ad
TRUCE: Někde jsem četl, že komunita může fungovat, pokud má nejvýše 50 členů (například v rodině běžně funguje komunismus). Asi by těch členů mělo být
nejvýše 20. Členem klubu by se asi nemohl stát každý, ale dotyčného(nou) by musela schválit "valná hromada". Když je něco příliš dostupné, otevřené (nebo zdarma), lidé si toho neváží.
Byl jsem na několika bytových divadlech. Do cizího bytu přišlo dvacet neznámých lidí a nic se tam neztratilo. Každý si přitom vařil čaj sám, byl tam projektor, audio zařízení i počítač (a alkohol se pil též). Jistě, šli tam za divadlem, a tudíž byli svým způsobem vybraní. Podobně by ale mohl fungovat ten DIY prostor - že by si svým způsobem
"sám vybíral" lidi, přitahoval by jen určité typy (taky chodím jen do určitých barů a restaurací, zbytek mne neláká z různých důvodů).
Společnost je podle mě plná restrikcí proto, že lidem nedává opravdovou
zodpovědnost, ale považuje je stále za děti (a děti z nich také dělá pomocí infantilní zábavy). Jakmile jsou si lidé vědomi rizika, vyplývajícího z jejich konání, chovají se mnohem obezřetněji - to jsem si několikrát prokázal.
Jsou státy, třeba Finsko, kde společnost funguje, aniž by byla plná restrikcí jako u nás. Čím to? Že by tamější lidé byli jiní než my? Nemyslím si to. Například jedním z pilířů Finského školství je
důvěra - nemají školní inspekci. U nás je ale důvěra obecně narušena. Přesto v malé skupině je pořád možné to, co není možné ve společnosti jako celku. Takže dát lidem zodpovědnost a důvěřovat si, je myslím základ.
Velkou roli hraje také skupinové chování. (Když všichni kradou, tak já taky; když nikdo nekrade, tak já taky ne.) Například v kavárně Big Lebowski lidé platí za konzumaci, ačkoli by mohli odejít bez zaplacení. Možná platí také proto, že i ostatní platí? Že se přizpůsobí chování skupiny?
Jak ovšem zajistit, aby nekradl zbytek lidí "z ulice"? To nezajistí ani sebevětší restrikce. Například v sobotu jsem byl v restauraci, kde si mně číšník postěžoval, že mu skupina dobře vypadajících hostů od vedlejšího stolu odnesla půllitry a talířek (škoda za dvě stovky).
---
Jednak s nějakými ztrátami se musí počítat, a jednak je potřeba postavit klub především na vzájemné důvěře a zodpovědnosti. Podle mě to pak "magneticky" samo přitáhne kvalitní lidi a odpudí ty méně kvalitní.