• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    LIROTepelná čerpadla, solární systémy (fototermika), větrání s rekuperací
    Alternativní zdroje tepla, rady porady, zkušenosti, reference.
    rozbalit záhlaví
    MARASAN
    MARASAN --- ---
    VLASTIS: home assistant?
    VLASTIS
    VLASTIS --- ---
    Ahoj,
    nenašel jsem lepší diskuzi, tak to zkusím:
    Jakým způsobem monitorovat střídač AEG (podle obrázků je to přebarvené GoodWe GW10K-ET) ?
    Aktuálně používám androut app PV Meter, ale to ukazuje pouze aktuální stav.

    Existuje předchystaný monitoring např ve formě VM, kterým bych ziskal i historii?

    Od dodavatel získám časem přístup na nějaký cloud, ale raději bych něco v rámci své domácí sítě.
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    Kdyz ti chybi 330 wattu tak jestli by to neslo nejak osulit :D
    CAL
    CAL --- ---
    JIMIQ: Možná to prozrazuje mojí nevědomost, ale podle mě jsou tam jen ty dva topné prvky, které jsem psal - 2.5 čerpadlo a 6 topná patrona i když je pravda, že mám 2 separátní nádoby, akumulační a TUV. Podívám se doma ještě jednou na ty specifikace.
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    CAL: kolik kW mas patronu v bojleru a kolik rezervni elektrokotel v TC? Treba ti chtej naddimenzovat ten elektrokotel a proto potrebujes vetsi jistic, ale neni to dost na prekonani 40%
    CAL
    CAL --- ---
    DED: tak to asi skutečně je. Co ti nikdo nezaručí je, že výrobce-projektant tam těch 3x20 opravdu dal jen tak pro jistotu a že se můžeš spolehnout na ten nominální příkon v kW z nějaké brožury. Proto mě to ale stejně sere, protože elektrikář logicky tohle riskovat nebude, protože pak by to bylo na něj a doporučí jističe jako kdyby to skutečně 3x20 bralo. Což pak nevyjde s tarifem d57, který se bude posuzovat podle té brožury. Takže na konci dne jsem to stejně já, kdo musí to riskantní rozhodnutí udělat a kdyby to náhodou nevyšlo, tak se mi můžou všichni vysmát, jakej jsem amatér a oni profíci.
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    WARBABY8: PRE mu do toho nekeca, ale nechce mu dat D57 ;)
    WARBABY8
    WARBABY8 --- ---
    DED: Moc ten dotaz nechápu. Výrobce by měl uvést požadavky pro připojení tepelného čerpadla, tzn. mimo jiné například doporučené jištění nebo průřez kabelů pro připojení. Projektant a realizátor by toto měl respektovat, pokud tak neučiní, nemůžou se odvolávat na výrobce, že je něco špatně.

    PRE ti nemá co kecat do toho jaké jištění budeš mít. Tzn. mám s nimi např. smlouvu na 3x25A a řeknu si že chci víc. Tak je požádám o navýšení hlavního jističe a oni mi to buďd schválí nebo řeknou že v přípojném místě není dostatečná kapacita a musí mi stačit 3x25. Vůbec nechápu proč když bych si koupil třeba novou klimu, tak mi někdo na PRE bude říkat že si mám jít zvednout jistič?

    Samozřejmě to neplatí pro věci dotčené přípojnými podmínkami.
    DED
    DED --- ---
    WARBABY8: takze na zaklade vyrobce si da 3x20, ale vi, ze si to vezme max tech 12A? takze si muze dat jistic 3x25A, protoze ma fora 8+5A na trech fazich coz je pro klasicky domek v pohode... a PRE bude taky spokojeny?
    WARBABY8
    WARBABY8 --- ---
    CAL: 3x20A může být požadavek výrobce čerpadla. pokud bys dal třeba 3x16C věřím tomu, že by to taky fungovalo, ale proč si dávat vlastní jištění, když něco stanoví výrobce. A nevylučuje se to s mým výpočtem. Ten si ostatně můžeš nezávisle na mě ověřit. stačí dát do googlu výpočet 3f proudu z výkonu.
    CAL
    CAL --- ---
    JIMIQ, WARBABY8: Oba ten můj popis nějak posouváte, všechno je v tom původním textu: Jednak 8.5kW je _příkon_ (takže elektrický) celé instalace, z čehož je 2.5kW čerpadlo a 6kW topná patrona, na PRE se tohle hlásí jako ten peak topný příkon dohromady. Jako celek je to za jedním jističem 3x20 (který má v požadavcích instalační firma), tak podle výpočtů JIMIQ vypadá adekvátně, ale podle WARBABY8 to jako celek vezme jen 12A. Jinak co mám v domácnosti jsem vyjmenoval taky a bazén ani klima v tom výčtu nejsou. Já samozřejmě vím, že můžu dost ušetřit, když si dám elektroměrový jistič 3x25, ale poslušně poslouchám certifikované profesionály. Podle WARBABY8 to vypadá, že kecal hlavně ten elektrikář, ale pořád mi nějak nesedí těch 8.5kW příkonu, že je třífázově 12A, to by pak kecala i instalační firma, která vyžadovala 20.
    WARBABY8
    WARBABY8 --- ---
    CAL: žádná ženská na infolince ti nemůže říct jakej máš mít jistič. Ohledně čerpadla říkáš, že máš výkon 8,5kW. To je elektrický nebo tepelný výkon? Když budeme brát tu horší variantu, že elektrický, tak při plném výkonu ti třífázově vezme 12A. To znamená, že na zbytek baráku máš pořád ještě 3x 13A. Nevím co v domě máš nebo nemáš, ale to je hodnota, ale pro standardní domácnost je to dostatečné. Samozřejmě pokud máš třígenerační barák, v každém pokoji klimu a vytápíš bazén, tak i 32A může být málo.

    Jinak za vyšší jistič platíš vyšší fixní poplatky, takže pokud ti to nevyhazuje 25A, tak nevidím důvod dávat vyšší.

    Ohledně jištění, to by mělo být dáno výrobcem čerpadla, případně projektantem. Neřiká to nic o tom, kolik čerpadlo reálně spotřebovává.
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    čerpadlo s příkonem 2,5kW potřebuje samo o sobě 3x20A? Tato hodnota mi na tom asi vadí nejvíc
    3x20 v trojfázovém režimu má 400*20 = 8kW, v jednofázovém 230*20 = 4,6kW

    takže bych asi klidně šel do 3x25, ostatně to mám já a budu mít TČ 0,6-3,2 a v technickém listu se píše
    Jistič pro tepelné čerpadlo A: 16
    takže ten kdo ti řekl že TČ potřebuje 3x20 samo o sobě se spletl, protože 3x20 potřebují všechna topná zařízení, pokud by běžely souběžně
    CAL
    CAL --- ---
    JIMIQ: 8.5 už je celkový příkon, čerpadlo samotné má 2.5. Tvoje vysvětlení jsem tak nějak vymyslel sám i když jsem nehledal konkrétní hodnoty, ale já potřebuju nějaké řešení. Správně ho samozřejmě nemám vymýšlet sám, ale je to jako vždycky, každej fachman ví všechno nejlíp, jenom výsledek jejich kolektivní práce nefunguje, k čemuž se ale nikdo nehlásí. Já bych si klidně vzal jističe někde mezi 25 a 32A, ale to nejde. Takže buď někdo z lidí, kteří mě do tohohle dostali, kecá, nebo sazba pro tepelné čerpadlo není v Čechách aplikovatelná na typickou domácnost s typickým tepelným čerpadlem, protože jedna hodnota jističů je málo a druhá moc.
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    CAL:
    Součtový instalovaný příkon všech elektrických ohřívačů, kotlů, přímotopů, tepelných čerpadel a zásobníkových ohřívačů (elektrických bojlerů) musí činit minimálně 40 % příkonu odpovídajícího hodnotě hlavního jističe před elektroměrem.

    Distribuční sazba D57d – nízký tarif 20 hodin denně | stavimbydlim.cz
    https://stavimbydlim.cz/distribucni-sazba-d57d-sazba-pro-elektricke-vytapeni-s-nizkym-tarifem-20-hodin-denne/

    Mozna jsi ji mel rict i rezervni elektrokotel a patronu v bojleru
    CAL
    CAL --- ---
    A ještě poslední otázka do pléna: prostupy pro trubky (2+1 pro kondenzát) jsou trochu větší, než trubky včetně izolace a oni s tím nic neudělali, tak přes to táhne do baráku. Jak se to finišuje? Nějakou pěnou? Máte na nějakou doporučení (nízkoexpanzní nebo normální atd.)?
    CAL
    CAL --- ---
    Z jiného soudku - chtěl jsem si změnit tarif elektřiny na ten pro tepelná čerpadla. Paní z PRE chtěla znát maximální příkon, ten je 8.5kW, pak řekla, že na moje jističe 3x32A je to moc _málo_, že na to je minimum 8.8kW. Nechápala, proč mi to nedává smysl, tak jsem to po chvilce vzdal a navrhl, že jediný logický výsledek teda asi je, že si mám snížit jističe na 3x25. Na to začala koktat, že pak mi ale přece budou vypadávat, ale stejně se tvářila, že nerozumí, proč mi to už vůbec nedává smysl. Mám úplně normální domácnost, lednička, pračka, myčka, elektrická trouba, světla... a když tu byl elektrikář připravovat jističe na tepelko, které samo na sebe požaduje 3x20A, tak říkal, že elektroměrové jističe 3x25 jsou tak na hranici a abych si radši pořídil 3x32. Já z toho chápu, že mi všichni ti profesionální, zkušení lidé (zdravím WARBABY8) dávají na výběr ze dvou špatných možností a tváří se, že tak je to normální. Buď budu mít jističe na hranici stability nebo musím žádat o nějakou výjímku. Co to je zas za kafkárnu? Tuší někdo?
    CAL
    CAL --- ---
    CERMI_FOX: Takových míst mám teď na novém čerpadle spoustu, ale už nemám sílu to řešit.
    CAL
    CAL --- ---
    CAL: Jenom hlásím, že čerpadlo mi už jede a zakázka skončila stejně, jako probíhala. Jednotliví lidé byly docela v pohodě a čerpadlo teď jede OK, ale jako celek byl Woltair úplně tragický. Lidi si u nich mezi sebou neřeknou vůbec nic, jedna profese nadává na druhou a když sem se je snažil trochu usměrnit maily a telefony a pojistit, aby to jako celek dávalo smysl, tak stejně každý, kdo přišel, nevěděl o projektu vůbec nic. Žádnej projekt na papíře, všichni vidí jenom generickou smlouvu typu "bude se instalovat tepelné čerpadlo", když topenáři volají na centrálu, co mají vlastně dělat, tak obchoďák, se kterým jsem domlouval požadavky, nemá čas a koordinátor jim předčítá asi jediný písemný záznam, který mají, což jsou mé maily. Když to viděl nějaký externista, který s nima přijel, tak to okomentoval "tohle je můj druhý pokus o spolupráci s Woltairem a je to zase katastrofa, tohle nemám zapotřebí", omluvil se a odešel.
    CERMI_FOX
    CERMI_FOX --- ---
    Nemate nekdo kamarady v Nordline? Potreboval bych zjistit, jestli jejich tepelka nemaji nejake (neoficialni) rozhrani, seriovy port, cokoliv, cim by sly nastavovat parametry.
    IV0
    IV0 --- ---
    DED: No mc ne, akorát to teda už tolik nesleduju.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam