• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    MAJKAPosta 120, clo a DPH aneb kde je kua muj balicek?
    Sdílení zkuseností, postupů, rad, a nebo frustrace z komunikace s prislusnymi urady.
  • ŽÁDOST o elektronické oznámení o příchodu zásilek z ciziny - Stáhnout -urychlení procesu doručení zásilky o další kousek. Podepsat, oskenovat a poslat na email sklad.praha120@cpost.cz nebo na adresu na adresu Pošty Praha 120
    Pokud vám pošta vyměřila neoprávněně 180 kč, můžete podat elektronicky stížnost na ČOI ZDE. ČOI zas má ze zákona povinnost se tím zabývat.Podrobnosti viz nástěnka
  • rozbalit záhlaví
    JEREMIUS
    JEREMIUS --- ---
    QWWERTY: Tohle se mi stalo, měl jsem na cestě 3 balíčky a k jednomu se ozvala pošta. Tak jsem stylem ententyky vybral jeden z nich a k němu vyplnil údaje. Dodnes nevím, jestli jsem se náhodou trefil, nebo to prostě pošta neřeší a je úplně jedno, co jim napíšu :D
    NAVARA
    NAVARA --- ---
    QWWERTY: Nevyreklamuješ nic, mohl jsem jim dokládat fakturu z Amazonu se zaplacenou daní a stejně mne poslali někam - šlo o směšné peníze, takže jsem to dál neřešil.
    Ale kdybychom už konečně měli institut hromadné žaloby, tak tohle by byl krásný příklad bezdůvodného obohacení…

    ČTÚ je k ničemu, protože balíky jsou komerční služba a ne základní poštovní, kterou dozorují.
    QWWERTY
    QWWERTY --- ---
    NAVARA: jj, aliexpress dogooglit sel, ale wish jsem nenasel vubec nikde. nic jako faktura ofc neexistuje
    odesilatele mas pravdu, ze je ve formualri od posty. nicmene ja uz se proklikal na profil prodejce a vyplnil jim to rozsypanym cajem

    marne premyslim, co bych delal, kdyz by mi tech zasilek slo zaroven vic nez jedna, protoze tracking co poslala posta vs co ukazuje eshop ofc taky nesedi

    jako teoreticky to muzu nechal proclit postu a pak po nich pozadovat penize zpatky, protoze u objednavky je jasne napsany "VAT included" ... ale to bych musel mit 100% jistotu, ze to ti blbecci fakt do toho IOSSu hodili
    viz https://www.mesec.cz/clanky/co-delat-kdyz-po-vas-postak-chce-neopravneny-poplatek-za-balicek-z-platforem-aliexpress-a-wish/
    Mluvčí Matyáš Vitík nám po zaslání čísla zásilky potvrdil, že chyba se stala na straně České pošty. Zásilka měla být bez poplatku, protože šla přes systém IOSS. Pokud by klientka podala stížnost, peníze, která byly vybrány nesprávně, by jí byly vráceny.
    NAVARA
    NAVARA --- ---
    QWWERTY: Odesílatele jsem někdy našel v tom formuláři od pošty (alespoň částečně), váhu odhaduji. IOSS by měl být na faktuře z eshopu, občas se - třeba aliexpress - se dá dogooglit i s adresou.
    QWWERTY
    QWWERTY --- ---
    QWWERTY: + to ma byt uz udajne zdaneny, ale ofc mi prisel mail od posty, ze me chteji zastupovat, takze hadam, ze to zdaneny neni
    + samozrejme nemam IOSS, at ho muzu hodit do eCepu a najdou si to podle toho sami
    QWWERTY
    QWWERTY --- ---
    NAVARA: hm, prislo mi info od posty, ze mam na ceste zasilku
    vlezu do eCepu a chteji po me hmotnost a udaje o odesilateli

    kde to mam jako vycarovat, kdyz nevim kterej china-shop to poslal?
    OCTOPUSS
    OCTOPUSS --- ---
    Koupil jsem od týpka z Novýho Zélandu wifi AP. Poslal to jako dárek s nulovou (skoro) hodnotou, že to tak prý dělá často, a nikdy nebyl problém. Sice jsem mu nevěřil a čekal, že to celnící rozbalí a sežerou mě zaživa, protože tohle přece před lety dělal každej, dokud na lidi nezaklekli, ale přišel mi celní výměr od pošty na 120Kč... WTF. Asi zázrak.
    QUIP
    QUIP --- ---
    JEREMIUS: No k tomuhle by prave nemelo dojit. Kdyz mas neco kupovane na podnikatelsky ucet, mel bys to mit zahrnute do ucetnictvi a odvest z toho dan.
    Asi je dost mala pravdepodobnost, ze na to nekdo prijde, kdyz si objednas neco za stovku. Kdyz to bude neco draheho, co se muze pak objevit nekde v nejakem "kontrolnim hlaseni", tak na to uz muze financni urad prijit.

    Nevim o tom, ze bys mohl jako "nepodnikatel" (spotrebitel) neco koupit bez zaplaceni dane a pak ji nejak u nas doplatit dodatecne. Na to asi nejsou formulare :)
    JEREMIUS
    JEREMIUS --- ---
    QUIP: No když jsem si zkoušel předtím vytvořit nový business účet, tak mě to nepustilo, že tel. číslo je už použíté pro jiný účet (ten můj soukromý 🤦‍♂️)

    Ale spíš by mě zajímala odpověď na můj dotaz, co se teda stane, když mi v budoucnu pošlou něco bez DPH a já si to nedám do podnikání. Musím to pak nějak dodanit? Nebo to nemám řešit
    QUIP
    QUIP --- ---
    JEREMIUS: Mel bys mit dva ruzne ucty, jeden pro soukrome nakupy a druhy pro ty, kde budes uplatnovat DIC a odpocet DPH a to ne jen kvuli DPH, ale i kvuli jinym obchodnim podminkam pro spotrebitele a pro firmu (jina delka zaruky atd.)
    JEREMIUS
    JEREMIUS --- ---
    Tak jsem nakonec našel stránku https://www.amazon.de/-/cs/gp/help/customer/display.html?nodeId=GXLHSERYZ2WM39CR kde je odkaz na registraci k DPH. Zaujalo mě teda při vyplnění, že se pak bude DPH odečítat u všech nákupů. Co se stane, když si tam koupím něco, co nebudu dávat do nákladů, bude to čistě pro soukromé účely? Protože jeslti chápu správně, bude mi teď chodit zboží bez DPH. A to teda budu muset tady nějak doplatit?
    JEREMIUS
    JEREMIUS --- ---
    Prosím vás, jak je to s nákupem na Amazon.de, když jsem plátce DPH? Mám tam účet už strašně dlouho, ale zatím jsem kupoval jen věci na soukromé účely. Teď beru nějakou elektroniku a rád bych si odečetl DPH. ALE nevidím nikde možnost, kde zadat svoje DIČ. Jak to prosím funguje?
    QUIP
    QUIP --- ---
    ESTEN: Balik ti to nevrati, ale muzes si jit stezovat na vedouci oddeleni dorucovatelu / dorucovatelek, ze ti balik nebyl dorucen a nebyla ti dorucena ani vyzva.
    U nas se to stavalo casto, tak jsem si sel stezovat (bez rozcilovani, v klidu) a pani vedouci se na to podivala a v systemu zjistila, ze nase ulice ted nema zadneho dorucovatele, ze tam dorucuji dorucovatele z jinych oblasti az po tom, co roznesou zasilky ve sve oblasti. Takze listecek "nezastizen" mi dosel treba i tyden po tom, co uz jsem si zasilku na poste sam vyzvednul. (vzdycky sleduju tracking, kdyz je k dispozici)
    ESTEN
    ESTEN --- ---
    LYNCH: vyplnil jsem to online, s tim ze to procli za mne a ze je to dar. Slo to primo od nej, normalni balik od typka typkovi. Nic dalsiho oo mne nechteli. Co nechapu je, ze to vracej s tim, ze jsem si to nevyzvedl. A divim se, ze jsem se to vubec dozvedel, kdyby to nekdo den pred vracenim nezapsal do systemu a mne se to neobevilo v aplikaci (kterou jsem vubec nemusel mit), tak porad jeste v nadeji cekam...
    LYNCH: dik :) uz jsem docela vychlad, ale jeste v sobotu bych to sel do sterbohol zapalit, kdybych teda nemel strasnou kocovinu :)
    LYNCH
    LYNCH --- ---
    vítej v klubu :D
    LYNCH
    LYNCH --- ---
    ESTEN: tam je hodne faktorů ktery to můžou ovlivnit proc ti to nedali.jeden z nich je zpusob jakym jsi vyplnil formular. chteli po tobě doplnit nejaky info i po odeslani formuláře?
    jestli se to posilalo z nejaky firemni adresy tak by to chtelo prihodit od posilajiciho cestny prohlášení ze je to dar atd atd reklamace je ti k nicemu
    ESTEN
    ESTEN --- ---
    *autorsky
    ESTEN
    ESTEN --- ---
    LYNCH: podepsany autosky desky, jako dar...
    LYNCH: njn, toho jsem se bal. Jak nejlip resit reklamaci? Nechci si to z principu nechat libit
    LYNCH
    LYNCH --- ---
    ESTEN: jinak ted uz nemuz s dělat nic.poslali je zpet
    LYNCH
    LYNCH --- ---
    ESTEN: od kamose jako darek nebo jsi je kupoval?
    ESTEN
    ESTEN --- ---
    Prisly mi vinyly z USA, vyplnil jsem formular o procleni, od ty doby se nic nestalo. Az do patku, kdy mi v aplikaci cesky posty ten balik vyskocil a v sobotu k nemu pribyl update, ze ho vratili pro nevyzvednuti.

    Co muzu delat, tusite nekdo? Na infolinku se dovolat neda, mail jsem poslal, ale maj automatickou odpoved s upozornenim, ze nestihaj a bude jim trvat nez zareagujou.
    OCTOPUSS
    OCTOPUSS --- ---
    Jo a taky mě docela štve, jak mi posílají smsky s odkazama místo maily. To asi taky nejde změnit, co?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam