MA747: nakonec byla přepravce KUPODIVU Zásilkovna, resp. packeta.com, která to doručila na adresu, bez clení, nebo poplatků. Tohle bylo pro mě překvapení. Před tím mi VŽDY balíčky z Činy doručovala ČP.
Historie přepravy byla následující:
- první záznam na sypost.net byla informace o tom, že informace o zásilce byla poslána do ČR (2021-11-26 04:38 Pre-Shipment Info Sent to Czech Republic),
- za několik hodin bylo oznámeno akceptování zásilky a následně posláno do ČR (2021-11-26 15:43 CHINA, SHENZHEN, Acceptance, Sent to Czech Republic)
- a za další necelou hodinu bylo tomu balíčku přiděleno "last mile" tracking ID. Podle toho Z na začátku mě mělo napadnout, že se jedná o Zásilkovnu a nikoliv ČP (2021-11-29 16:33 CHINA, SHENZHEN, Departed Sunyou Facility, Last mile number Z1234567890)
- následně jen meziskoky různě po světě (GMTC, Arrived, GMTC, Departed), příjetí na letiště (2021-12-05 Czech Republic, Arrived at Destination Country Airport), 2021-12-07 Czech Republic, Arrived at Facility, 2021-12-07 Czech Republic, Arrived at Regional Facility, ...
Jak jsem psal
zde, tak je to loterie. Obchodník zvolí dopravce, zahraniční dopravce může, ale nemusí poslat do ČR echo o zásilce, ČR může, ale nemusí souhlasit s přijetím, v ČR se podle nějakého klíče vybere lokální dopravce. Pokud to jde přes ČP, která jako jediná spolupracuje s ECEP, tak to může, ale nemusí vložit do trackovacího systému, může, ale nemusí informovat o zásilce a nutnosti vyclení pomocí sms/mail (pokud obchodník/zahraniční dopravce poskytl). A pokud to v trackovacím systému ČP není, nelze provést celní deklaraci, což znamená výdaje.
BTW:
Na poště se hromadí zásilky z třetích zemí - Novinky.czhttps://www.novinky.cz/ekonomika/clanek/na-poste-se-hromadi-zasilky-z-tretich-zemi-40380785