• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    IORETHOčkování - pro a proti
    ATLAS
    ATLAS --- ---
    EDERA: Jak ti tohle vysvetlit. Rodice zrovna v nasem state maji dost vysokou svobodu v tom se rozhodnout, jak budou dite ockovat. A kdy. Pokud tomu fakt rozumi (troufam si tvrdit, ze tomu rozumim vice, nez 95,5 % populace) tak dite ockuji v zasade podle schematu. Jako ja. A to ac otevrene halsam, ze by existovali inteligentnejsi ockovaci schemata - jenze rozumim epidemiologii na tolik, abych chapala, ze pro me dite neni vyhodnejsi epidemiologicky vycnivat. A v zasade je cesky DOPORUCENY ockovaci kalendar dost inteligentni. Kdyz rodice budou povazovat za setrnejsi, oblekat dite v -10"C do plavek nez do saly a cepice, a budou se zodpovidat u soudu a nebudou schopni svuj nazor vysvetlit, tak to bude v poradku? Jak pise MAR_TINA ona v Cechach ta moznost v zasade existuje, pokud umis svou zadost oduvodnit, nepouzivas argumentaci na urovni Elekove, fakt situaci rozumis tak tu svobodu mas. Stjne jako ma stavar svobodu si navrhnout vlastni dum. Jako neznalec tu svobodu nemas a musis se spolehnout na razitko vzdelanejsiho.
    WITTGENSTEIN
    WITTGENSTEIN --- ---
    EDERA: Tak ta úvaha je celkem jasná: chci, aby moje dítě bylo chráněno proti hepatitidě (lhostejno jakého druhu)? Platím za to něco? Je core business soudruhů z GlaxoKlineSmith otrávení jejich zákazníků?
    Pokud jsou odpovědi ano ano ne, pak nevidím jediný důvod, proč neočkovat.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    Já si umím představit právní úpravu typu "naočkujeme dítě zadarmo povinně, ale smíte si požádat o výjimku". Pro většinu, která se spoléhá na rozhodnutí autorit se nic nezmění, menšina, která chce si všechno zjistit a rozhodnout, nebude krácená na právech.

Ale umím si představit i z toho vyplývající omezení pro vstup do kolektivu. Anebo třeba předpis, že některé ty vakcíny jsou povinné bez diskuze (pro zdravé děti), třeba něco velmi infenkčního a nebezpečného.

Dobrovolnosti očkování bych se tolik nebála, alternativních rodin je malé procento, jen jsou hodně slyšet.
    Bála bych se v situaci, kdy by se lékař před očkováním všech rodičů ptal, jestli to chtějí.
    EDERA
    EDERA --- ---
    WITTGENSTEIN: Akorát, že bych čekala, že se jim budeš věnovat PŘED tím, než se Tvoje dítě tomu očkování podrobí.
    WITTGENSTEIN
    WITTGENSTEIN --- ---
    EDERA: Netušil, mea culpa. Od toho tyhle diskuse jsou.
    EDERA
    EDERA --- ---
    WITTGENSTEIN: Dotazy žádné, ale přiznávám, že mě celkem šokovalo, že zrovna Ty jsi ještě předevčírem zřejmě netušil, že ta povinně očkováná žloutenka není lehce přenosná "nemoc špinavých rukou". :-)
    EDERA
    EDERA --- ---
    ATLAS: Ale já nezpochybňuju užitečnost očkování proti tetanu. Jen jsem poukázala na to, že ten argument o potřebě kolektivní imunity se nedá použít úplně vždycky.

Mně osobně by ohledně očkování třeba nejvíc vyhovovalo, kdyby byl nastaven povinný cíl, kterého je třeba dosáhnout a termín do kdy a mně jako rodiči byla dána větší svoboda v tom, jak toho cíle dosáhnout. Kdyby mi pediatr nabídl varianty a bylo na mně, jestli zvolím jednoduchost hexavakcíny nebo rozložení, které bych považovala za šetrnější.
    OSCURO
    OSCURO --- ---
    ATLAS: Nadsazka a ukaza urcite absurdity na extremnim pripadu na urovni sci-fi.
    ATLAS
    ATLAS --- ---
    OSCURO: Si delas z neznalych srandu?
    ATLAS
    ATLAS --- ---
    EDERA: Budme presni - jen tetanus. A patri v mnohych statech mezi povinne z jednoducheho duvodu - pokud se dite porani a ma ho nastarost nekdo jiny nez rodic a neni ockovan a chytne tetanus - kdo by byl zodpovedny? Pedagog, ze spatne osetril ranu? S 20 dalsimi detmi na krku, z nichz nekteri budou delat scenu, ze si nekdo odrel koleno, nebo napich na trn a poraneni bude jecet jak tur, ze chce na ranu jen naplast s motylkama? Ockovani je bezna podminka pro vstup do skolnich zarizeni. Kupodivu.
    ATLAS
    ATLAS --- ---
    ALI_EN ALI_EN: Priusnice se za nasich mladych let neockovali, takze je hodne deti prodelalo. Mnohe z nich ma dneska problemy. To ze to neni zrovna tvuj manzel, ani bratranec neni jaksi duvod k tomu, aby se prestalo s ockovanim. Je pravda, ze pro male deti to bylo onemocneni zpravidla lehke, pro starsi uz ne.
    KERRAY
    KERRAY --- ---
    nejsem si jistý, jestli rozumím jedné věci... hexavakcína je tedy teď víceméně povinná... vyrábí ji nebo alternativu, kterou by náš stát uznal, ještě i někdo jiný než GlaxoSmithKline?
    ECLECTICA
    ECLECTICA --- ---
    ALI_EN: proti chřipce neočkuju - ale tam se očkování lidem se sníženou imunitou přímo doporučuje, takže tam se mohou chránit sami. Na rozdíl od jiných infekcí.
    ALI_EN
    ALI_EN --- ---
    WITTGENSTEIN: No, ani ne, na nic jsem se te neptala. Nicmene pokud mas naockovany vsechno, co je u nas mometnalne k mani, tak samozrejme si do huby vidis. Ja si o tom nechat se naockovat uplne vsim, co existuje, myslim svoje, ale do toho mi fakt nic neni.
    WITTGENSTEIN
    WITTGENSTEIN --- ---
    ALI_EN: Jj, všechny vakcíny podle plánu. Ještě nějaké dotazy?
    ALI_EN
    ALI_EN --- ---
    ECLECTICA: prosimte nerozbrec se
    WITTGENSTEIN: ECLECTICA: no vy dva mravokarci, doufam, ze se ridite tim, co kazete, a mate pekne naockovany vsechny vakciny, ktere jsou v cechach k dostani, a ze jich je fakt dost, abyste teda nenakazili chudaky, co se nemuzou branit. Protoze jestli nemate, ani vase deti nemaji, tak si proste nevidite do huby.
    WITTGENSTEIN
    WITTGENSTEIN --- ---
    ECLECTICA: Ale to je přece úplně normální. Ali_en totiž ty chudáky v životě ani neuvidí, tak co je jí po nich? Soucit se dostaví teprve tehdy, až lidi jako Martin Š. vidíš osobně.
    ECLECTICA
    ECLECTICA --- ---
    ALI_EN: to je vůči lidem, kteří musí v otmto ohledu spoléhat na ochranu ze strany ostatních, tak hnusný, sobecký a sprostý, že ani nemám slov.
    OSCURO
    OSCURO --- ---
    ALI_EN: Me matka nenaockovat na prisusnice a zajistit my orchititdu uz s ni asi nepromluvim :-) Ale kazdy at si v tomhle rozhoduje, jen upozornuji na riziko.
    ALI_EN
    ALI_EN --- ---
    ECLECTICA: daleko vic nez predstava, ze budu cely zivot ve strachu o vsechny okolo premyslet, co jeste dalsiho udelat na sobe ci svych ditetech pro ochranu zbytku sveta. Neco dalsiho?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam