• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    KROTITELUdírna - jak na to, recepty a osobní zkušenosti s uzením
    rozbalit záhlaví
    KOCOURR
    KOCOURR --- ---
    ZORB: já udím hlavně kapra, ale už jsem udil i amura, tolstolobika a lína, všechno je super, udím tak 4-6h v závislosti na tom, jak velká je uzená ryba a jak moc pod tím topím, v průběhu uzení to 2-3x potřu rostliným olejem s kořením (česnek, červená paprika, pepř), udím to naporcované na podkovy, lín je menší, takže celého (nabodnout za páteř, ne za hlavu - ta se po ohřátí ryby rozrthne/utrhne)
    ZORB
    ZORB --- ---
    Ahoj vsem, ma tu nekdo zkusenosti s uzenim ryb?
    KATTENNE
    KATTENNE --- ---
    Diky za reakce! Jen pro zajimavost a informaci: nakonec jsem koupila tuhle http://www.udirny.cz/...dirna-impuls_stolni_udirna_1041_nerez-793743775-695244831-elektricke-udirny/

    udili jsme v ni sunku a syr. Syr jsem nakrajela na kousky treba 4x2x1 cm a dala do udirny v misce, kdyby se nahodou roztekl. Cekala jsem katastrofu, ale meli jsme nadherne vyuzeno behem nekolika minut!!! Sunka i syr ziskaly uzasnou uzenou barvu i chut a syr byl sice teply, ale neroztekl se! Takze dokonalost:)
    KRSA
    KRSA --- ---
    U sýrů je důležitá teplota kouře. Udírny o kterých uvažuješ mají v drtivé většině uzenou teplým kouřem, což pro sýr moc vhodné není, protože se ti rozteče, takže musíš najít udírnu, která umí uzení i studeným kouřem. V rychlosti jsem ten web udirny.cz proletěl a až ta nejdražší má regulaci na teplotu kouře, takže tak.
    Já jsem zatím udil jen v klasické zděné udírně na teplém kouři a sýr, i když byl v zdvojené punčoše mi protekl a dost ho vykapalo na zem, takže je nutno mít studený kouř :) hodně stěstí! :)
    SNUPAK
    SNUPAK --- ---
    KATTENNE: bohužel. Na to se necítím. Nikdy jsem nedělal sýr a s uzením mám zkušenosti začátečníka...nechávám si to na střední věk spolu s rybolovem, ještě před houpacím křeslem a dýmkou :)
    KATTENNE
    KATTENNE --- ---
    SNUPAK: Ze jo?:) Poradis mi? Ktera je podle tebe nejlepsi na obcasny uzeni syru?
    SNUPAK
    SNUPAK --- ---
    KATTENNE: Ty jo, to je za hubičku. A já tím strávil tolik času :)
    KATTENNE
    KATTENNE --- ---
    Rada bych koupila udirnu jako darek. Chci nejakou s moznosti studeneho uzeni, aby se v ni daly udit syry. Nejakou klidne mensi, bude to jen na nasi zahrade a pro uzeni dobrutek pro rodinu. Muzete mi poradit s vyberem? Chci neco, co nebude vyzadovat moc prace okolo:) Co treba tohle?

    Fumoir / four fumé - avec vitre - en fer zingué + fumage set: Amazon.fr: Jardin
    http://www.amazon.fr/.../B005BAD4B6/ref=sr_1_1?ie=UTF8&qid=1428400652&sr=8-1&keywords=fumoir+poisson

    nebo neco odsud??
    Přenosné udírny | Udirny.cz
    http://www.udirny.cz/prenosne-udirny/


    Diky!!!
    KOCOURR
    KOCOURR --- ---
    Zdravím, nakládáme s otcem maso na uzení a tatík to trochu přehnal se solí (nakládáme na 3 dny na sucho a pak na 3 týdny do láku), no a recepty říkají, že by na 100% masa mělo při nakládání na sucho přijít 3% soli, jenže tatík si nějak blbě přečet recept a v pátek naložil 10kg masa do 1 kg soli... takže tý soli je tam víc než trojnásobek...nějaký rady co s tím, aby to nebylo zbytečně přesolený?
    Mě napadlo tu přebytečnou sůl z těch kousků odrbat a dát to do láku už dnes, myslíte že to pak bude ok?
    KROTITEL
    KROTITEL --- ---
    KOCOURR: tri tydny ve slanym nalevu.. cim vic budes dochucovat, zkazis chuť masa dle meho.
    Samozr. to chce vodni uzaver, el clasico. Atd
    KOCOURR
    KOCOURR --- ---
    máte někdo osvědčenej postup na nakládání vepřového masa na uzení? chtěl bych si někdy v druhé polovině dubna vyudit cca 6-7 kousků (bůček, krkovice, kýta) a pročítám různý rady a postupy, takže jestli má někdo nějakej dobrej návod prověřený praxí, tak budu rád...
    KOCOURR
    KOCOURR --- ---
    doporučuju zkusit vyudit kapra, naložit ideálně přes noc, ale u menších kusů stačí třebas i jen 4 hodiny a v průběhu procesu 2X potřít, chutná to pak i lidem, který o sobě tvrděj, že jsou zarytými nerybožravci...
    KROTITEL
    KROTITEL --- ---
    SNUPAK: spek nakladam tri dny. Makrely 12 hodin.
    SNUPAK
    SNUPAK --- ---
    KROTITEL: vida! tak tobje dobré vědět. týden zvládnu.
    jinak ten špek staci přes noc:-)
    KROTITEL
    KROTITEL --- ---
    Jinak bucek nemusis nakladat na tak dlouho.
    6 tydnu nakladas tak spalek libovyho masa.
    Bucek za tyden je pripravenej.
    KROTITEL
    KROTITEL --- ---
    Jasne ze jo. By to bylo jinak k nejidlu :-)
    I špek musíš nalozit přece.
    Jeste jsem udil makrely a po nich se tak rychle zaprasilo ze na me z 15ks nezbyla ani jedna. Vsechno mi to sezrali :-)
    Na sýr už nebylo místo v udirne.. příště bych ho chtěl udelat.
    SNUPAK
    SNUPAK --- ---
    KROTITEL: Nakládal jsi ten bůček do roztoku soly?
    Mám udírnu, ale zatím jsem nenašel trpělivost na to naložení - 6 týdnů. Takže si jen ohřívám klobásy a udím špek.
    KROTITEL
    KROTITEL --- ---
    KOCOURR: nene nevyschnul..
    doudil jsem ještě 5 hodin a je perfektní. před chvílí jsem ho vyndal.
    ochutnat můžu dát ale ted jedině asi fotkou :)))
    KOCOURR
    KOCOURR --- ---
    KROTITEL: a není to třeba naopak? myslím jako jestli ten špek není přeuzenej tak, že už jakoby vyschnul a tím pádem i následně tvrdne..? ale jenom tipuju, s uzením špeku osobní zkušenost nemám, tak to neber moc vážně...(navíc jsem to neviděl ani nechutnal :-) )
    KROTITEL
    KROTITEL --- ---
    Mam malej problem.
    Ted jsem udil bucek, kterej je parádně vyuzenej ale špek je porad takovej malo. Prouzenej je dost po 14ti hodinách studenyho kouře ale je tuhej. Az tvrdej. Mam vic pritopit? Nebo udit déle?? Dik za názor..
    POHODAVOLE
    POHODAVOLE --- ---
    HONANEK69: pekne udelany!
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam