0PKA_ZOFKA: Já si za svým stojím a říkám, že do starého nezatepleného domu je to nesmysl, který se prodraží.
Bod bullshit - Netuším, proč mluvíš o rozdílech ifrazářiče, sálavého zdroje a jejich velikostí a efektivitě. Já zmiňoval náklady a tvá odbočka od tématu působí jakko typická řečnická praktika dealera, když dojde na negativní stránku výrobku. Btw: Velký zdroj rovná se velký příkon.
-Takže pokud budu topit namísto kamnama křeslem, podlahou, a konferenčním stolkem umístěným u zdroje, vzduch se nebude ohřívat, u stropu chladnout a klesat na straně místnosti bez zdroje? Interesting...kdyby to nepopíralo fyzikální zákony, bylo by to super.
- Do jaké že vzdálenosti tu podlahu ohřívám? Před kamnama jí mám taky příjemně nahřátou.
Co se antialergika týče, každý výrobce o svém produktu píše že je antialergenní. Včetně prodejce kachlovek. Je to konstrukt, který je ve výčtu předností k smíchu.
- Větrání NENÍ drahé ani s infra, ani s kamnama. V místnosti s kamnama sice nejsou předměty nahřáté, ale mají teplotu okolního vzduchu. Proto se větrá rychle a intenzivně, aby nestihly vychladnout.
Příklad s roubenkami je další fantastický příklad dealerské kličky. S tématem nijak zvlášť nesouvisí, dokonce podporuje mé tvrzení, ale používáš jej jako argument. Ve vesnických staveních stavěli lidé pravda vepřovicovou vestavbu. Stavěli jí i horalové ve srubech? Ne, protože A) okolí nabízející stavební materiál bylo jiné a B) stavby fungovaly jinak. Zapoměl jsi zmínit, že roubenky měly půdu hojně napěchovanou senem, které sloužilo jako izolace, protože vepřovice nevepřovice, místnost prochládala. Ano, pece sloužily jako akumulační body. V dřevěných částech objektu si to dobytek zadýchal, protože dobytek nějak moc neměl na výběr nic než zadýchávat nebo pojít. No a? Ti všichni pořád topili kamnama a dřevem.
Podle mého názoru je sálavé topení ekologické a příjemné, ovšem jen tam, kde se to hodí. Ano, s tím souhlasím.
Dřevo dnes stojí 300-650 Kč za metr měkkého a 850-1200 za metr tvrdého dřeva podle lokality ve které žiješ, známých které máš a druhu dřeva. Je hezké zmínit, že dřevo podražilo. Ale ona elektřina taky, představ si! Je mi líto, že se to k tobě ještě nedoneslo a dovídáš se to až v diskusním fóru. Mám pro tebe další špatné zprávy. Benzín už taky nestojí sedm korun, a za pětník cikorku nekoupíš.
Namám moc rád tenhle podbízivý styl argumentace - vynesu výhody, aniž bych zmínil nevýhody.