• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ZUZKAOUKvašení a kysání -chováme miliardy domácích mazlíčků
    Vše o potravinářských procesech, kde hrají hlavní roli bakterie a nebo kvasinky a ušlechtilé plísně taky. Pečivové kvásky, kefíry, sýry, pickles, nízkolakoholové limonády ... na co si vaše srdce vzpomene. Teorie, recepty, rady a vůbec. Pokud píšete nějaký návod, připište tam někam slovo recept, ať se to dá filtrovat. Díky
    http://zkvaseno.blogspot.cz/


    http://www.wildfermentation.com a zde kniha k ukradení http://extabit.com/file/28e3iw4epgnkn

    Spřízněné kluby
    [ Domácí pekárna ]
    [ Výroba a destilace alkoholových nápojů aneb vypálíme cokoliv. ]
    [ Co mám pořád vařit když už musím, (nebo chci) ? ]
    [ Tibetská houba ~ Snow Lotus ~ Kefir/Yogurt Mushroom ]
    rozbalit záhlaví
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    MIC: nelekání platí až u další fáze - naopak po první fermentaci ho musíš ještě prohníst a natvarovat.

    A hlavně - pokud ti spadne při mírném pošťouchnutí, tak je stejně překynutej a v troubě z něj bude placka.

    tady je na to video.
    Bread Dough: First Rise (Fermenting) - YouTube
    http://www.youtube.com/watch?v=jpQ5HiQpikE


    (aha - a koukám že jsem teda měla první fázi tenokrát nedokynutou, protože se mi to vracelo pomalu, paní na videu se to nevrací skoro vůbec. No srovnalo se to při druhé fermentaci)
    MIC
    MIC --- ---
    ZUZKAOU: já bych se bál že jak do toho šťouchnu, tak to splaskne :-) (nebo to nelekání platí až u další fáze?)
    já teda zatím dělal chleba jen v autopekárně, kde žádnou druhou fázi neřeším, ale kolikrát stačilo se na to ošklivě podívat a propadl se mi střed.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Poslední tři bochníky chleba mi vyšly placaté. Zkoušela jsem měnit hydrataci, mořila se s vyvíjením lepku a posléze jsem se tedy optala na http://www.thefreshloaf.com/ a zjistila jsem, že mám příliš aktivní kvásek a během první fermentace mi to příliš překvasí, protože jsem dodržovala doby, co byly napsané v Reinhartovi.

    Takže na zjišťování dokončení první fermentace u kynutého těsta je šťouchací test.

    Když do toho šťouchnete dvěma prsty a důlek se okamžině neodpruží zpět, ale trvá to nějakou dobu, první fermentace je u konce.

    Jo a nefunguje to na těsto co leželo v lednici kvůlivá autolýze.
    MILHAUZ
    MILHAUZ --- ---
    vse z "tale of tales" od norsteina - http://www.youtube.com/watch?v=Tmcp4XNCWRY
    LA_PIOVRA
    LA_PIOVRA --- ---
    LOJZA: Urcite to urychli, ale ze az tak.. mozna nejaka osmoza mezi slanym nalevem a neslanou okurkou.
    No, hlava kone, jenomze pod konem na zadech plove jezecek z moji ikonky a ten uzlicek ma na brise:)
    LOJZA
    LOJZA --- ---
    KEDLUBNA_OBECNA: Díky za ten recept. Něco podobného dělávala asi babička - říkali jsme tomu "močáky" :) Tak vyzkouším...

    LA_PIOVRA: Řekl bych, že jak se to zalije teplou vodou, tak to jde výrazně rychleji... A co je s tou ikonkou? Hlava koně koukající z křoví... Vidíš v tom něco jiného? :)
    LA_PIOVRA
    LA_PIOVRA --- ---
    KEDLUBNA_OBECNA: Super diky. Urcite vyzkousim. Docela me prakvapuje, ze tu chut natahnou uz za 24 hodin. Je nejaky rozdilm pokud pouziju cervenej nebo cernej rybiz? (mam oba:)

    Smarja, ted koukam, co to mas na ikonce!!
    KEDLUBNA_OBECNA
    KEDLUBNA_OBECNA --- ---
    jinak jiné recepty bych mohla postupně přidávat, recept na houby bude určitě vědět maminka, ale pamatují si, že jsme měli vždy dva druhy: buď houby v zavařovačce takové spíš marinované anebo pak právě v bečce asi teda kysané.. zkusím to zjistit od ni. maso nejím, takže žádnej strach :)
    KEDLUBNA_OBECNA
    KEDLUBNA_OBECNA --- ---
    toz rychlosolené ukrajinské okurky, tazvané malosolnyje ogurcy :) : na litr vody jedna lžíce soli (trochu vrchovatá pokud chcete okurky slanější), snítek koprů, nelépe takový ten rozkvetlý, par stroužku česneku, černý pepř nemletý a oněch pár kouzelných rybízových lístků (na dno). Okurek kolík se do litru vody vejde, vše je možné zdvoj, ztroj, zčtyř a takdál znásobit. Takže vodu se solí dovedeme k varu, necháme se sůl rozpustit a do sklínky, do které jsou okurky těsně naskládáme a proložené česnekem a koprem nalijeme vroucí rosol. necháme tak 24 hodin stát normálně v pokoji a pak ochutnáme, pokud se vám budou zdát málo slaný, dají se ještě chvíli nechat v teple, jinak ji date do ledničky, ale pozor, pokud budou ve slaném rosolu moc dlouho, budou pak moc slaný, takže buď je rychlé sníte, nebo rosol trochu naředíte třeba po par dnech.
    ZATAMOKO
    ZATAMOKO --- ---
    ZUZKAOU: tyjo, nikdy jsem s rozblemcanou zeleninou nemel problem. Nedavno jsem mel nekolik mesicu v lednici ulozenou kvasenou smes a prave jsem koukal, ze to neni kase.
    Kazdopadne to listi vyzkousim :]

    KEDLUBNA_OBECNA: houby, mrkve, brukve... vsechno sem :]
    LA_PIOVRA
    LA_PIOVRA --- ---
    KEDLUBNA_OBECNA: sem s nim a dalsimi recepty sz ukrajiny, ehm bezmasymi:)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    KEDLUBNA_OBECNA: sem s ním. Stejně začíná sezona. A kdyby byl i přesný recept na kysané houby ...
    KEDLUBNA_OBECNA
    KEDLUBNA_OBECNA --- ---
    LA_PIOVRA: jo, jo, přesně tak - rybízové listy jsou základ ukrajinských nakladaček. Já jsem též z Ukrajiny, děláme tam i takové rychlosolené okurky, který jsou za den hotové a sice nejsou kyselé, ale vynikající! Kdo chce, můžu vložit recept.
    LA_PIOVRA
    LA_PIOVRA --- ---
    ZUZKAOU: Dobry!! A ja uz se chtel ukrajinske kamaradky nekolikrat zeptat, proc v jejich (skvelych) okorkach nachazim na dne rybizovy listy!!
    Skvely tip.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Kdo chce křupavou zeleninu v pickles, tak tam dá vinné listy a nebo listy černého rybízu. Běžně se to dává do kvašáků, studie praví, že to listí obsahuje nějaké enzymy, které blokují narušení celulozy a tedy se zelenina nerozplizne.
    MILHAUZ
    MILHAUZ --- ---
    ZUZKAOU: dekuju za tip!
    TECZKA
    TECZKA --- ---
    prosím, poptávám Tibi krystaly na výrobu vodního kefíru

    (praha)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Fabrication du pain Max Poilâne à Lyon - YouTube
    http://www.youtube.com/watch?v=u4RiJs1a92U&feature=player_embedded


    Jak se peče chleba u Poilânů. Nic moc o těstě, ale ta pec je nádherná.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    MILHAUZ: na farmě, kde dělají kozí sýry. Je celkem pravděpodobné, že jí budou mít nadbytek a nebudou vědět co s ní.
    MILHAUZ
    MILHAUZ --- ---
    VIKY_K: diky, v norsku jsem si "brunost" velmi oblibil, i kdyz my jsme jedli jedine ten ze 100% kozi syrovatky. takze ted sehnat kozi syrovatku, nejake tipy??
    VIKY_K
    VIKY_K --- ---
    Jo, v ledničce v pohodě kvasí i žitný kvásek a bouřlivě.. Nechávám si trochu kvásku pro příště ve skleničce v horní poličce dvířek ledničky a abych mu dopřála, dala jsem mu ještě dvě lžíce mouky a potřebnou vodu, nakonec ho bylo něco málo přes půl skleničky. Do 4 dnů nakynul tak, že se prodral skrz šroubovací víčko ven. :-D Ale přežil, dneska chleba kynul bez problémů.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam