• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ZUZKAOUKvašení a kysání -chováme miliardy domácích mazlíčků
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    http://rdo.psu.ac.th/sjstweb/journal/29-4/0125-3395-29-4-1135-1143.pdf

    Kořením proti křísovatění (takový ten hnusný, bílý povlak)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Aha - takže co v tom kvásku namáčíte?
    MILHAUZ
    MILHAUZ --- ---
    fck susenej kvasek. opravdu staci zitna mouka a voda a trochu vyssi teplota ze zacatku, kazdy den trpelive prikrmovat a nemuze se to pokazit. po par tydnech uz je naprosto nesmrtelnej
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Vám se někdy ten sušenej kvásek rozjel? zkoušela jsem to asi pětkrát a pokaždé mi z toho vznikla prostě mrtvá hmota, která teda, když jsem ji přikrmila žitem začala prokvášet normálně.

    Teď je ideální počasí na pořádnej kvásek.
    MILHAUZ
    MILHAUZ --- ---
    tak ja jeste do kysela zamichaval nakonec zloutky a daval tam trochu kminu. a bylo to moc dobre. s tim namocenim si budu zkusit pamatovat, mozna, ze jsem to posledne ani poradne nemacel a pravda bylo dost kysele, ale ja mam rad kvasek i syrovy, takze mi to kysely nevadi
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    MILLY: jo tak to jo. Jinak to kyselé je ona extrzdravá kyselina mléčná.
    MILLY
    MILLY --- ---
    ZUZKAOU: 12 hodin nechat odstát rozmíchanej kvásek ve vodě. Vařili jsme taky 30 minut. Bylo to pak chutnější a míň kyselý, když jsme to nechali odstát dýl.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    MILLY: počkej - jak 12 hodin vařit kyselo?

    Já jsem ho vždycky dělala tak, že jsem ve vodě rozmíchala něco aktivního kvásku, nakrájela do toho brambory a nalila namočené sušené houby a uvařila do měkka. Takže tak maximálně 30 minut.

    A teda kvásek normálně pěstovanej žitnej, ty sušený v prášku mi nikdy nevzešly.
    MILLY
    MILLY --- ---
    MILHAUZ: Ke kyselu: napadá mě jen, že čim dýl se nechá kvásek namočnej ve vodě (rozmíchanej), tím kratší dobu je pak třeba kyselo vařit. (tzn, např. místo 12. hodin 24)


    Zajímavá diskuze. :-) Osobně jsme zatím doma kysali jen mlíko- přičemž jsme objevily, že mu to jde líp ve skleněný láhvi než v plastový.

    Zuzkaou: díky za recepty zatím, případné zavalení dotazy přijde posléze. .-) Nechce se mi teď nic hledat...- ale případně.....- jak má vypadat vhodná nádoba na kvašení?


    VIKY_K: Zkoušeli jsme jablečný...- přidat ke strouhanejm jabkám, zalitejm vodou, kůrku chleba a denně zamíchat, ale vlezly nám do něj octomilky (vítr nám z něj odfoukl plátýnko) a ocet se zkazil.
    Byl to asi tenhle recept: http://www.zeny.cz/magazin/zdrava-vyziva/jablecny-ocet--domaci-vyroba.aspx
    MILHAUZ
    MILHAUZ --- ---
    BOOK!
    kvass: http://www.enjoyyourcooking.com/beverage-recipes/russian-rye-bread-drink-kvass.html

    uz nejaky cas peceme kvaskovy chleba a neni nic jednodussiho a lepsiho. kvasek zalozen doma pouze zitna mouka a voda a je nesmrtelny a skvely.

    apropo nejake vychytane recepty na kyselo? respektive uz jsem nejake kyselo delal, bylo moc dobre, spis by me zajimaly nejake osvedcene finty.
    VIKY_K
    VIKY_K --- ---
    ZUZKAOU: Zkoušeli jsme jablečný, ale vznikla z toho kysele smrdící a velmi podivně chutnající hmota jdoucí přímo do záchoda. Šli jsme na to amatérsky, z premisy "nastoruháme jablka a za dostatečného přístupu vzduchu nedojde k alkoholovému, ale k ocotovému kvašení".
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Olive - Wikipedia, the free encyclopedia
    http://en.wikipedia.org/wiki/Olive#Traditional_fermentation_and_curing

    jj - olivy sem patří. Teda některý.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    A velmi bohatý katalog studií. http://naldc.nal.usda.gov/


    A jdu spát.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Moderní techologie v tradičním kvašené - full text
    http://books.nap.edu/openbook.php?record_id=1939&page=11
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Aehm
    Recipe for Garum or liquamen, the Roman fish sauce
    http://www.coquinaria.nl/english/recipes/garum.htm

    A uheráky, pršutky a takové ohavnosti
    Cured Meats
    http://curedmeats.blogspot.cz/
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    A kombucha je tady taky doma
    Kombucha - Wikipedie
    http://cs.wikipedia.org/wiki/Kombucha

    Mimochodem - děláte někdo octy?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam