Tak další várka experimentů dokysaná.
Rychlokvašky - po týdnu jem mínila, že jsou prokysané. Ale teda no, někde se mi tam objevila hořká chuť - jen v okurkách, ne v nálevu. Nevím z čeho, není moc výrazná, ale teda obecně ty okurky nejsou žádnej zázrak - normálně naložený mám daleko raději.
Řepa naložená i s listy a stonky. Rozhodě dobrej nápad - zejména u toho listí. Zkvašené řepné listy jsou výborné. Stonky už ne tak moc - jsou tuhé.
Postup - nakrájet listy na větší kusy a oloupanou řepu, zalít 5% roztokem soli, přidat tam cibuli, česnek, kopr, bobkový list a nové koření, nechat 10 dní kysat zatížené tak, aby k řepě nešel vzduch.
Fazolkové lusky
Mňam - ty rozhodně zařadím do pravidelného kysacího reperotáru, jsou skvělé. Zvolila jsem mírně orientální verzi - takže 5% slaný roztok, česnek, vinný list aby to neměklo, římský kmín, černá hořčice, koriandr. Tak po týdnu už byly dokysané. Příště to budu dělat bez toho vinného listu, jsou celkem tuhé - a to jsem je tam nedávala syrové, ale krátce oblanšírované. Nepomohlo to - barvu mají matnou. Takže se s tím příště nebudu crcat.
KEfír
Dostala jsem zrna na kefír - mňam. V tomhle horku je skvělý na ayran (naředit vodou, osolit a okořenit tím, co je po ruce a má to trošku orientální šmrc.), je z něj skvělý tvaroh - prostě ho nechat vykapat přes noc na plátýnku a zítra z té řepy a kvasu bude spolu s kefírem ultrakysaný chlodnik. (okurku tam dám normální ;-) )