• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    GREGIDřevo
    JOSEF_K
    JOSEF_K --- ---
    Jedna z největších databází fotek dřeva, co jsem kdy na netu našel. Třeba se někomu bude hodit.

Carlton McLendon - Rare Woods Page 1
    http://www.rarewoodsandveneers.com/pages/specimens/rarewoods/rarewood01.htm
    RUDLA
    RUDLA --- ---
    TECHNIK: pred par tydny se nam podarilo sehnat prez inzerat stare drevene dvere za odvoz, bylo to z nake demolice a jsou dost masivni... mam s nimi podobnej umysl.. ale tesko rict jak dlouho to vydrzi.. rozhodne jsem si jistej ze to bude dost originalni slepicarna..))) ja osobne bych nic nekupoval a pokusil se hledat... na vesnici se pouzivaji odrezky z pily...
    PETD
    PETD --- ---
    TECHNIK: No pokud ti nejde zas tak o ten vzhled, tak můžeš zkusit překližku nebo OSB. To v případě že na tom nechceš nechat tolik času, ale cena na m^2 nebude zas o tolik lepší. Levnější fošny sehnat asi můžeš, ale budou neopracované (nehoblované), takže esteticky ti stejně moc nepomůžou.
    JOSEF_K
    JOSEF_K --- ---
    TECHNIK: Nejlepší bys na to měl modřín, nejlevnější (a taky dobrý) je smrk, kompromis je borovice. Obkladové palubky nejsou nic závratně drahého, podívej se v okolí, kdo je nabízí, a máš to. Přidělávají se palubkovými sponami, ty taky stojej pár korun. A jde to rychle od ruky.
    TECHNIK
    TECHNIK --- ---
    PETD: Je to taková boudička na zahradě, takže vlhkost samozřejmě bude. To obložení má plnit pouze účel zakrytí starých ošklivých dřev. V některých místech asi podklad nebude úplně nejrovnější, takže budu muset pomocí nějakýho decentního rámu odskočit od stěny třeba o jeden/dva centimetry, ale to je snad na jedný stěně jenom.
    PETD
    PETD --- ---
    TECHNIK: A jaké to obložení má plnit funkce? Jak moc je ohroženo vlhkostí? Jak má být to obložení silné?
    TECHNIK
    TECHNIK --- ---
    Dobrý den. Poprosil bych o radu ohledně čeho jiného než dřeva :)
    Chtěl bych u kámoše na zahradě zrenovovat takovou boudičku, udělat letní pidi domeček pro případné přespání na zahradě a nebo návštěvy, ale vzhledem k tomu, že to není moje zahrada a nevim jak dlouho boudička bude stát, tak bych rád investoval co nejméně. Sháním proto něco na obložení stěn a stropu. Původně jsem myslel obložit to palubkama a pak si řikam že bych to možná obložil jenom nějakejma prknama (10x100). Ví někdo kde se dají sehnat nejlevnější palubky a nebo ty prkna? Nebo nějaký typ na materiál který by vyšel ještě levněji? Děkuju za pomoc.
    GHOSTDOGG
    GHOSTDOGG --- ---
    WAMP_ELF: 12,2–15% objemu dle jedné tabulky, co tu mám.
    WAMP_ELF
    WAMP_ELF --- ---
    o kolik myslíte procent schne dub? Mám čerstvej kmen 65cm průměr a potřebuju proto udělat usazení už teď tak mě zajímá jakou mám dát rezervu na stáhnutí.
    URPUTNIK
    URPUTNIK --- ---
    GHOSTDOGG: ale jo, v principu na tom neni nic moc tezkyho, bylo by to akorat pracny, nehele na to ze nemam vhodne naradi :) truhlar s vybavenim bude rozhodne efektivnejsi .. zasek jsem se na tom jeho tvrzeni :)
    GHOSTDOGG
    GHOSTDOGG --- ---
    URPUTNIK: Jestli to dobře chápu i ten předchozí post, tak by ten práh měl ubíhat? To uděláš doma hoblíkem a broušením, popř. na stroji na cirkulárce pod úhlem. Zapasovat to pod futra by nemuselo být marné, bylo by to tím aspoň v jednom směru fixované. Futra ti to nevytrhne. Nevidím důvod, proč by se to mělo najednou při tloušťce 1 cm kroutit. To záleží spíš na tom jak je dřevo vysušené, vyzrálé a "aklimatizované" na daném místě. Jediné co, tak u té koupelny to prostě bude sáknout větší vlhkost ze vzduchu. Ale u takhle malého to podle mě bude marginální. Někde se dají najít i tabulky s nějakou průměrnou roztažností pro jednotlivá dřeva.
    URPUTNIK
    URPUTNIK --- ---
    tak, obrazek pro zvedavce :) muj gimp skill je moc maly, takze v ruce ..

A - dlazba
    B - prah, co musi vzniknout
    C - vinylova podlaha
    D - futra

v pohledu zeshora je to B nad C
    v pohledu zepredu jsem zapomnel popsat B, to je ten horni z obdelniku A, stejne tak je tam kreslenej prah s 'alternativou' nize ..

a jeste pripadna alternativa, tim ze futra lezi na dlazbe, tak ze strany vinylu je pod nima skvira, teoreticky muze prah byt i v tehle skvire, ale podle mne to zvysuje to riziko, ze se to zvedne a zrusi futra :) teoreticky tu skviru vyplnim necim jinym a prah bude ciste 'mezi' futrama .. v tehle variante mi na obrazku zeshora chybi B i pod D ..
    DOKKTOR
    DOKKTOR --- ---
    JOSEF_K: s nadsázkou ;)
    JOSEF_K
    JOSEF_K --- ---
    DOKKTOR: Nerozerve, podélné změny jsou minimální, i kdyby s tím dřevem prakticky cokoli.
    DOKKTOR
    DOKKTOR --- ---
    URPUTNIK: když to přilepíš k té dlažbě po celé délce tak se to snad nezkroutí ne. nebo já moc nechápu, proč by se to mělo kroutit. maximálně ti to vlhkost z koupelny nacucá a rozerve ti to futra ;)
    URPUTNIK
    URPUTNIK --- ---
    GHOSTDOGG: nic jinyho z toho uziju :) nechal jsem si jenom jedno, z nej bude mozna indoor prah do koupelny ..

a kdyz o tom mluvim, ten indoor prah je specifickej tim, ze jenom kryje rozdil mezi vinylem a dlazbou v koupelne, coz ale znamena, ze musi byt v nejvyssim miste 1.5cm vysokej, v nejnizsim 1cm (mame rovnou podlahu :) ).. kdyz jsem to zkousel zadat truhlari co mi pomahal s linkou, tvrdil ze kdyz beznej prah zestihli na tuhle vysku, zacne se mu to kroutit (nevim jestli ma pravdu) .. takze, napada vas, jak to realizovat? nechci prah vyssi, chodim naboso a vyssi prah by udelal schod z obou stran .. ten prah je 'zvenci' koupelny (za dverma), tzn vlhkost by nemel byt problem ..

obrazek muzu zkusit nakreslit, jestli to nekomu pomuze k pochopeni :)
    GHOSTDOGG
    GHOSTDOGG --- ---
    URPUTNIK: Prkýnka bych z toho každopádně nedělal, ať je to jakékoliv dřevo, dřevo je pórovité a holubi nejsou nejčistší a nejzdravější zvířata. Na vyhozeni to snad není.
    JOSEF_K
    JOSEF_K --- ---
    A pro prkýnka to chce jít k profíkům. Snad se MTJ nebude zlobit, že mu dělám reklamu:))

Home / Matějova dílna!
    http://matejovadilna.bigcartel.com/
    JOSEF_K
    JOSEF_K --- ---
    ZCR: Buk má spíš tradici u řeznickejch špalků, v podstatě dřevní varianta dneska módních endgrain prkýnek. Buk má neznatelný póry, takže se nezalepí bordelem. Endgrain jasan by byl o dost náchylnější.
    URPUTNIK
    URPUTNIK --- ---
    77WHITE: podle tychz bys mel plastovy prkynko vyhodit ve chvili, kdo do nej udelas prvni ryhu, pac ten antibakti povrch je jenom tenkej film na povrchu ..
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam