• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    IORETHOčkování - pro a proti
    KOTENCE
    KOTENCE --- ---
    EXCITE: Jo. Nepochybuju o přínosech očkování.
    Spíš jak zachovat svobodu jednotlivce v základní potřebě bezvýhradně vlastnit svoje tělo a zároveň ochránit společnost. Že mě konkrétně nátlak a diskriminace staví do obrany a může to tak mít větší část lidí.
    EXCITE
    EXCITE --- ---
    KOTENCE: jseš si vědomá, že právě kvůli povinným očkováním minimálně v Evropě nemáme x různých nakažlivých a případně smrtelných nemocí?
    PAN_SPRCHA
    PAN_SPRCHA --- ---
    GENTIANA: to sice jo, ale konspirátoři tomu hodně přidali.
    KOTENCE
    KOTENCE --- ---
    GENTIANA: jo, rozumím základům transkripce genů a dějům v buňce. Ale zároveň vím, že ta epigenetika se pořád hodně zkoumá a zdaleka všechno nevíme. Nejde o přepis DNA, to mě upřímně ani nenapadlo.
    Jakože jsem ráda, že tu k tomu píšeš, ale řeším spíš tu etickou rovinu.

Rozumím tomu, že společnost musí fungovat jako celek. Píšu svoje pnutí, který vzniká, když jsou atakovaný nějaký moje vnitřní hodnoty. Povinný očkování atakuje svobodu rozhodovat o svým vlastním těle a považuju za problematický to vynucovat.
    (A jak vidíme, opravdu to problematický je.)
    GENTIANA
    GENTIANA --- ---
    KOTENCE: tož si to "ty" přelož jako neosobní rétorickou pomůcku.

No, DNA lze přepsat na RNA, ale ne naopak, výjimkou jsou retroviry a ne, jiné organismy reverzní transkriptázu nemají, mít nemůžou a prostě... ne. A RNA je šablona pro mRNA, mRNA jsou tak jako zakroucené a modifikované kousíčky RNA, které nejde rozmotat a překopírovat zpátky na RNA (potažmo DNA). Epigenetické mechanismy jsou, zase, zjednodušeně řečeno, nějaké modifikace, obvykle chemické přívěsky, na DNA. Další pravidlo č. 1: DNA je v jádře, tečka, šmytec. Tam se kopíruje do RNA, RNA vyleze z jádra a v cytoplazmě se dějí další nějaké piškuntálie, především výroba bílkovin. RNA se nedostane zpátky do jádra. Takže fakt nevím, jak při normálním buněčním fungování může mRNA ovlivnit DNA.

A aji kdyby, tak to bude v důsledku nějakého špatného fungování buňky a na to zas existujou mechanismy, které buďto tu buňku opraví, nebo ji zabijou. Proto nechcípneme všichni na rakovinu do tří měsíců od narození - imunitní systém si ty mutace umí najít a zničit.

Ale samozřejmě, tyhle moje poznatky jsou level sprostý student, nevylučuju svou nedostatečnou informovanost, prostě je to jenom mimo mé chápání, jak by to mohlo fungovat. Víš, o koho jde, že bych si dohledala, co o tom píše?

S tou nediskriminací neočkovaných... no, asi takhle: hospodští musí udržovat v provozovně čistotu, a to na vlastní náklady, protože by mohlo dojít k nějaké alimentární nákaze, kdyby tu čistotu nedodržovali. Na obsluhu soustruhu musíš mít nějaké zdravotní předpoklady, špatná koordinace, třas nebo tiky můžou znamenat, že strčíš pazouru, kam nemáš, a stroj ti z ní udělá fašírku, což nikdo nechce. No, a taky bych nechtěla, aby na můj guláš číšník prskal covida, žloutenku, tuberu...
    KOTENCE
    KOTENCE --- ---
    GENTIANA: rozumím. To ani nebyly moje otázky. (Tu o mRNA si položil docent přírodovědy, který se zabývá mimo jiné epigenetikou) Jen takovej nástřel, proč můžou lidi váhat.

Já mám celkem jasno. Očkování považuju za super vynález. Covid jsem měla celkem nedávno, takže nespěchám, ale hlavně mě fakt dost sere, že by měli být neočkovaní nějak diskriminovaní, takže mám velkou potřebu zkusit, jestli to tak fakt bude.
    Myslím, že tohle může hrát roli i v hlavách jiných, co nečekají na PIN2
    GENTIANA
    GENTIANA --- ---
    KOTENCE: jak dlouho to bude fungovat: tak to se musíš zeptat v Klubu přátel měděné virgule a křišťálové koule, protože první naočkovaní byli před rokem. Ale podle stavu protilátek a vývoje tohoto stavu se dá se slušnou pravděpodobností předpokládat, že to bude fungovat dlouho. Doba ukáže.
    Jestli vyplatí... no, já nevim, jak víš, že z příštího covidu ti bude jenom pár dní blbě? Víšco, ze spalniček je spoustě lidí taky jenom tak nějak blbě, "jenom" jeden z tisíce umře, "jenom" několik z tisíce ohluchne, "jenom" několik z tisíce utrpí nějaký těžký zánět mozkových blan nebo jinou líbeznost, ale pro ten zbtek je to otravná vyrážka. S tím covidem je to taky tak nějak, že pro většinu lidí je to otrava, ale ta menšina případů umře, skončí s podlomeným zdravím (protože zjizvení plic se fakt nerozchodí)... no.
    Co víme o mRNA vakcínách: bezva věc.
    Můžou nějak jinak a nevhodně zasáhnout do regulace buňky? Ne, nemůžou. Proč nemůžou? Jdi studovat biologii, vysvětlení zabere tak dva semestry různých buněčných biologií, fyziologií apod. předmětů.
    Ale zjednodušeně řečeno, messenger RNA je jednorázová šablona, která se použitím znehodnotí. Neexistuje mechanismus, jak ji zkopírovat, učinit trvalou apod. Takže tudíž neexistuje mechanismus, jak by ovlivnila dění v buňce jiným, než tím jediným způsobem.
    Kdy se nechat očkovat - no, ideálně třeba po roce, ale žiješ v ideálním světě, kde máš nulové riziko nákazy dříve než za rok?
    Protilátky? A proč jako? Když jich budeš mít trochu víc, tak se nic nestane.

Dostaneš se do nebe? Zeptej se svého teologa.

Příroda vs. umělost je falešná dichotomie. Navíc, kde v přírodě rostou internety na stromě, abys mohla přírodně internetovat?
    Integrita těla, no, ahem, tak pokud ten konkrétní neočkovanec považuje své tělo za až takový chrám, že se do něho nesmí píchnout, to jako žije ve vypolstrované cele, aby se nepořezal o papír?
    Tohlecto jsou víceméně pokrytecké otázky. Lidi si hrozně rádi představujou, jakou mají neomezenou svobodnou vůli a racionalitu v rozhodování, což vede k tomu, že se svoje iracionální hnutí mysli snaží převést do racionálních argumentů. Ale upřímné a pravdivé by bylo říct ne Je to proti přírodě - to je jenom prázdný žvást - ale Mně se to tak nějak ekluje, bojím se jehel, jsem naprostej lunatik a nechci, aby se o můj čip sváděla rozvodová bitva mezi Billem a Melindou.
    GENTIANA
    GENTIANA --- ---
    THE_DARKNESS: protože rakovinu způsobuje asi 50 kmenů viru HPV a očkuje se proti třinácti zásadně nejčastějším, čímž je vykryto asi tak 95 % nákazy. No a žádná vakcína nefunguje dokonale, protože důvody. Holt měla kolegyně smůlu.
    TRISSIE: no, ano, kartotéka s veselými příhodami je dost špatný zdroj pro rozhodování, pokud člověk není zrovna estrádní umělec.
    GENTIANA
    GENTIANA --- ---
    PAN_SPRCHA: Montaignerovi už dávno hráblo, nevěřit ani dobrý den.
    IORETH
    IORETH --- ---
    JESTEDMAN, SHEALA: Prej ještě nějaké účtíky v zásobě má, tak uvidíme :-)
    JESTEDMAN
    JESTEDMAN --- ---
    škoda, Drzeef byl hotentot, to bez debat, ale Erin23 byl celkem sympaťák, jako mluvil z cesty, to jo, ale tak nějak jsem si ho oblíbil. no uvidíme co Erin24, třeba se nová verze vyvede lépe..
    SHEALA
    SHEALA --- ---
    IORETH: Erin23 mě chvilkama přišel jako Drzeef a chvilkama jako holka, a on je to Drzeef :)
    IORETH
    IORETH --- ---
    DRZEEF mi právě do pošty potvrdil, že ERIN23 je jeho druhý účet, takže oba účty mají RO nafurt.
    MORGAN
    MORGAN --- ---
    DUNICAN: Spanelsko
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    ze zjištění mi to smazali, ale když už jsem to našla, tak jeden docela zajímavý článek z Austrálie:
    No Cookies | Daily Telegraph
    https://www.dailytelegraph.com.au/news/nsw/no-jab-no-play-graveyards-tell-countless-stories-of-how-nowpreventable-diseases-stalked-children/news-story/f85aa3b89a9fd443ea5c0d6d94c21dab

a hlavně teda ta fotodokumentace ze hřbitovů v Sydney...

je to dost děsivě nepředstavitelné, že to vlastně není až tak dávno, kdy smrt dětí na nemoci, kterým lze jednoduše předejít vakcínou za pár korun, byla běžnou a normální součástí života, něco, co se stalo buď přímo ve vaší (širší) rodině, nebo někomu z vašich známých...
    MORGAN
    MORGAN --- ---
    DUNICAN: Uplne aktivne jsme to nehledali. Ja jsem ve studii na Modernu, tak jsem se dozvedela, ze nabiraji, tak jsme se po delsi uvaze prihlasili.
    PAN_SPRCHA
    PAN_SPRCHA --- ---
    ERIN23:
    "nositel nobelovy ceny za objev HIV trvdi ze modRNA vakcina vyvola ADE, a bude to horsi, nez se neockovat, kdyz ted jsou uz k dispozici leky, kterymi se da virus a covid perfektne zalecit."

no jestli to měl být Luc Montagnier, tak to byla klasická fake news. K videu kde mluví Francouzsky někdo přidělal anglický titulky co přesně tohle tvrdí, přitom mluvil o něčem jiném.
    IORETH
    IORETH --- ---
    ERIN23: RO na 14 dní za nepodložené antivax a konspirační kecy. Příště na 30 dní a pak nafurt.
    ERIN23
    ERIN23 --- ---
    Pak si to tady povime, ale to bude tragedie (neni pravda ze by bylo nejak vice umrti v radu desitek tisic, ale to poskozeni zdravi a riziko.... riziko do budoucna a riziko z cireho experimentalniho materialu co nesplnuje definici vakcimy, mod RNA), mladsi 40 let, Pfizer-Biontech, second shot, staci prvni, ochrana tam uz je u prvni, a dle vyrobce to chrani jen proti vaznemu prubehu na JIP (real data Izrael 88 procent ochrana pred JIP), nikoliv proti prenosu a nakaze. Neda se to srovnavat s chripkovou vakcinou (klasicka vakcina), ani zadnou jinou vakcinou (dokonce ani s Astrou, Johnsonem, vic umrti je na Pfizeru, nez na Astre nakonec).
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam