• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ZUZKAOUKvašení a kysání -chováme miliardy domácích mazlíčků
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Tak další várka experimentů dokysaná.

    Rychlokvašky - po týdnu jem mínila, že jsou prokysané. Ale teda no, někde se mi tam objevila hořká chuť - jen v okurkách, ne v nálevu. Nevím z čeho, není moc výrazná, ale teda obecně ty okurky nejsou žádnej zázrak - normálně naložený mám daleko raději.

    Řepa naložená i s listy a stonky. Rozhodě dobrej nápad - zejména u toho listí. Zkvašené řepné listy jsou výborné. Stonky už ne tak moc - jsou tuhé.

    Postup - nakrájet listy na větší kusy a oloupanou řepu, zalít 5% roztokem soli, přidat tam cibuli, česnek, kopr, bobkový list a nové koření, nechat 10 dní kysat zatížené tak, aby k řepě nešel vzduch.

    Fazolkové lusky
    Mňam - ty rozhodně zařadím do pravidelného kysacího reperotáru, jsou skvělé. Zvolila jsem mírně orientální verzi - takže 5% slaný roztok, česnek, vinný list aby to neměklo, římský kmín, černá hořčice, koriandr. Tak po týdnu už byly dokysané. Příště to budu dělat bez toho vinného listu, jsou celkem tuhé - a to jsem je tam nedávala syrové, ale krátce oblanšírované. Nepomohlo to - barvu mají matnou. Takže se s tím příště nebudu crcat.


    KEfír
    Dostala jsem zrna na kefír - mňam. V tomhle horku je skvělý na ayran (naředit vodou, osolit a okořenit tím, co je po ruce a má to trošku orientální šmrc.), je z něj skvělý tvaroh - prostě ho nechat vykapat přes noc na plátýnku a zítra z té řepy a kvasu bude spolu s kefírem ultrakysaný chlodnik. (okurku tam dám normální ;-) )
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    MRTVYKOTE
    MRTVYKOTE --- ---
    ZUZKAOU: dekuji za radu bude to malo nahratym plechem....
    BLANITCHKA
    BLANITCHKA --- ---
    každopádně díky za tip na výlet v Orlických horách :))))
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Ha tak nám ta naše dávaná proutěná spadla (nejspíš) a postavili vepřovicovo-kamennou.

    http://www.villanova.cz/SEKCE/SKANZEN/chlebovapec.html
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    BLANITCHKA: ehm, Michal ale není vo moc lepší ;) Když už, tak si udělejte výlet do Uhřínova a vyzpovídejte Bóďu Dragouna. Ostatně tam ta pec stála.
    Centrum experimentální archeologie Villa Nova Uhřínov pod Deštnou.
    http://www.villanova.cz/
    BLANITCHKA
    BLANITCHKA --- ---
    ZUZKAOU: díky... vzhledem k tomu, ze jsme parta spis intelektualu, tak sice budem vsichni hrozne chytry u internetu, ale neni nad to mit zkusenyho mentora/ kibice, kterej vi, co dela, ze :)))
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    MRTVYKOTE: no, když už je černý, tak je něco špatně.

    Ale jinak chleba praská, když je sázený do příliš malé teploty a na nedostatečně rozpálený plech. http://conovehonakopci.cz/?p=4835
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    BLANITCHKA: no dělali jsme to dávno a metodou - prostě to zkusíme. Jelo pod Archaiou a šéfem byl Michal Bureš http://www.archaia.cz/page.html

    Imho v angličtině o tom bude na internetech spousta materiálů.
    BLANITCHKA
    BLANITCHKA --- ---
    ZUZKAOU: ty jo, to je zajimavy..... skoro si rikam, ze by to byla dobra akce pro kamarady, aby mi tad ypostavili pec...... davam to seznamu tipů a nápadů. slámu, hlínu písek a spoustu pivních lahví tady mám. Vlastně i půdovky. ....


    nemáš kontakt na někoho např. z toho archeotábora, kdo by nám byl na Šumavě supervisorem?
    MRTVYKOTE
    MRTVYKOTE --- ---
    tak jsem po dlouhe dobe zase udelala kvasek a dala se do peceni kvaskoveho chleba (jinak denne pecu z drozdi housky). kvasek hezky vzesel, chleba krasne nakynul akorad se mi povedlo ze pri peceni mi popraskala spodni cast po obvodu kulateho bochniku. zatim se mi to jeste nikdy nestalo nevite cim by to mohlo byt popripade jak tomu predejit? jinak jsem si tady precetla ze kvasek smrdici silne po acetonu nevadi. je to opravdu pravda? protoze posledni kvasek jsem vyhazovala prave kvuli dost nesnesitelnemu zapachu acetonu,ktery se neprijemne linul po cele kuchyni a neslo se ho zbavit a doprovazelo to uplne zcernani kvasku....
    MILHAUZ
    MILHAUZ --- ---
    ZUZKAOU: dekuju, ten navod na pec uz jsem videl, ta je pekna. premyslel jsem o necem mnohem jednodussim, opravdu jen dira ve svahu (hodne prudkem), vylozit cihlama a slus. myslis, ze to nevytopim?
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    MILHAUZ: nejjednoduší pícka z archeotábora.

    dno z vepřovic, spojované řídkou jíloviou hlínou s vodou (vezmi nějakou hrubou keramickou). Kdo nehraje na autenticitu, tak vezme cihly, nejlépe šamotové, že. Dohladka vymazat hlínou. Případně tam udělat dostatečnou prohlubeň, kam se bude dávat nádoba s vodou ;-). Nechat tak týden vyschnout. Pak na to nastavět dostatečně velkou hranici dřeva. Obestavět to prouvěnou konstrukcí a vyplést to proutím -stačí dost na hrubo. Z venčí opatlat hodně silnou vrstvou směsi hlíny a slámy. (nezapomenout na komín a otvor kudy se tam budou dávat věci) Nechat týden vyschnout. Vevnitř zapálit dřevo, a až to začne pořádně hořet, utemovat vstupní otvor a nechat to celé prohořet. Hlína se tím vypálí a pec je hotová. Je ovšem trošku magie udělat to tak, aby to pořádně táhlo a dobře kumulovalo teplo. Ale na archeotábor to stačilo víc než dost.

    Imho jen díra do země bude mít trošku problém s kumulací tepla.

    A tady je nějaký takový sofistikovanější návod
    Kváskový Chléb : Stavba pece u Barta
    http://www.kvaskovychleb.cz/doku.php?id=navody:stavba_pece_bart
    MILHAUZ
    MILHAUZ --- ---
    btw chtel bych postavit nejakou opravdu hodne jednoduchou picku na chate - predstavuju si to jako diru ve svahu vylozenou cihlama s nejakym jednoduchym kominem. mate s tim nekdo zkusenost?
    MILHAUZ
    MILHAUZ --- ---
    ZUZKAOU: pravda :-)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    MILHAUZ: jestli chceš hodně pevnou kůrku, tak to před koncem pečení vyvětrej od zbytku páry a ohulto i na závěr ;-)
    MILHAUZ
    MILHAUZ --- ---
    ZUZKAOU: no kvasku a zitne mouky tam mam az az a brambory tam nechci davat. ale dneska rano jsme zkusili udelat v troube paru, pect to zkraje naplne (cca 10min) a pak dopekat na cca 200st a byl to jeden z nejlepsich chelbu za posledni dobu. takze s parou budeme urcite dal experimentovat. trochu mi chybi ta hodne krupava, hodne tmava kurka, ale je to skvelej chleba.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Tak pokus se zázvorovkami.

    Kdysi jsme dělali zázvorovku ve velkém barelu na jakousi akci - cca 20%cukru, nějakej zázvor a droždí. Za dva dny byla hotová.

    Teď jsem spáchala pokus s droždím, vinnými kvasinkami a nadivoko. Základem bylo 50g nastrouhaného zázvoru, 100g cukru a 300g vody.

    V divoké sklenici byl jen zázvor, cukr a voda, v další byly cca 3 g instantního droždí a v třetí půl sáčku živné soli a lžička tekutých kvasinek z TETA.

    Nejrychleji začaly pracovat kvasnice. Bublalo to už ten večer a druhý den jsem to slévala. Základní nevýhodou bylo, že to mělo dost kvasincovou chuť. Takže na rychlovýrobu ve velkém prosím, ale v tomhle poměru to bylo dost na překážku.

    Sklenice s vinnými kvasinkami se mi nechtěla rozjet, takže jsem zjistila, že na vína nesmí být víc jak 20% cukru - doředila jsem to do větší láhve a pak se to rozjelo.

    PO třech dnech už to bylo celkem dobré - chuť nebyla ovlivněná kvasinkami, ale byla tam poznatelná ta troška alkoholu.

    Divoké kvašení je jednoznačně nejpomalejší, bublat to začalo až tak třetí den, ale
    chuť je krásně čistě zázvorová. A funguje to fakt jako startér - tak decku jsem předevčírem odlila do jablečného moštu, den nic, ale dneska ráno byl krásně nakyslý a s bublinkama. Zázvorová chuť tam ale pořád byla - v kombinaci s jablky to rozhodně nevadí.

    No jdu vyhrabat nějaké pampeliškové a lopuchové kořeny, prej maj taky kysat samovolně.
    LA_PIOVRA
    LA_PIOVRA --- ---
    ZUZKAOU: aha aha, pak to necham v lednici, at to prubezne pomalu kvasi.
    Kazdopadne tehle pokus me nadchnul, priste k okurcickam skusim pridat i treba kvetak nebo nebo vnitrky cervenejch cekanek.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    LA_PIOVRA: jj rozjede. Vono ti to prokváší i v té lednici, jen pomaleji.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam