• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ZUZKAOUKvašení a kysání -chováme miliardy domácích mazlíčků
    MILHAUZ
    MILHAUZ --- ---
    ehm, poradte jak nejlepe kupovat zitnou chlebovou mouku? koupil bych to i ve velkem, ale jak to skladovat, aby to nezrali moli? taky bych klidne koupil zito v celku a namlel si to sam, mama mi nabizi mlynek na obili.
    LA_PIOVRA
    LA_PIOVRA --- ---
    LOJZA: tady: Sázavská 14, Praha 2
    LOJZA
    LOJZA --- ---
    LA_PIOVRA: Jakže? Kdeže?
    LA_PIOVRA
    LA_PIOVRA --- ---
    Vcera jsem nahodou ve zdave vyzive v sazavske zahledl takovouto nadobku s pruzinou a stlacovatkem pro snadne kvaseni, cili budu kvasit i v praci na stole:)
    Terrasana Saladep Pers 1200ml, 1 stuks..€9,75
    http://www.accense.nl/terrasana-saladep-pers-1200ml-stuks-p-356494181.html?language=en
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Cha - tak výroba octů se zredukovala na 50%, protože jsem u rodičů v komoře našla tak desetiletej jablečnej i s octovou blánou. Takže mám základ na rýžovej. A ten archviní jablečnej navíc krásně voní.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    MUTHA: v norsku jsme dostali kečupovici. Dobrá byla, pálil ji asi třikrát a pečlivě filtroval.

    Aneb prohibice vede ke kreativitě.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Kari květák - více než doporučuju.

    Květák rozebraný na růžičky chviličku ovařit ve vodě.
    Vyrobit kari pastu.

    Verze a)
    rozmixovat cibuli, česnek a kari.

    verze b)

    Na troše sezamového a nebo arašídového oleje opražit plátky zázvoru, pak stroužky česneku, pak chilli papričku, pak kurkumu, kumín, koriandr a černou hořčici. Všechny věci, včetně zbytku oleje smíchat s cibulí a rozmixovat na pastu.

    Karipastu rozmíchat v převařeném 5% solném roztoku a zalít tím květák. Případně přihodit něco syrovátky jako startér (lít ji až do vychladlého nálevu). Nechat kvasit.

    Po pár dnech se mi tam začal dělat křís, tak jsem to zalila ještě hřebíčkovým odvarem a zmizel.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    MUTHA: možná jsem tam občas hodila kus cukru, ale nejsem si jistá, já ho tam dala celkem dost na začátku. Tak týden to stálo a pak jsem to postupně rozdistribuovala do dalších základů.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    MUTHA: tak to mě mrzí, mě zázvorovka vyšla skvěle a to jsem to teda udělala žavesovou metodou - tedy nastrouhat celkem hodně zázvoru, dát tam stejné množství cukru, zalít to vodou a nechat stát.

    Zato teda pampeliškový kořen sice kvasil krásně, ale čím byl prokvašenější, tím hnusněji chutnal. Ovšem našla jsem lopuchy, tak to ještě zkusím s lopuchy ;-)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Kim CS Chang/ Natural Farmer: Making Brown Rice Vinegar
    http://kimcschang.blogspot.cz/2011/10/making-brown-rice-vinegar.html
    (hm - ale teda je to rok výroby)
    NOLONGERTHERE
    NOLONGERTHERE --- ---
    MILHAUZ: Nevím jak ty, ale já krmím celozrnnou, takže mám kvásek vždy tmavší než z pekáren, kde obvykle používají žitnou chlebovou...
    A kmín nevím, objevuje se jak kde, smysl v kvásku v profi podmínkách moc nemá, i když kdysi prý doma pekařky dávaly, aby se kvásek nezvrhl (desinfekce od toho zlého, hoho).
    MILHAUZ
    MILHAUZ --- ---
    hm, taky jsem si privezl kvasek z vysokeho nad jizerou a na zitra je zadelany bochnik. uvidime, jaky bude. kvasek kazdopadne svetlejsi (? - rikali, ze je jen ze zitne mouky), kyselejsi a slanejsi nez muj, taky velice aktivni, ackoliv koupen cca jako "natestek" a drzen v chladu pres 10 dnu, a je v nem kmin (a podeziram je, ze i koriandr, ale dusovali se, ze ne).
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Cha - tak v troubě jipekovský kvásek rychleji vyběhl, ale v průběhu peční se to srovnalo. Oba bochníčky mají velmi podobný objem. Můj má větší bubliny, jipekovské jsou sice malé, ale pravidelné. Jipekovský lépe zkaramlizoval.

    A kocour mi užral čtvrtlitru kefíru na sítku, kde se měl vykapat. Doufám, pokud se z toho potentočkuje, tak venku.
    NOLONGERTHERE
    NOLONGERTHERE --- ---
    ZUZKAOU: Bodejť by ne, vždyť si ho už jistě kultivují nějaký ten pátek.. :)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Hm, tak jsem dostala sklenici kvásku z Jipeku a v rámci experimentu udělala dva bochníčky - jeden s mým a druhý s jejich kváskem.

    Nutno naznat, že ten profesionální (byť stále jen žitná mouka a voda) kyne výrazně ochotněji...
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    ZATAMOKO: jj. Ty ale nemám a zase prostřídání vodního a mléčného neškodí. Stejně zachvíli budu mít mléčného kefíru víc, než dokážu spotřebovat.
    ZATAMOKO
    ZATAMOKO --- ---
    ZUZKAOU: pro kvaseni vodnych roztoku jsem pouzival TIBI - http://www.fisar.net/tibi/
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Mléčně kvašené limonády

    Zázvorový základ mi chutnal nadále smíchaný s jablečnou a nebo rybízovou šťávou a nechaný dalších 24 hodin na probublání. Zkoušela jsem to s pomerančovou šťávou a teda žádný zázrak. Možná s grepem by to bylo fajn.

    Zrna mléčného kefíru jde taky přesvědčit aby jedno nakvasily i cukrový roztok. Pak se ale musej vrátit zpět do mléka, druhej nálev mi taky nakvasily, ale už se nemnožily a třetí zvládly z posledního dechu.

    A tento základ se pak dá smíchat s čímkoliv dalším a nechat dokvasit - tak den dva. Do základu to prý nechce přímo nic kyselého, až pak do následného dokvašení.

    prozatím jsem měla kořeněnou verzi - hrozinky, karadamon skořice - mňam. Mojitovku - hnědý cukr, mátové listí a limenty. A teď mi tu dozrává skořice, máta, švestky a citron a taky to vypadá, že to bude moc dobré.

    Pampeliškový kořen mám nakvašený čtvrtým dnem a teda sice se mu daří, ale že by to bylo nějaké extra chutné, to teda není. Rozhodně pak bude chtít ten základ s něčím smíchat.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Tak další várka experimentů dokysaná.

    Rychlokvašky - po týdnu jem mínila, že jsou prokysané. Ale teda no, někde se mi tam objevila hořká chuť - jen v okurkách, ne v nálevu. Nevím z čeho, není moc výrazná, ale teda obecně ty okurky nejsou žádnej zázrak - normálně naložený mám daleko raději.

    Řepa naložená i s listy a stonky. Rozhodě dobrej nápad - zejména u toho listí. Zkvašené řepné listy jsou výborné. Stonky už ne tak moc - jsou tuhé.

    Postup - nakrájet listy na větší kusy a oloupanou řepu, zalít 5% roztokem soli, přidat tam cibuli, česnek, kopr, bobkový list a nové koření, nechat 10 dní kysat zatížené tak, aby k řepě nešel vzduch.

    Fazolkové lusky
    Mňam - ty rozhodně zařadím do pravidelného kysacího reperotáru, jsou skvělé. Zvolila jsem mírně orientální verzi - takže 5% slaný roztok, česnek, vinný list aby to neměklo, římský kmín, černá hořčice, koriandr. Tak po týdnu už byly dokysané. Příště to budu dělat bez toho vinného listu, jsou celkem tuhé - a to jsem je tam nedávala syrové, ale krátce oblanšírované. Nepomohlo to - barvu mají matnou. Takže se s tím příště nebudu crcat.


    KEfír
    Dostala jsem zrna na kefír - mňam. V tomhle horku je skvělý na ayran (naředit vodou, osolit a okořenit tím, co je po ruce a má to trošku orientální šmrc.), je z něj skvělý tvaroh - prostě ho nechat vykapat přes noc na plátýnku a zítra z té řepy a kvasu bude spolu s kefírem ultrakysaný chlodnik. (okurku tam dám normální ;-) )
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam