobře jsem ji nacházel v šavasáně při plném nádechu, kdy to píchalo a tlačilo. Je to pryč. Sláva. Aštanga je láska :) Kromě léčivého aspektu je tam samozřejmě i ten aspekt celkové svěžesti, energie a síly. Je mi 42, a než jsem začal tak jsem byl příšerný zatuhlý poleno. A to je ta druhá zpráva, můžou s tím začít i starý polena :D Hezký den všem :)

    PS: není tady někdo, kdo by cvičil Aštangu a zároveň dělal pránajámu a meditaci? Nějak bych to chtěl zkloubit celý dohromady a jde mi o pořadí kdy co jak dlouho... Díky.
    CARIBOO
    CARIBOO --- ---
    Řada učitelů teď streamuje i filosofické lekce, pranajámu atd. Za pozornost stojí třeba Eddie Stern, Andrew Eppler, Robert Svoboda (filosofie a ajurvéda). Omstars jsou na měsíc zdarma s kódem MAVISYOGA.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam