• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ZUZKAOUKvašení a kysání -chováme miliardy domácích mazlíčků
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    BLANITCHKA: ehm, Michal ale není vo moc lepší ;) Když už, tak si udělejte výlet do Uhřínova a vyzpovídejte Bóďu Dragouna. Ostatně tam ta pec stála.
    Centrum experimentální archeologie Villa Nova Uhřínov pod Deštnou.
    http://www.villanova.cz/
    BLANITCHKA
    BLANITCHKA --- ---
    ZUZKAOU: díky... vzhledem k tomu, ze jsme parta spis intelektualu, tak sice budem vsichni hrozne chytry u internetu, ale neni nad to mit zkusenyho mentora/ kibice, kterej vi, co dela, ze :)))
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    MRTVYKOTE: no, když už je černý, tak je něco špatně.

    Ale jinak chleba praská, když je sázený do příliš malé teploty a na nedostatečně rozpálený plech. http://conovehonakopci.cz/?p=4835
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    BLANITCHKA: no dělali jsme to dávno a metodou - prostě to zkusíme. Jelo pod Archaiou a šéfem byl Michal Bureš http://www.archaia.cz/page.html

    Imho v angličtině o tom bude na internetech spousta materiálů.
    BLANITCHKA
    BLANITCHKA --- ---
    ZUZKAOU: ty jo, to je zajimavy..... skoro si rikam, ze by to byla dobra akce pro kamarady, aby mi tad ypostavili pec...... davam to seznamu tipů a nápadů. slámu, hlínu písek a spoustu pivních lahví tady mám. Vlastně i půdovky. ....


    nemáš kontakt na někoho např. z toho archeotábora, kdo by nám byl na Šumavě supervisorem?
    MRTVYKOTE
    MRTVYKOTE --- ---
    tak jsem po dlouhe dobe zase udelala kvasek a dala se do peceni kvaskoveho chleba (jinak denne pecu z drozdi housky). kvasek hezky vzesel, chleba krasne nakynul akorad se mi povedlo ze pri peceni mi popraskala spodni cast po obvodu kulateho bochniku. zatim se mi to jeste nikdy nestalo nevite cim by to mohlo byt popripade jak tomu predejit? jinak jsem si tady precetla ze kvasek smrdici silne po acetonu nevadi. je to opravdu pravda? protoze posledni kvasek jsem vyhazovala prave kvuli dost nesnesitelnemu zapachu acetonu,ktery se neprijemne linul po cele kuchyni a neslo se ho zbavit a doprovazelo to uplne zcernani kvasku....
    MILHAUZ
    MILHAUZ --- ---
    ZUZKAOU: dekuju, ten navod na pec uz jsem videl, ta je pekna. premyslel jsem o necem mnohem jednodussim, opravdu jen dira ve svahu (hodne prudkem), vylozit cihlama a slus. myslis, ze to nevytopim?
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    MILHAUZ: nejjednoduší pícka z archeotábora.

    dno z vepřovic, spojované řídkou jíloviou hlínou s vodou (vezmi nějakou hrubou keramickou). Kdo nehraje na autenticitu, tak vezme cihly, nejlépe šamotové, že. Dohladka vymazat hlínou. Případně tam udělat dostatečnou prohlubeň, kam se bude dávat nádoba s vodou ;-). Nechat tak týden vyschnout. Pak na to nastavět dostatečně velkou hranici dřeva. Obestavět to prouvěnou konstrukcí a vyplést to proutím -stačí dost na hrubo. Z venčí opatlat hodně silnou vrstvou směsi hlíny a slámy. (nezapomenout na komín a otvor kudy se tam budou dávat věci) Nechat týden vyschnout. Vevnitř zapálit dřevo, a až to začne pořádně hořet, utemovat vstupní otvor a nechat to celé prohořet. Hlína se tím vypálí a pec je hotová. Je ovšem trošku magie udělat to tak, aby to pořádně táhlo a dobře kumulovalo teplo. Ale na archeotábor to stačilo víc než dost.

    Imho jen díra do země bude mít trošku problém s kumulací tepla.

    A tady je nějaký takový sofistikovanější návod
    Kváskový Chléb : Stavba pece u Barta
    http://www.kvaskovychleb.cz/doku.php?id=navody:stavba_pece_bart
    MILHAUZ
    MILHAUZ --- ---
    btw chtel bych postavit nejakou opravdu hodne jednoduchou picku na chate - predstavuju si to jako diru ve svahu vylozenou cihlama s nejakym jednoduchym kominem. mate s tim nekdo zkusenost?
    MILHAUZ
    MILHAUZ --- ---
    ZUZKAOU: pravda :-)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    MILHAUZ: jestli chceš hodně pevnou kůrku, tak to před koncem pečení vyvětrej od zbytku páry a ohulto i na závěr ;-)
    MILHAUZ
    MILHAUZ --- ---
    ZUZKAOU: no kvasku a zitne mouky tam mam az az a brambory tam nechci davat. ale dneska rano jsme zkusili udelat v troube paru, pect to zkraje naplne (cca 10min) a pak dopekat na cca 200st a byl to jeden z nejlepsich chelbu za posledni dobu. takze s parou budeme urcite dal experimentovat. trochu mi chybi ta hodne krupava, hodne tmava kurka, ale je to skvelej chleba.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Tak pokus se zázvorovkami.

    Kdysi jsme dělali zázvorovku ve velkém barelu na jakousi akci - cca 20%cukru, nějakej zázvor a droždí. Za dva dny byla hotová.

    Teď jsem spáchala pokus s droždím, vinnými kvasinkami a nadivoko. Základem bylo 50g nastrouhaného zázvoru, 100g cukru a 300g vody.

    V divoké sklenici byl jen zázvor, cukr a voda, v další byly cca 3 g instantního droždí a v třetí půl sáčku živné soli a lžička tekutých kvasinek z TETA.

    Nejrychleji začaly pracovat kvasnice. Bublalo to už ten večer a druhý den jsem to slévala. Základní nevýhodou bylo, že to mělo dost kvasincovou chuť. Takže na rychlovýrobu ve velkém prosím, ale v tomhle poměru to bylo dost na překážku.

    Sklenice s vinnými kvasinkami se mi nechtěla rozjet, takže jsem zjistila, že na vína nesmí být víc jak 20% cukru - doředila jsem to do větší láhve a pak se to rozjelo.

    PO třech dnech už to bylo celkem dobré - chuť nebyla ovlivněná kvasinkami, ale byla tam poznatelná ta troška alkoholu.

    Divoké kvašení je jednoznačně nejpomalejší, bublat to začalo až tak třetí den, ale
    chuť je krásně čistě zázvorová. A funguje to fakt jako startér - tak decku jsem předevčírem odlila do jablečného moštu, den nic, ale dneska ráno byl krásně nakyslý a s bublinkama. Zázvorová chuť tam ale pořád byla - v kombinaci s jablky to rozhodně nevadí.

    No jdu vyhrabat nějaké pampeliškové a lopuchové kořeny, prej maj taky kysat samovolně.
    LA_PIOVRA
    LA_PIOVRA --- ---
    ZUZKAOU: aha aha, pak to necham v lednici, at to prubezne pomalu kvasi.
    Kazdopadne tehle pokus me nadchnul, priste k okurcickam skusim pridat i treba kvetak nebo nebo vnitrky cervenejch cekanek.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    LA_PIOVRA: jj rozjede. Vono ti to prokváší i v té lednici, jen pomaleji.
    LA_PIOVRA
    LA_PIOVRA --- ---
    LOJZA: me se to samozrejme zakalilo, ale to jsem povazoval za pruvodni jev kvaseni, dtto jsem ochutnaval a chut super.
    Ale souhlasim se ZUZKAOU, nechaval jsem to na svetle v teple cca 35-40 hodin a pak dal do ledbnice a mam pocit, ze to jetste chtelo.

    Nevite, zda kdyz to vytajnu a dam na svetlo, zda se proces zas rozjede?
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Vám ty okurky kvasej nějak rychle ne? Jsem je v sobotu zalila, a včera pod vlivem zdejších termínů ochutnala a fakt ještě prokvašená není. Něco se tam děje, ale chce to alespoň do pátku.

    Zakalení naopak je známka že to kvasí.
    LOJZA
    LOJZA --- ---
    LA_PIOVRA: Zkusil jsem taky, ale neúspěšně.
    Polní okurky. 3 velké - tak 20 cm, 5 - 6 cm v průměru. Načtvrtkoval jsem je.
    Ve středu naloženo, v pátek ochutnáno. Příliš mnoho kopru! Brr.
    Možná příliš málo soli. Nálev se v pátek trochu zakalil, přestalo to asi kvasit...
    Každopádně, šlo to do kompostu :( Better luck next time.

    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    MILHAUZ: no žádoucí kyprost a vláčnost dosáhneš vysokým podílem kyselých složek (ideálně kyselina mléčná) z kvásku a podílem žitné mouky. I ten bramborový škrob s tím bude něco dělat.

    Vlhkost průmyslového chleba je většinou způsobená nedopečením - je tam tedy víc vody než, kdyby se dopekl pořádně, stačí ti tedy méně mouky a taky to pečeš kratší dobu.
    MILHAUZ
    MILHAUZ --- ---
    ZUZKAOU: ok, pristi chleba zkusim s plechem vody na dne trouby!

    a jak to delaji v pekarnach, ze ten jejich chleba je i po trech a vice dnech vlhky? me to skoro vzdy vyschne - chleba je chutove skvely, do plesniveni ma daleko, ale neni tak vlhky. je to tou brambourou do testa?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam