• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ZUZKAOUKvašení a kysání -chováme miliardy domácích mazlíčků
    NOLONGERTHERE
    NOLONGERTHERE --- ---
    MILHAUZ: Nevím jak ty, ale já krmím celozrnnou, takže mám kvásek vždy tmavší než z pekáren, kde obvykle používají žitnou chlebovou...
    A kmín nevím, objevuje se jak kde, smysl v kvásku v profi podmínkách moc nemá, i když kdysi prý doma pekařky dávaly, aby se kvásek nezvrhl (desinfekce od toho zlého, hoho).
    MILHAUZ
    MILHAUZ --- ---
    hm, taky jsem si privezl kvasek z vysokeho nad jizerou a na zitra je zadelany bochnik. uvidime, jaky bude. kvasek kazdopadne svetlejsi (? - rikali, ze je jen ze zitne mouky), kyselejsi a slanejsi nez muj, taky velice aktivni, ackoliv koupen cca jako "natestek" a drzen v chladu pres 10 dnu, a je v nem kmin (a podeziram je, ze i koriandr, ale dusovali se, ze ne).
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Cha - tak v troubě jipekovský kvásek rychleji vyběhl, ale v průběhu peční se to srovnalo. Oba bochníčky mají velmi podobný objem. Můj má větší bubliny, jipekovské jsou sice malé, ale pravidelné. Jipekovský lépe zkaramlizoval.

    A kocour mi užral čtvrtlitru kefíru na sítku, kde se měl vykapat. Doufám, pokud se z toho potentočkuje, tak venku.
    NOLONGERTHERE
    NOLONGERTHERE --- ---
    ZUZKAOU: Bodejť by ne, vždyť si ho už jistě kultivují nějaký ten pátek.. :)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Hm, tak jsem dostala sklenici kvásku z Jipeku a v rámci experimentu udělala dva bochníčky - jeden s mým a druhý s jejich kváskem.

    Nutno naznat, že ten profesionální (byť stále jen žitná mouka a voda) kyne výrazně ochotněji...
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    ZATAMOKO: jj. Ty ale nemám a zase prostřídání vodního a mléčného neškodí. Stejně zachvíli budu mít mléčného kefíru víc, než dokážu spotřebovat.
    ZATAMOKO
    ZATAMOKO --- ---
    ZUZKAOU: pro kvaseni vodnych roztoku jsem pouzival TIBI - http://www.fisar.net/tibi/
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Mléčně kvašené limonády

    Zázvorový základ mi chutnal nadále smíchaný s jablečnou a nebo rybízovou šťávou a nechaný dalších 24 hodin na probublání. Zkoušela jsem to s pomerančovou šťávou a teda žádný zázrak. Možná s grepem by to bylo fajn.

    Zrna mléčného kefíru jde taky přesvědčit aby jedno nakvasily i cukrový roztok. Pak se ale musej vrátit zpět do mléka, druhej nálev mi taky nakvasily, ale už se nemnožily a třetí zvládly z posledního dechu.

    A tento základ se pak dá smíchat s čímkoliv dalším a nechat dokvasit - tak den dva. Do základu to prý nechce přímo nic kyselého, až pak do následného dokvašení.

    prozatím jsem měla kořeněnou verzi - hrozinky, karadamon skořice - mňam. Mojitovku - hnědý cukr, mátové listí a limenty. A teď mi tu dozrává skořice, máta, švestky a citron a taky to vypadá, že to bude moc dobré.

    Pampeliškový kořen mám nakvašený čtvrtým dnem a teda sice se mu daří, ale že by to bylo nějaké extra chutné, to teda není. Rozhodně pak bude chtít ten základ s něčím smíchat.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Tak další várka experimentů dokysaná.

    Rychlokvašky - po týdnu jem mínila, že jsou prokysané. Ale teda no, někde se mi tam objevila hořká chuť - jen v okurkách, ne v nálevu. Nevím z čeho, není moc výrazná, ale teda obecně ty okurky nejsou žádnej zázrak - normálně naložený mám daleko raději.

    Řepa naložená i s listy a stonky. Rozhodě dobrej nápad - zejména u toho listí. Zkvašené řepné listy jsou výborné. Stonky už ne tak moc - jsou tuhé.

    Postup - nakrájet listy na větší kusy a oloupanou řepu, zalít 5% roztokem soli, přidat tam cibuli, česnek, kopr, bobkový list a nové koření, nechat 10 dní kysat zatížené tak, aby k řepě nešel vzduch.

    Fazolkové lusky
    Mňam - ty rozhodně zařadím do pravidelného kysacího reperotáru, jsou skvělé. Zvolila jsem mírně orientální verzi - takže 5% slaný roztok, česnek, vinný list aby to neměklo, římský kmín, černá hořčice, koriandr. Tak po týdnu už byly dokysané. Příště to budu dělat bez toho vinného listu, jsou celkem tuhé - a to jsem je tam nedávala syrové, ale krátce oblanšírované. Nepomohlo to - barvu mají matnou. Takže se s tím příště nebudu crcat.


    KEfír
    Dostala jsem zrna na kefír - mňam. V tomhle horku je skvělý na ayran (naředit vodou, osolit a okořenit tím, co je po ruce a má to trošku orientální šmrc.), je z něj skvělý tvaroh - prostě ho nechat vykapat přes noc na plátýnku a zítra z té řepy a kvasu bude spolu s kefírem ultrakysaný chlodnik. (okurku tam dám normální ;-) )
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    MRTVYKOTE
    MRTVYKOTE --- ---
    ZUZKAOU: dekuji za radu bude to malo nahratym plechem....
    BLANITCHKA
    BLANITCHKA --- ---
    každopádně díky za tip na výlet v Orlických horách :))))
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Ha tak nám ta naše dávaná proutěná spadla (nejspíš) a postavili vepřovicovo-kamennou.

    http://www.villanova.cz/SEKCE/SKANZEN/chlebovapec.html
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    BLANITCHKA: ehm, Michal ale není vo moc lepší ;) Když už, tak si udělejte výlet do Uhřínova a vyzpovídejte Bóďu Dragouna. Ostatně tam ta pec stála.
    Centrum experimentální archeologie Villa Nova Uhřínov pod Deštnou.
    http://www.villanova.cz/
    BLANITCHKA
    BLANITCHKA --- ---
    ZUZKAOU: díky... vzhledem k tomu, ze jsme parta spis intelektualu, tak sice budem vsichni hrozne chytry u internetu, ale neni nad to mit zkusenyho mentora/ kibice, kterej vi, co dela, ze :)))
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    MRTVYKOTE: no, když už je černý, tak je něco špatně.

    Ale jinak chleba praská, když je sázený do příliš malé teploty a na nedostatečně rozpálený plech. http://conovehonakopci.cz/?p=4835
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    BLANITCHKA: no dělali jsme to dávno a metodou - prostě to zkusíme. Jelo pod Archaiou a šéfem byl Michal Bureš http://www.archaia.cz/page.html

    Imho v angličtině o tom bude na internetech spousta materiálů.
    BLANITCHKA
    BLANITCHKA --- ---
    ZUZKAOU: ty jo, to je zajimavy..... skoro si rikam, ze by to byla dobra akce pro kamarady, aby mi tad ypostavili pec...... davam to seznamu tipů a nápadů. slámu, hlínu písek a spoustu pivních lahví tady mám. Vlastně i půdovky. ....


    nemáš kontakt na někoho např. z toho archeotábora, kdo by nám byl na Šumavě supervisorem?
    MRTVYKOTE
    MRTVYKOTE --- ---
    tak jsem po dlouhe dobe zase udelala kvasek a dala se do peceni kvaskoveho chleba (jinak denne pecu z drozdi housky). kvasek hezky vzesel, chleba krasne nakynul akorad se mi povedlo ze pri peceni mi popraskala spodni cast po obvodu kulateho bochniku. zatim se mi to jeste nikdy nestalo nevite cim by to mohlo byt popripade jak tomu predejit? jinak jsem si tady precetla ze kvasek smrdici silne po acetonu nevadi. je to opravdu pravda? protoze posledni kvasek jsem vyhazovala prave kvuli dost nesnesitelnemu zapachu acetonu,ktery se neprijemne linul po cele kuchyni a neslo se ho zbavit a doprovazelo to uplne zcernani kvasku....
    MILHAUZ
    MILHAUZ --- ---
    ZUZKAOU: dekuju, ten navod na pec uz jsem videl, ta je pekna. premyslel jsem o necem mnohem jednodussim, opravdu jen dira ve svahu (hodne prudkem), vylozit cihlama a slus. myslis, ze to nevytopim?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam