• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ZUZKAOUKvašení a kysání -chováme miliardy domácích mazlíčků
    Vše o potravinářských procesech, kde hrají hlavní roli bakterie a nebo kvasinky a ušlechtilé plísně taky. Pečivové kvásky, kefíry, sýry, pickles, nízkolakoholové limonády ... na co si vaše srdce vzpomene. Teorie, recepty, rady a vůbec. Pokud píšete nějaký návod, připište tam někam slovo recept, ať se to dá filtrovat. Díky
    http://zkvaseno.blogspot.cz/


    http://www.wildfermentation.com a zde kniha k ukradení http://extabit.com/file/28e3iw4epgnkn

    Spřízněné kluby
    [ Domácí pekárna ]
    [ Výroba a destilace alkoholových nápojů aneb vypálíme cokoliv. ]
    [ Co mám pořád vařit když už musím, (nebo chci) ? ]
    [ Tibetská houba ~ Snow Lotus ~ Kefir/Yogurt Mushroom ]
    rozbalit záhlaví
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    MILLY: jo tak to jo. Jinak to kyselé je ona extrzdravá kyselina mléčná.
    MILLY
    MILLY --- ---
    ZUZKAOU: 12 hodin nechat odstát rozmíchanej kvásek ve vodě. Vařili jsme taky 30 minut. Bylo to pak chutnější a míň kyselý, když jsme to nechali odstát dýl.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    MILLY: počkej - jak 12 hodin vařit kyselo?

    Já jsem ho vždycky dělala tak, že jsem ve vodě rozmíchala něco aktivního kvásku, nakrájela do toho brambory a nalila namočené sušené houby a uvařila do měkka. Takže tak maximálně 30 minut.

    A teda kvásek normálně pěstovanej žitnej, ty sušený v prášku mi nikdy nevzešly.
    MILLY
    MILLY --- ---
    MILHAUZ: Ke kyselu: napadá mě jen, že čim dýl se nechá kvásek namočnej ve vodě (rozmíchanej), tím kratší dobu je pak třeba kyselo vařit. (tzn, např. místo 12. hodin 24)


    Zajímavá diskuze. :-) Osobně jsme zatím doma kysali jen mlíko- přičemž jsme objevily, že mu to jde líp ve skleněný láhvi než v plastový.

    Zuzkaou: díky za recepty zatím, případné zavalení dotazy přijde posléze. .-) Nechce se mi teď nic hledat...- ale případně.....- jak má vypadat vhodná nádoba na kvašení?


    VIKY_K: Zkoušeli jsme jablečný...- přidat ke strouhanejm jabkám, zalitejm vodou, kůrku chleba a denně zamíchat, ale vlezly nám do něj octomilky (vítr nám z něj odfoukl plátýnko) a ocet se zkazil.
    Byl to asi tenhle recept: http://www.zeny.cz/magazin/zdrava-vyziva/jablecny-ocet--domaci-vyroba.aspx
    MILHAUZ
    MILHAUZ --- ---
    BOOK!
    kvass: http://www.enjoyyourcooking.com/beverage-recipes/russian-rye-bread-drink-kvass.html

    uz nejaky cas peceme kvaskovy chleba a neni nic jednodussiho a lepsiho. kvasek zalozen doma pouze zitna mouka a voda a je nesmrtelny a skvely.

    apropo nejake vychytane recepty na kyselo? respektive uz jsem nejake kyselo delal, bylo moc dobre, spis by me zajimaly nejake osvedcene finty.
    VIKY_K
    VIKY_K --- ---
    ZUZKAOU: Zkoušeli jsme jablečný, ale vznikla z toho kysele smrdící a velmi podivně chutnající hmota jdoucí přímo do záchoda. Šli jsme na to amatérsky, z premisy "nastoruháme jablka a za dostatečného přístupu vzduchu nedojde k alkoholovému, ale k ocotovému kvašení".
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Olive - Wikipedia, the free encyclopedia
    http://en.wikipedia.org/wiki/Olive#Traditional_fermentation_and_curing

    jj - olivy sem patří. Teda některý.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    A velmi bohatý katalog studií. http://naldc.nal.usda.gov/


    A jdu spát.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Moderní techologie v tradičním kvašené - full text
    http://books.nap.edu/openbook.php?record_id=1939&page=11
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Aehm
    Recipe for Garum or liquamen, the Roman fish sauce
    http://www.coquinaria.nl/english/recipes/garum.htm

    A uheráky, pršutky a takové ohavnosti
    Cured Meats
    http://curedmeats.blogspot.cz/
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    A kombucha je tady taky doma
    Kombucha - Wikipedie
    http://cs.wikipedia.org/wiki/Kombucha

    Mimochodem - děláte někdo octy?
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    A propos - olivy naložené v slaném nálevu, aby byly jedlé? Nefermentujou se taky?
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Wild Fermentation | Fermentation makes foods more nutritious, as well as delicious! :: Wild Fermentation
    http://www.wildfermentation.com/
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    pár zajímavých receptů uschovaných na příště

    http://paleodietlifestyle.com/fermented-food-recipes/
    rajčatová kysaná salsa a broskové čatní.

    http://www.damyko.info/ForumC/viewtopic.php?p=394&sid=43faac3abeb4d05a4482fa5ad8435d88
    kvašené houby

    okurkové kimči (normální kvašáky mi nechutnaj)
    http://aeriskitchen.com/2009/08/cucumber-kimchi-oi-sobagi-%EC%98%A4%EC%9D%B4-%EC%86%8C%EB%B0%95%EC%9D%B4/

    databáze indických pickle (nalezeno, neprozkoumáno)
    http://www.indianfoodforever.com/pickles/

    zelené fazolky
    http://heartlandrenaissance.com/2010/08/lacto-fermented-dilly-beans/
    LA_PIOVRA
    LA_PIOVRA --- ---
    Dnes jsme zakoupili takovou tuhle kameninovou nadobu a budeme kvasit.

    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    jinak ke kimči je vhodé shlédnout nějaké video
    How to Make Kimchi - YouTube
    http://www.youtube.com/watch?v=fznTL6TzsqI


    A tady recept z Momofuku
    Momofuku’s perfectly prickly cabbage kimchi - food - TODAY.com
    http://today.msnbc.msn.com/id/33482489/ns/today-food/t/momofukus-perfectly-prickly-cabbage-kimchi

    a tady pak celkem podrobné pdf
    http://www.traditionaltx.us/Heidi's%20kimchi%20recipe.pdf

    docela dost info (hlavně o tradičních variacích) je na wiki http://en.wikipedia.org/wiki/Kimchi
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    recept kysaný květák

    Rozebrat květák na růžičky, zalít vodou, přidat nové koření, bobkový list, pepř a 2% objemu kvasící nádoby soli. Přivést k varu a dvě, tři minutky vařit.

    Do kvasící nádoby naskládat květák a proložit ho česnekem a cibulí. Zalít nálevem, zavřít a nechat kvasit.

    Dnes jsem to naložila a tak ještě nevím co z toho vyleze. Našla jsem taky recepty na kvašený květák s kořením z indických přihrádek, což taky bude určitě moc dobré.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Jinak jsem prozatím úspěšně zkysala kimči a řepu a dnes jsem naložila květák.

    recepty:

    Řepa I.
    Nastrouhat syrovou, oloupanou řepu, promíchat s 2% objemu řepy soli, napěchovat do kvasicí nádoby, zatížit, aby řepa byla ponořená (pustí to spoustu šťávy), zakrýt nádobu, aby tam mělo přístup méně divokých bakterií z okolí. Případně se tam dá dát startovací kultura - lžíce jogurtu.

    Výsledkem je hlavně skvělá šťáva, samotná řepa takhle zkvašená není moc zázrak. Ale je to za pár dní hotové.

    Daleko lepší je polský způsob - nakládání do vody.

    Řepa II.
    Oloupanou řepu nakrájet na silnější plátky, naskládat do kvašáku a proložit plátky cibule, přidat pár hřebíčků, nové koření a podrcené stroužky česneku. Zalít převařenou vodou, zavíčkovat. NEchat stát v teple tak dva, tři týdny. Sbírat pěnu. Případně tam dát kus kvasového chleba.

    Výsledkem byla krásně kyselá řepa a hlavně výborný nálev, který se dal pít samotný. (nemělo to na mě žádné projímavé účinky). Byla skvělá nastrouhaná s tvarohem a ořechy - dělala jsem to jako náplň do tortellin, ale při příštím zpracování to udělám jen jako pomazánku. [ ZUZKAOU @ Co mám pořád vařit když už musím, (nebo chci) ? ]

    Obojí je základ do borščů - ať už teplých a nebo studených.

    Udělala jsem základní chybu při skladování - aby to zabralo méně prostoru, slila jsem nálev do lahve a řepu dala do krabičky. Během pár dní mi tato bohužel v lednici zplesnivlě. Ale kvas v pohodě.
    VIKY_K
    VIKY_K --- ---
    ZUZKAOU: Trošku jo, ale ne o mnoho. Nech to ve formě do poslední chvíle, otoč ji na pečící papír nebo nějakou podložku a rovnou to šoupni na vyhřítý plech do trouby. Chleba trochu tím vyklopením klesne, ale zase naroste, jak se kvasinky dostanou do tepla, proto je dobré mít v troubě hrnek s vodou nebo zastřikovat, ale to nejspíš víš.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    VIKY_K: a nespadne to pak při přenášení do trouby?
    VIKY_K
    VIKY_K --- ---
    Cha, teď jsem si vzpomněla - Klára na kopci má dost propracovaný postup i s videonávody (http://conovehonakopci.cz/?p=5017), ve spodní části diskuse jsou videa od pekaře Víti. Je na nich vidět, jak asi tuhé/tekuté těsto, jak ho stáčet a tak podobně.

    Ad domácí kvasení - s mužem experimentuje v oblasti domácích vín z bezu (květy i plody), šípků a dalších plodin. Daří se. :-)
    VIKY_K
    VIKY_K --- ---
    ZUZKAOU: Rozjíždět se bude vždycky, kdyby ne, měla bys moc husté těsto, pořádně by neprokynulo, chleba by byl po upečení nízký a extra hutný. Místo ošatky můžeš použít jakoukoli nádobu vyloženou pomoučenou utěrkou - cedník, mísa, hrnec.. Nebo můžeš dát chleba kynout do formy na biskupský chlebíček, pak bude mít průřez jako toustový chleba.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    A k další debatě - co doma kvasíte, co byste chtěli zkusit vykvasit?
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    A vykopávám dotazem ke kvasovému chlebu.

    Nemám ošatku a tak nechávám kynout kváskový chleba tak nějak sám o sobě. Problém kdy se kvasinky pořádně rozjedou, tak nemám dostatečně pevné těsto a kyne mi to do šířky, takže výsledný chleba je poněkud placatý.

    Držím se poměru 5 dílů mouky a 3 díly vody, tedy 77% hydratace. Je fakt, že 40-50% bývá celozrnný žitná s podílem pohankové a zbytek je tedy 00 pšeničná, takže je možné, že by to chtělo víc lepku, aby to drželo.

    Je tedy potřeba pořídit ošatku? Nebo mám někde nějakou technologickou chybu? Míň vody?
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    pro začátek jsem dala všem práva k nástěnce, pokud máte nějaký dobrý zdroj info - sem s ním.

    V ideálním případě pak ještě někde zkusím postupně archivovat recepty, co se tu, doufám, objeví.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    tak pro začátek diplomka o mléčném kvašení. Naložím květák a večer upravím záhlaví a nástěnku.

    http://is.muni.cz/th/326403/lf_b/bakalarska_prace_mqstvghy.pdf
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam