DED: Některá tepelná čerpadla se umí přepnout do režimu bypass, kdy venkovní okruh přes tepelný výměník ochladí vodu ve vnitřním okruhu. Moc topenářů to nechce dělat. Já jsem si to doma zapojil proto, že jsem měl strach, že ten systém nebude fungovat (v době, kdy se barák projektoval). Mám stropní chlazení napojené přímo na chladič v nepoužívané studni s fuseklí z jezírkové fólie, akorát mám na rozvaděči nainstalovaný elektronický třícestný ventil na regulaci na 18°C (nenašel jsem voskovou variantu na tyhle teploty), kvůli kondenzaci vzdušné vlhkosti. Dům je pasivní, takže to nakonec nepoužívám. Pořád si říkám, že až budou fakt hrozná vedra, tak to odvzdušním a pustím. Zatím to zvládá aktivní TČ v Nilanu Compact se svým 1,1 kW chladícím výkonem do vzduchu plus aspoň trochu rozumné používání screenů (průhledných rolet s 80% útlumem světla) a omezení otevírání oken v největším vedru. Popravdě si myslím, že spotřeba ventilátorů ve fancoilech, oběhové čerpadlo a řídící elektronika budou nakonec možná i míň efektivní, než malá klimoška pár hodin v roce. Navíc s vodním okruhem je vždycky sraní - každou sezónu odvzdušňovat, cvičit s ventily, aby nezarostly, dofukovat expanzku... V nilanu se mění akorát filtry, což je raz dva a čistá práce a jendou za čas tyč v bojleru. Celkový chladící výkon mého stropu při 30°C je počítaný na 2,3 kW, nevím, jestli bych to někomu doporučil - ten Nilan mi přijde elegantnější, používá existující rozvody a zároveň z toho dělá teplou vodu. Nejlepší chlad je ten, který nemusíš vyrobit.