• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    MAJKAPosta 120, clo a DPH aneb kde je kua muj balicek?
    JEREMIUS
    JEREMIUS --- ---
    Tak jsem nakonec našel stránku https://www.amazon.de/-/cs/gp/help/customer/display.html?nodeId=GXLHSERYZ2WM39CR kde je odkaz na registraci k DPH. Zaujalo mě teda při vyplnění, že se pak bude DPH odečítat u všech nákupů. Co se stane, když si tam koupím něco, co nebudu dávat do nákladů, bude to čistě pro soukromé účely? Protože jeslti chápu správně, bude mi teď chodit zboží bez DPH. A to teda budu muset tady nějak doplatit?
    JEREMIUS
    JEREMIUS --- ---
    Prosím vás, jak je to s nákupem na Amazon.de, když jsem plátce DPH? Mám tam účet už strašně dlouho, ale zatím jsem kupoval jen věci na soukromé účely. Teď beru nějakou elektroniku a rád bych si odečetl DPH. ALE nevidím nikde možnost, kde zadat svoje DIČ. Jak to prosím funguje?
    QUIP
    QUIP --- ---
    ESTEN: Balik ti to nevrati, ale muzes si jit stezovat na vedouci oddeleni dorucovatelu / dorucovatelek, ze ti balik nebyl dorucen a nebyla ti dorucena ani vyzva.
    U nas se to stavalo casto, tak jsem si sel stezovat (bez rozcilovani, v klidu) a pani vedouci se na to podivala a v systemu zjistila, ze nase ulice ted nema zadneho dorucovatele, ze tam dorucuji dorucovatele z jinych oblasti az po tom, co roznesou zasilky ve sve oblasti. Takze listecek "nezastizen" mi dosel treba i tyden po tom, co uz jsem si zasilku na poste sam vyzvednul. (vzdycky sleduju tracking, kdyz je k dispozici)
    ESTEN
    ESTEN --- ---
    LYNCH: vyplnil jsem to online, s tim ze to procli za mne a ze je to dar. Slo to primo od nej, normalni balik od typka typkovi. Nic dalsiho oo mne nechteli. Co nechapu je, ze to vracej s tim, ze jsem si to nevyzvedl. A divim se, ze jsem se to vubec dozvedel, kdyby to nekdo den pred vracenim nezapsal do systemu a mne se to neobevilo v aplikaci (kterou jsem vubec nemusel mit), tak porad jeste v nadeji cekam...
    LYNCH: dik :) uz jsem docela vychlad, ale jeste v sobotu bych to sel do sterbohol zapalit, kdybych teda nemel strasnou kocovinu :)
    LYNCH
    LYNCH --- ---
    vítej v klubu :D
    LYNCH
    LYNCH --- ---
    ESTEN: tam je hodne faktorů ktery to můžou ovlivnit proc ti to nedali.jeden z nich je zpusob jakym jsi vyplnil formular. chteli po tobě doplnit nejaky info i po odeslani formuláře?
    jestli se to posilalo z nejaky firemni adresy tak by to chtelo prihodit od posilajiciho cestny prohlášení ze je to dar atd atd reklamace je ti k nicemu
    ESTEN
    ESTEN --- ---
    *autorsky
    ESTEN
    ESTEN --- ---
    LYNCH: podepsany autosky desky, jako dar...
    LYNCH: njn, toho jsem se bal. Jak nejlip resit reklamaci? Nechci si to z principu nechat libit
    LYNCH
    LYNCH --- ---
    ESTEN: jinak ted uz nemuz s dělat nic.poslali je zpet
    LYNCH
    LYNCH --- ---
    ESTEN: od kamose jako darek nebo jsi je kupoval?
    ESTEN
    ESTEN --- ---
    Prisly mi vinyly z USA, vyplnil jsem formular o procleni, od ty doby se nic nestalo. Az do patku, kdy mi v aplikaci cesky posty ten balik vyskocil a v sobotu k nemu pribyl update, ze ho vratili pro nevyzvednuti.

    Co muzu delat, tusite nekdo? Na infolinku se dovolat neda, mail jsem poslal, ale maj automatickou odpoved s upozornenim, ze nestihaj a bude jim trvat nez zareagujou.
    OCTOPUSS
    OCTOPUSS --- ---
    Jo a taky mě docela štve, jak mi posílají smsky s odkazama místo maily. To asi taky nejde změnit, co?
    NAVARA
    NAVARA --- ---
    OCTOPUSS: To nevadí, kontrola jestli už nebyla podána deklarace (a tudíž to mají rovnou ukázat celníkům), je až když dorazí balík do ČR
    OCTOPUSS
    OCTOPUSS --- ---
    NAVARA: Mně od nich přišel mail v momentě, kdy to týpek na Novým Zélandu poslal, takže nevím...
    NAVARA
    NAVARA --- ---
    OCTOPUSS: Musíš být rychlejší a proclít si to sám přes ecep (a na to musíš včas znát číslo balíku)
    OCTOPUSS
    OCTOPUSS --- ---
    Jak zařídím, aby mi ty poštovní kurvy přestaly automaticky clít všechno, co mi přijde? Už ty jejich tři stovek výpalnýho za nic sere.
    TEAPACK
    TEAPACK --- ---
    RATTKIN: to, že je to už s DPH neznamená, že to bude bez cla. Pokud bude zásilka do 150 USD, tak se clo neplatí nikdy a platíš jen DPH při dovozu.

    Pokud zaplatíš DPH už při nákupu a budeš pod 150 USD, tak to za tebe proclí obchod během cesty k tobě a tobě už příjde balíček bez nutnosti jezdit na 120. Většinou. Taky ho 120 může namátkově zadržet ke kontrole, ale spíš mají jiné práce dost.

    Pokud nakoupíš nad 150 USD, tak k tomu musí odesílatel dát zařazení dle TARIC a podle toho se vyměří clo. Jestli umí Ali vyměřovat clo a přidávat to k VAT netuším, ale spíš ne. Takže pokud uvedou na balík, že cena je vyšší než 150, tak ti ho pošta stejně zadrží a bude se kontrolovat zda a případně kolik se má doplatit. Ale clo se pohybuje v řádech jednotek procent, takže největší výpalný pak zase bude chtít česká pošta za manipulační poplatky.
    RATTKIN
    RATTKIN --- ---
    Zkoušeli jste někdo novou dopravu "AliExpress Choice"? Bude to bez cla? Píše že je to s DPH (VAT Included)
    TOOMIX
    TOOMIX --- ---
    TOOMIX: tak jsem si tipnul špatně, nebyly to baterky, ale vteřinový lepidlo. Ale i tak to dorazilo bez poplatku.
    NAVARA
    NAVARA --- ---
    FND: Pokud tam máš poštovné zdarma, tak si ho vycucají z prstu a přičtou - pochopitelně použijí nejvyšší možnou sazbou, žádné poštovné co platíš třeba Amazonu, který má brutální slevy. Pokud to přesáhne limit, tak také zkásnou clo, které je u textilu tuším vyšší.

    A nakonec si pošta přidá poplatek za zpracování, pokud si to nevzal přes eCEP, čemuž se ČP snaží zabránit poskytnutím minima možných informaci a co nejpozdější žádostí o info, pokud možno si o něj vůbec neříct a zpracovat elektronicky přijaté info od odesílatele (nejvyšší poplatek).
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam