Tak pokus se zázvorovkami.
Kdysi jsme dělali zázvorovku ve velkém barelu na jakousi akci - cca 20%cukru, nějakej zázvor a droždí. Za dva dny byla hotová.
Teď jsem spáchala pokus s droždím, vinnými kvasinkami a nadivoko. Základem bylo 50g nastrouhaného zázvoru, 100g cukru a 300g vody.
V divoké sklenici byl jen zázvor, cukr a voda, v další byly cca 3 g instantního droždí a v třetí půl sáčku živné soli a lžička tekutých kvasinek z TETA.
Nejrychleji začaly pracovat kvasnice. Bublalo to už ten večer a druhý den jsem to slévala. Základní nevýhodou bylo, že to mělo dost kvasincovou chuť. Takže na rychlovýrobu ve velkém prosím, ale v tomhle poměru to bylo dost na překážku.
Sklenice s vinnými kvasinkami se mi nechtěla rozjet, takže jsem zjistila, že na vína nesmí být víc jak 20% cukru - doředila jsem to do větší láhve a pak se to rozjelo.
PO třech dnech už to bylo celkem dobré - chuť nebyla ovlivněná kvasinkami, ale byla tam poznatelná ta troška alkoholu.
Divoké kvašení je jednoznačně nejpomalejší, bublat to začalo až tak třetí den, ale
chuť je krásně čistě zázvorová. A funguje to fakt jako startér - tak decku jsem předevčírem odlila do jablečného moštu, den nic, ale dneska ráno byl krásně nakyslý a s bublinkama. Zázvorová chuť tam ale pořád byla - v kombinaci s jablky to rozhodně nevadí.
No jdu vyhrabat nějaké pampeliškové a lopuchové kořeny, prej maj taky kysat samovolně.