SEDELAVLOKALE: A proč jste se tam scházeli všichni naráz? To se klidně dá pořešit per partes...
Jinak moje zkušenosti s realiťákama... kdysi před 15 lety při prodeji bytu... inzerován na přímo, přesto se tlačili realiťáci, všichni chtěli na prohlídku, že mají klienta, kterého neměli a hlavně chtěli exkluzivní smlouvu. Včetně těch tehdy provařených dobráků, co měli smlouvu postavenou tak, že provizi inkasovali, když se byt prodal i když prodej nezprostředkovali...
A cca 4 roky zpět, naopak nákup bytu... rodiče ženy podepsali rezervační smlouvu na byt a zaplatili rezervační zálohu (provizi realitce) a až pak mi to řekli... realitka následně dodala návrh smlouvy, nabídli úschovu v realitce a smlouva byla postavená tak, že byt byl zatížený hypotékou a předčasná splátka hypotéky měla proběhnout okamžitě po zaplacení a ne až po vkladu vlastnického práva.
Když jsem to odmítl, a řekl, že se hypo splatí až po zápisu, tak mi lživě tvrdili, že to nelze, že to banka nepovolí a podobně. Zkoušeli nátlak přímo na rodiče (mj. tvrzením, že se v rezervační smlouvě zavázali poskytnou součinnost a takhle že přijdou o rezervační poplatek atd.. jednání otřesný). Nakonec jsem si prosadil svou a normálně to prošlo... a perlička? Spolupracující advokátka realitky, co se podílela na nátlaku a celé akci a připravovala smlouvu do ní zapomněla uvést podíl na pozemku, obklopující panelák s bytem, který k bytu patřil. A mě to nenapadlo zkontrolovat, protože pozemek byl okolo dalšího paneláku a prodejny mezi nima a nenapadlo mě, že by k bytu ten podíl mohl patřit. Pravda je, že k tomu se nakonec paní advokátka postavila čelem a problém na svoje náklady dodatečně vyřešila (další kupní smlouva na ten podíl za 100Kč a vklad na katastr zaplatila ona).