• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    MIKATCHOUPraguewatch - mapa pražských kauz
    Praguewatch.cz je internetovým průvodcem po pražských kauzách, sporných případech městského plánování, ohrožených kulturních prostorech, parcích či třeba zahrádkářských koloniích. Je vhledem do nedávné historie a současnosti odvrácené tváře Prahy. Kritický pohled na rozvoj Prahy a městské politiky je založen na spolupráci akademiků, odbornic a občanských aktivistek a aktivistů. Stoupající prosperita Prahy v posledních dvaceti letech s sebou přináší i řadu negativních stránek pro vývoj města a život jeho obyvatel. Příčin je více. Vládne tu stále stejná politická strana a značná moc developerů nenechává příliš prostoru pro alternativní scénáře rozvoje. Nezávislé poradní orgány radící městu byly zrušeny anebo podřízeny krátkodobějším politickým cílům. Politici a úředníci se o účast veřejnosti na rozhodování o městě a konkrétních místech spíše nestojí nebo svůj zájem pouze předstírají. Praguewatch.cz bude obyvatelům Prahy, voličům i nevoličům*, poskytovat základní přehled o nedávných a současných, známých i méně známých kauzách. Hodláme propagovat aktivity celé řady lokálních a celopražských občanských iniciativ a organizací, které se v těchto kauzách angažují. Na webu také zpřístupníme výběr důležitých a aktuálních informací z úředních desek. Web připravuje občanské sdružení PragueWatch ve spolupráci s Ateliérem pro životní prostředí. Praguewatch.cz podpořila Nadace Open Society Fund Praha. Projekt není spojen s žádnou politickou stranou.
    http://praguewatch.cz
    příbuzné kluby
    [ Radikální a kritická geografie, kartografie, urbanismus a další vědy o prostorové dimenzi lidské společnosti ]
    PETICE K PODEPSÁNÍ
    AKTUÁLNÍ AKCE
    rozbalit záhlaví
    MIKATCHOU
    MIKATCHOU --- ---
    MARWIN: těmi soft daty jsem měla na mysli takové věci, jako je třeba to, že někde někdo čeká ve tmě a v dešti, a že konkrétně v takových místech jako je metro želivského mi to v osmou hodinu večer připadá opravdu nedůstojné... S jízdníma řádama, byť jsou evidentně měřitelné, se asi nikdo nesral. K nám do čtvrti jezdí že Zelivárny dva busy - 163 a 188. Dneska jsem přijela na zastávku v 19:16 a zjistila jsem, že 163 jede v 19:29 a 188 v 19:30. Pak opět 20 minut nic. Kdo tohle dělal, to nepochopim.
    MARWIN
    MARWIN --- ---
    MIKATCHOU: Ano, fuck off soft data. Navaznosti intervaly a kapacita jsou meritelne. Tady se daji sebrat hard data - viz:


    http://praha.idnes.cz/problemy-s-autobusy-smerem-do-prazskeho-suchdola-f7w-/praha-zpravy.aspx?c=A121006_1837574_praha-zpravy_stk

    (ikdyz tohle bude castecne i dusledek "zklidnovani dopravy")
    MIKATCHOU
    MIKATCHOU --- ---
    posílám svůj včerejší fejsbůkový postřeh z metropolitní ozvučné desky

    "Dnes ráno mi díky novým jízdním řádům cesta na metropolitní ozvučnou desku trvala místo 25ti minut přibližně o 15 minut déle. Posléze jsem platformy MOZD využila a stěžovala si na změny v jízdních řádech MHD, které byly provedeny bez konzultací s veřejností, výrazně ovlivnily dojížďku do mnohých částí města, a značně pokazily image pražské MHD... dostala jsem studenou sprchu v podobě dr. Perlína, který jakoby naschvál po všech těch debatách co jsme spolu vedli špatně vyslovil mé jméno a odvrhl mou stížnost coby neopodstatněnou, neboť současná doprava je prý mnohem efektivnější a racionalizace její obslužnosti prý proběhla dosud nevídaně koncepčním způsobem... následně se na mě coby jedinou ženu u kulatého stolu argumentačně vrhlo asi 10 mužů řádově o generaci až dvě starších, kteří dr. Perlína podpořili... Večer jedu domů a na Želivského v 20:31 zjišťuji, že oba autobusy, které k nám do čtvrti jezdí, odjely v 20:30... Další jede v 20:48. Prší. Ještě v létě bych na další autobus touto dobou čekala max 8 minut. Aneb jak se z kompaktního města může ze dne na den stát periferie... opravdu posun k lepšímu. Fuck off soft data!!! že?"
    MIKATCHOU
    MIKATCHOU --- ---
    ano, poďme k jinému tématu, bavit se s křečky nemá smysl
    HAMSTER
    HAMSTER --- ---
    VSOUKOLOHLOR: Rikej si tomu jak chces, pro me je ucelovy pribarvovani reality, zvelicovani nekterych faktu a naopak zamlcovani jinych a k tomu jeste pouzivani zcela ucelovych nepodlozenych argumentu demagogie, ne veda. A je mi fuk, jestli to dela marxistka, muslimka, krestanka, ekoteroristka nebo ufolozka. V mych ocich ji to snizuje pod uroven, na ktery se jeste da vest smysluplna debata.

    A pojdme uz od toho, je to uplne mimo tema...
    VSOUKOLOHLOR
    VSOUKOLOHLOR --- ---
    HAMSTER: Tak on je zásadní problém ten, že sociální vědy jsou z definice něčím zcela jiným než údajně tzv. nehodnotící přírodní vědy. Potíž je, že ty si poznávání tzv. reality představuješ jak Hurvínek válku. Tady skutečně asi nemá moc smysl se pokoušet Ti vysvětlovat základy epistemologie a filosofie sociálních věd, poněvadž by to bylo docela na dlouho.

    Tvůj názor na marxisty je mi vcelku ukradený, akorát bych být tebou nebyl tolik hrr. To, že se v něčem/lecčem Marx mýlil, neznamená, že jeho teorie není v lecčem přínosná, originální a ba dokonce navýsost aktuální.
    HAMSTER
    HAMSTER --- ---
    MIKATCHOU: Proč? Proč mám číst další marxisty? Mě na svou víru neobrátíš a z tvých prací to věděcký díla taky neudělá. Když zkresluješ fakta k prokázání nějaký ideologie, nemluv o vědě.
    A co vůbec - myslíš tím zpochybňováním reality? Můžeš zpochybnit názor, teorii, ideologii, filozofii, metodu... - ale realitu? Realita je něco, co prostě je, dá se to pozorovat, měřit, popisovat, ale zpochybnit?
    MIKATCHOU
    MIKATCHOU --- ---
    DUNAR_: podle mě je ideologický i to, když někdo nekriticky vychvaluje, jak tam pučí byznys a jak se čtvrť celkově zvedla bez reflexe toho, kolik lidí se odsud muselo vystěhovat a za jakých podmínek... Třeba se ale Shylockovi podaří i toto poznání (beztak už dávno popsané) podat hodnotově neutrálním způsobem, jsem na to zvědava .)

    pak to pošli Shylocku!!!
    MIKATCHOU
    MIKATCHOU --- ---
    HAMSTER: nejdřív si přečti něco o tom, jak fungovala tahle banda zjevně bezvýznamných pseudo-vědeckých nýmandů .) http://cs.wikipedia.org/wiki/Frankfurtsk%C3%A1_%C5%A1kola
    DUNAR_
    DUNAR_ --- ---
    SHYLOCK: když si myslíš, že bc. práce je na nic, tak ji nepiš. a jesli máš takovýhle zcestný názory jako skoro-bc. na fildě, tak zvaž, jestli to studium má nebo nemá pro tebe smysl.

    SHYLOCK: prošel bych si prvně repozitáře už obhájeného, a pak práce zaměřené na transformaci vnitřního města, je toho hodně. názor na to si tvoř z toho, co objevíš v terénu/v datech, používat ideologické interpretace nebo sem násilně přenesené pojmy by bylo kontraproduktivní.
    HAMSTER
    HAMSTER --- ---
    MIKATCHOU: Protoze ty ve svych pracech lzes, zamenujes fakt, ideologii a vlastni nazor a cely to motas dohromady za urcitym cilem, coz je v rozporu s vedeckym pristupem. Vedecky postup musi zacit vzdycky suchym sbiranim dat (viz SHYLOCK), se kterymi se nejak dal pracuje a v zaveru se pak da prijit s nejakym napadem vychazejicim z predesleho. Ty jedes presne opacne, uz mas vysledek (jakousi marxistickou doktrinu) a celou svou praci jen hledas dukazy (castno pokrivenim reality) - to ale neni vedecky pristup. To je jako kdyby se leky vyvijeli tak, ze vezmu kus dreva, prohlasim, ze je to lek na rakovinu, a pak se budu vsemozne snazit dokazat, ze mam pravdu.

    Ale to nekomu, kdo je zcela zaslepen ideologii (a nerikej, ze ne, jeste sem od tebe necetl nic, v cem by se zminka o marxismu neopakovala aspon petkrat) aso tezko vysvetlim. Abych parafraxoval klasika - bude to podobny, jako vysvetlit ti intrgraly...
    MIKATCHOU
    MIKATCHOU --- ---
    SHYLOCK: víš proč ti přídou Gebriánovi "konkrétní" argumenty lepší než ty moje? asi jako dítěti obrázková knížka oproti učebnici... Říct, že je něco ošklivý a že by to mělo být hezčí, nebo že něco nefunguje, a že by to mělo fungovat jinak, je sice krásný a super, lidem se to líbí, ale všichni řeší jen následky, nikoliv příčinu, respektive strukturální podstatu celé věci.

    Podivej se, dám ti tupej příklad. Je teď hodně tlustejch lidí třeba. Populárnější bude zřejmě pan doktor, který bude říkat jezte zdravě, sportujte, než-li doktor, který bude kritizovat rozvoj automobilismu, špatné složení potravin, GMO, aditiva, ovládnutí potravinového průmyslu na růst orientovanýma korporacema, propagaci konzumního způsobu života, vliv individualismu na úpadek aktivního trávení volného času atd atd.

    Už jsi to pochopil? Jeden nabízí líbivé řešení, ale neřeší příčinu. Druhý požaduje strukturální změny. Pobírá ti to hlava? Snad by měla, jestli studuješ na FF UK.

    Nevěříš na lepší společnost? Jo, to kdyby si řekly ženský v 19. století tak dodnes nemaj volební právo. Kdyby si to řekli lidi ve středověku, tak dodnes budou na ulici popravovat lidi a upalovat čarodějnice. A kdyby si to řekli studenti před rokem 1989 tak tu doteď máš totalitu. Fakt tuhle tvou logiku nechápu...

    Co se týče těch aut a kol tak já třeba na kole skoro nejezdim, to už spíš tim autem občas, když zrovna nejedu MHD. Divíš se? prosazování cyklistiky není plošné nucení lidí aby jezdili na kolech. To si dost pleteš. Je to pouze snaha vytvořit ve městě demokratičtější podmínky, které respektují i jiné, méně evnironmentálně destruktivní formy dopravy. Podmínky, kde hrají prim lidi, nikoliv auta. Nikdo neříká, že maj všichni přestat jezdit autem, ale auto by nemělo být něco, na čem se stáváš ve své mobilitě závislým. Jak si myslíš že by vypadala planeta, kdyby všech 7 miliard lidí všude jezdili autem a každej by měl svoje auto? To není reálně, automobilismus musí být nevyhnutelně omezen, protože jinak zahubí sám sebe. Jaký smysl by asi mělo jet do práce autem, když bys byl třeba hodinu zaseklej v zácpě? Dovedeš si představit, že by se třeba v Praze všech 1 200 000 lidí ráno dostávalo do práce nebo do školy autem??? Nejde o to auto eliminovat, ale omezit, tak prosim tě nebuď takovej extremista v tom jak věci chápeš...

    SHYLOCK
    SHYLOCK --- ---
    dneska jsem koukal na streamu na nějaký videa s Gebrianem.To je věc,která má stejnej základ jako eclá tahle debata.Ten člověk aktivně proti něčemu vystupuje,chce změnit věci k lepšímu stejně jako tady Mikachu,ale jeho argumenty nejsou opřený o nic jinýho než fakta. "ano,tahle zastávka je špatně,protože se po ní nedá chodit"-to je ok..a jsem jeste radsi kdyz vidim ze to ma 300k views.
    SHYLOCK
    SHYLOCK --- ---
    MIKATCHOU: Už si jedem ot,ale budiž.Já ti Mikatchou nevěřim na realitu,která se mění k lepšímu.Nic takovýho neni.Co to je lepší? Je lepší když budou všichni v Praze jezdit na kole? Pro tebe zřejmě ano...já bych se posral.Nechci jezdit na kole,bolí mě z něho nohy a když fouká vítr tak to pořádně nerozšlápnu...to mě neba,mám rád svoje auto.
    Dobro je relativní záležitost a ty nemáš právo využívat vědecký zdroje k propagování jakýhokoliv názoru.Tak to prostě mám já,ty to máš jinak a nemá smysl o tom více diskutovat.
    Piš si dál svoje marxistický články,který bodou číst další marxisti a polomarxisti,který třeba ( pravděpodobně ) časem přesvědčíš o své pravdě,ale ta masa lidí,kterou tak potřebuješ k tomu,aby jsi mohla dělat nějaký větší změny tě prostě v relativně prosperující společnosti v jaký dnes žijeme poslouchat nebude.Nemá sebemenší důvod a lidi jako ty nikdy nebudou hejbat aktualnima trendama-rozhodne ne v dnešní konzumní "prosperující" společnosti.

    SPIPI: nevim kdo je českej nestrannej novinář.chci psát bakalářku o tématu,kterej mě zajímá.Projeď si někdy bc. práce VŠE obor Marketing a pak piš dál svoje ironický poznámky.
    SPIPI
    SPIPI --- ---
    SHYLOCK: připomínáš mi českýho "nestrannýho" novináře .)

    tak snad na něco pěknýho v tý práci přijdeš..
    MIKATCHOU
    MIKATCHOU --- ---
    SHYLOCK: já právě vůbec nejsem zaslepená, naopak - já vnímám realitu, a zároveň jí dokážu zpochybňovat a používám k tomu zcela konkrétní analytický nástroj. Ty vnímáš jenom tu realitu, zřejmě, a nic mimo ní. Tím že jí nezpochybňuješ, nebo jí nenastavuješ zrcadlo z různých úhlů pohledu se ještě nestáváš objektivním. Naopak tě zaslepuje pocit, že objektivní realita je ta jediná správná, čímž onu realitu dál reprodukuješ a neumožňuješ jí, aby se změnila k lepšímu. Podle mě je nezpochybňování status quo tou největší ideologií .) - tvá ideologie je přesně ta, ve které právě teď žijeme. Je to uplně stejné jako za bývalého režimu. Ten, kdo nezpochybňoval tehdejší režim, podporoval a dál reprodukoval tehdejší režim. Na tom se bohužel vůbec nic nezměnilo...
    SHYLOCK
    SHYLOCK --- ---
    SPIPI: tak vzhledem k tomu,že jsem si to vybral jako tema bc. práce tak na to nějaký názor mám a samozřejmě,že ho můžu v závěru práce nějakym způsobem prezentovat,ale člověk se musí vyvarovat tý zaslepenosti,kterou tady předvádí Mikatchou-tzn. manipulace a podávání faktů takovym způsobem,aby práce někoho o něčem přesvědčila-to je absolutně nevědecký,podložený ideologií.Moje práce bude vypadat tak,že zjistim co se děje,popíšu to a názor ať si každej utvoří jakej chce dle svýho vlastního přesvědčení..

    Mikatchou:jo,studuju FF UK.
    MIKATCHOU
    MIKATCHOU --- ---
    SPIPI: myslím, že škola asi přesně takové studenty chce, takové, co jen papouškují to, co už je, a nic nového nepřináší. Jsou to dobří pěšáci do fabrik a loajální zaměstnanci .)
    SPIPI
    SPIPI --- ---
    SHYLOCK: a jak se přednášej suchý fakta bez vlastního názoru? vždyť bys tam měl v tý práci dojít k nějakýmu závěru, formulovat vlastní interpretaci problému, který sis vybral atd.. to úplně bez nějakýho vlastního názoru přeci není dost možný udělat. Možná jo, ale je to divný teda :)
    MIKATCHOU
    MIKATCHOU --- ---
    SHYLOCK: my nemáme žádnou kancelář

    to co píšeš je dost smutný
    SHYLOCK
    SHYLOCK --- ---
    MIKATCHOU: no jo,to bude asi zásadní rozdíl mezi náma-ne jenom v týhle otázce,ale i v jinejch,předešlejch.
    Já si nemyslim,že by sociologický práce měly kriticky hodnotit.Kdybych např. četl práci od tebe a tak bych daný argumenty bral s rezervou a bádal dál po možnejch alternativách a jinej výkladech daný faktu,protože vím,že jsi feministka a marxistka ( a kryptofašista! )Myslim, že je obecně a především vědecky více přínosný pokud přednesu "suchý" fakta bez vlastního názoru. "Ano,děje se to a to a nevím jestli je to správně nebo špatně,protože je nekonečno úhlů pohledu a nevěřím v nic jako "všobecné blaho" nebo "pro dobro společnosti".
    Ale diky moc za odpověď,Oředníčka mám. Muzu se nekdy osobne stavit v PrgW?



    btw k tem bakalarkam: myslel jsem,že je obecně známý,že bc. práce (ať už je jakákoliv) žádnej všeobecnej přínos nemá a to z naprosto jednoduchýho důvodu-nikdo jí nečte:).
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam