• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    GREGIDřevo
    PETD
    PETD --- ---
    TECHNIK: A jaké to obložení má plnit funkce? Jak moc je ohroženo vlhkostí? Jak má být to obložení silné?
    TECHNIK
    TECHNIK --- ---
    Dobrý den. Poprosil bych o radu ohledně čeho jiného než dřeva :)
    Chtěl bych u kámoše na zahradě zrenovovat takovou boudičku, udělat letní pidi domeček pro případné přespání na zahradě a nebo návštěvy, ale vzhledem k tomu, že to není moje zahrada a nevim jak dlouho boudička bude stát, tak bych rád investoval co nejméně. Sháním proto něco na obložení stěn a stropu. Původně jsem myslel obložit to palubkama a pak si řikam že bych to možná obložil jenom nějakejma prknama (10x100). Ví někdo kde se dají sehnat nejlevnější palubky a nebo ty prkna? Nebo nějaký typ na materiál který by vyšel ještě levněji? Děkuju za pomoc.
    GHOSTDOGG
    GHOSTDOGG --- ---
    WAMP_ELF: 12,2–15% objemu dle jedné tabulky, co tu mám.
    WAMP_ELF
    WAMP_ELF --- ---
    o kolik myslíte procent schne dub? Mám čerstvej kmen 65cm průměr a potřebuju proto udělat usazení už teď tak mě zajímá jakou mám dát rezervu na stáhnutí.
    URPUTNIK
    URPUTNIK --- ---
    GHOSTDOGG: ale jo, v principu na tom neni nic moc tezkyho, bylo by to akorat pracny, nehele na to ze nemam vhodne naradi :) truhlar s vybavenim bude rozhodne efektivnejsi .. zasek jsem se na tom jeho tvrzeni :)
    GHOSTDOGG
    GHOSTDOGG --- ---
    URPUTNIK: Jestli to dobře chápu i ten předchozí post, tak by ten práh měl ubíhat? To uděláš doma hoblíkem a broušením, popř. na stroji na cirkulárce pod úhlem. Zapasovat to pod futra by nemuselo být marné, bylo by to tím aspoň v jednom směru fixované. Futra ti to nevytrhne. Nevidím důvod, proč by se to mělo najednou při tloušťce 1 cm kroutit. To záleží spíš na tom jak je dřevo vysušené, vyzrálé a "aklimatizované" na daném místě. Jediné co, tak u té koupelny to prostě bude sáknout větší vlhkost ze vzduchu. Ale u takhle malého to podle mě bude marginální. Někde se dají najít i tabulky s nějakou průměrnou roztažností pro jednotlivá dřeva.
    URPUTNIK
    URPUTNIK --- ---
    tak, obrazek pro zvedavce :) muj gimp skill je moc maly, takze v ruce ..

    A - dlazba
    B - prah, co musi vzniknout
    C - vinylova podlaha
    D - futra


    v pohledu zeshora je to B nad C
    v pohledu zepredu jsem zapomnel popsat B, to je ten horni z obdelniku A, stejne tak je tam kreslenej prah s 'alternativou' nize ..

    a jeste pripadna alternativa, tim ze futra lezi na dlazbe, tak ze strany vinylu je pod nima skvira, teoreticky muze prah byt i v tehle skvire, ale podle mne to zvysuje to riziko, ze se to zvedne a zrusi futra :) teoreticky tu skviru vyplnim necim jinym a prah bude ciste 'mezi' futrama .. v tehle variante mi na obrazku zeshora chybi B i pod D ..
    DOKKTOR
    DOKKTOR --- ---
    JOSEF_K: s nadsázkou ;)
    JOSEF_K
    JOSEF_K --- ---
    DOKKTOR: Nerozerve, podélné změny jsou minimální, i kdyby s tím dřevem prakticky cokoli.
    DOKKTOR
    DOKKTOR --- ---
    URPUTNIK: když to přilepíš k té dlažbě po celé délce tak se to snad nezkroutí ne. nebo já moc nechápu, proč by se to mělo kroutit. maximálně ti to vlhkost z koupelny nacucá a rozerve ti to futra ;)
    URPUTNIK
    URPUTNIK --- ---
    GHOSTDOGG: nic jinyho z toho uziju :) nechal jsem si jenom jedno, z nej bude mozna indoor prah do koupelny ..

    a kdyz o tom mluvim, ten indoor prah je specifickej tim, ze jenom kryje rozdil mezi vinylem a dlazbou v koupelne, coz ale znamena, ze musi byt v nejvyssim miste 1.5cm vysokej, v nejnizsim 1cm (mame rovnou podlahu :) ).. kdyz jsem to zkousel zadat truhlari co mi pomahal s linkou, tvrdil ze kdyz beznej prah zestihli na tuhle vysku, zacne se mu to kroutit (nevim jestli ma pravdu) .. takze, napada vas, jak to realizovat? nechci prah vyssi, chodim naboso a vyssi prah by udelal schod z obou stran .. ten prah je 'zvenci' koupelny (za dverma), tzn vlhkost by nemel byt problem ..

    obrazek muzu zkusit nakreslit, jestli to nekomu pomuze k pochopeni :)
    GHOSTDOGG
    GHOSTDOGG --- ---
    URPUTNIK: Prkýnka bych z toho každopádně nedělal, ať je to jakékoliv dřevo, dřevo je pórovité a holubi nejsou nejčistší a nejzdravější zvířata. Na vyhozeni to snad není.
    JOSEF_K
    JOSEF_K --- ---
    A pro prkýnka to chce jít k profíkům. Snad se MTJ nebude zlobit, že mu dělám reklamu:))

    Home / Matějova dílna!
    http://matejovadilna.bigcartel.com/
    JOSEF_K
    JOSEF_K --- ---
    ZCR: Buk má spíš tradici u řeznickejch špalků, v podstatě dřevní varianta dneska módních endgrain prkýnek. Buk má neznatelný póry, takže se nezalepí bordelem. Endgrain jasan by byl o dost náchylnější.
    URPUTNIK
    URPUTNIK --- ---
    77WHITE: podle tychz bys mel plastovy prkynko vyhodit ve chvili, kdo do nej udelas prvni ryhu, pac ten antibakti povrch je jenom tenkej film na povrchu ..
    77WHITE
    77WHITE --- ---
    ZCR: tak na maso bys měl podle profíků výhradně používat umělou hmotu
    ZCR
    ZCR --- ---
    JOSEF_K: může být, vlastně nevím, z čeho mají třeba rodiče doma ta letitá krájecí prkýnka, musím se podívat... jinak já kdysi z nouze přešel na polyethylenové desky, a ty fungují taky... je to barbařina, ale co já jsem za kuchaře, žeano :-)
    JOSEF_K
    JOSEF_K --- ---
    ZCR: No, zlatý standard je spíš třešeň. Buk naopak vůbec rád nemám. Sice se z něj všechno dělá, ale imho spíš proto, že je dostupnej av levnej. Bukový prkýnka, co jsem kdy měl nebo si vyrobil, jsou rychle prokrájený, buk hodně chlupatí a časem tak divně charakteristicky smrdí. Oproti tomu krájecí deska (edge grain), co jsem si asi dva roky zpět udělal z jasanu, se mnou asi zestárne a bude žít dál.
    ZCR
    ZCR --- ---
    URPUTNIK: zlatý standard je tuším buk, jedno i mám, a chová se... no prostě jako kuchyňské prkýnko

    JOSEF_K: provokatére :-D
    JOSEF_K
    JOSEF_K --- ---
    URPUTNIK: Ale jinak jsou i borci, co ti klíďo udělaj prkýnko z lehce jedovatýho akátu, taky už jsem to viděl. Nicméně vyjmenovaná dřeva jsou přece jen vhodnější.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam