• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ZUZKAOUKvašení a kysání -chováme miliardy domácích mazlíčků
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    MUTHA: tak to mě mrzí, mě zázvorovka vyšla skvěle a to jsem to teda udělala žavesovou metodou - tedy nastrouhat celkem hodně zázvoru, dát tam stejné množství cukru, zalít to vodou a nechat stát.

    Zato teda pampeliškový kořen sice kvasil krásně, ale čím byl prokvašenější, tím hnusněji chutnal. Ovšem našla jsem lopuchy, tak to ještě zkusím s lopuchy ;-)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Kim CS Chang/ Natural Farmer: Making Brown Rice Vinegar
    http://kimcschang.blogspot.cz/2011/10/making-brown-rice-vinegar.html
    (hm - ale teda je to rok výroby)
    NOLONGERTHERE
    NOLONGERTHERE --- ---
    MILHAUZ: Nevím jak ty, ale já krmím celozrnnou, takže mám kvásek vždy tmavší než z pekáren, kde obvykle používají žitnou chlebovou...
    A kmín nevím, objevuje se jak kde, smysl v kvásku v profi podmínkách moc nemá, i když kdysi prý doma pekařky dávaly, aby se kvásek nezvrhl (desinfekce od toho zlého, hoho).
    MILHAUZ
    MILHAUZ --- ---
    hm, taky jsem si privezl kvasek z vysokeho nad jizerou a na zitra je zadelany bochnik. uvidime, jaky bude. kvasek kazdopadne svetlejsi (? - rikali, ze je jen ze zitne mouky), kyselejsi a slanejsi nez muj, taky velice aktivni, ackoliv koupen cca jako "natestek" a drzen v chladu pres 10 dnu, a je v nem kmin (a podeziram je, ze i koriandr, ale dusovali se, ze ne).
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Cha - tak v troubě jipekovský kvásek rychleji vyběhl, ale v průběhu peční se to srovnalo. Oba bochníčky mají velmi podobný objem. Můj má větší bubliny, jipekovské jsou sice malé, ale pravidelné. Jipekovský lépe zkaramlizoval.

    A kocour mi užral čtvrtlitru kefíru na sítku, kde se měl vykapat. Doufám, pokud se z toho potentočkuje, tak venku.
    NOLONGERTHERE
    NOLONGERTHERE --- ---
    ZUZKAOU: Bodejť by ne, vždyť si ho už jistě kultivují nějaký ten pátek.. :)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Hm, tak jsem dostala sklenici kvásku z Jipeku a v rámci experimentu udělala dva bochníčky - jeden s mým a druhý s jejich kváskem.

    Nutno naznat, že ten profesionální (byť stále jen žitná mouka a voda) kyne výrazně ochotněji...
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    ZATAMOKO: jj. Ty ale nemám a zase prostřídání vodního a mléčného neškodí. Stejně zachvíli budu mít mléčného kefíru víc, než dokážu spotřebovat.
    ZATAMOKO
    ZATAMOKO --- ---
    ZUZKAOU: pro kvaseni vodnych roztoku jsem pouzival TIBI - http://www.fisar.net/tibi/
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Mléčně kvašené limonády

    Zázvorový základ mi chutnal nadále smíchaný s jablečnou a nebo rybízovou šťávou a nechaný dalších 24 hodin na probublání. Zkoušela jsem to s pomerančovou šťávou a teda žádný zázrak. Možná s grepem by to bylo fajn.

    Zrna mléčného kefíru jde taky přesvědčit aby jedno nakvasily i cukrový roztok. Pak se ale musej vrátit zpět do mléka, druhej nálev mi taky nakvasily, ale už se nemnožily a třetí zvládly z posledního dechu.

    A tento základ se pak dá smíchat s čímkoliv dalším a nechat dokvasit - tak den dva. Do základu to prý nechce přímo nic kyselého, až pak do následného dokvašení.

    prozatím jsem měla kořeněnou verzi - hrozinky, karadamon skořice - mňam. Mojitovku - hnědý cukr, mátové listí a limenty. A teď mi tu dozrává skořice, máta, švestky a citron a taky to vypadá, že to bude moc dobré.

    Pampeliškový kořen mám nakvašený čtvrtým dnem a teda sice se mu daří, ale že by to bylo nějaké extra chutné, to teda není. Rozhodně pak bude chtít ten základ s něčím smíchat.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Tak další várka experimentů dokysaná.

    Rychlokvašky - po týdnu jem mínila, že jsou prokysané. Ale teda no, někde se mi tam objevila hořká chuť - jen v okurkách, ne v nálevu. Nevím z čeho, není moc výrazná, ale teda obecně ty okurky nejsou žádnej zázrak - normálně naložený mám daleko raději.

    Řepa naložená i s listy a stonky. Rozhodě dobrej nápad - zejména u toho listí. Zkvašené řepné listy jsou výborné. Stonky už ne tak moc - jsou tuhé.

    Postup - nakrájet listy na větší kusy a oloupanou řepu, zalít 5% roztokem soli, přidat tam cibuli, česnek, kopr, bobkový list a nové koření, nechat 10 dní kysat zatížené tak, aby k řepě nešel vzduch.

    Fazolkové lusky
    Mňam - ty rozhodně zařadím do pravidelného kysacího reperotáru, jsou skvělé. Zvolila jsem mírně orientální verzi - takže 5% slaný roztok, česnek, vinný list aby to neměklo, římský kmín, černá hořčice, koriandr. Tak po týdnu už byly dokysané. Příště to budu dělat bez toho vinného listu, jsou celkem tuhé - a to jsem je tam nedávala syrové, ale krátce oblanšírované. Nepomohlo to - barvu mají matnou. Takže se s tím příště nebudu crcat.


    KEfír
    Dostala jsem zrna na kefír - mňam. V tomhle horku je skvělý na ayran (naředit vodou, osolit a okořenit tím, co je po ruce a má to trošku orientální šmrc.), je z něj skvělý tvaroh - prostě ho nechat vykapat přes noc na plátýnku a zítra z té řepy a kvasu bude spolu s kefírem ultrakysaný chlodnik. (okurku tam dám normální ;-) )
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    MRTVYKOTE
    MRTVYKOTE --- ---
    ZUZKAOU: dekuji za radu bude to malo nahratym plechem....
    BLANITCHKA
    BLANITCHKA --- ---
    každopádně díky za tip na výlet v Orlických horách :))))
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Ha tak nám ta naše dávaná proutěná spadla (nejspíš) a postavili vepřovicovo-kamennou.

    http://www.villanova.cz/SEKCE/SKANZEN/chlebovapec.html
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    BLANITCHKA: ehm, Michal ale není vo moc lepší ;) Když už, tak si udělejte výlet do Uhřínova a vyzpovídejte Bóďu Dragouna. Ostatně tam ta pec stála.
    Centrum experimentální archeologie Villa Nova Uhřínov pod Deštnou.
    http://www.villanova.cz/
    BLANITCHKA
    BLANITCHKA --- ---
    ZUZKAOU: díky... vzhledem k tomu, ze jsme parta spis intelektualu, tak sice budem vsichni hrozne chytry u internetu, ale neni nad to mit zkusenyho mentora/ kibice, kterej vi, co dela, ze :)))
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    MRTVYKOTE: no, když už je černý, tak je něco špatně.

    Ale jinak chleba praská, když je sázený do příliš malé teploty a na nedostatečně rozpálený plech. http://conovehonakopci.cz/?p=4835
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    BLANITCHKA: no dělali jsme to dávno a metodou - prostě to zkusíme. Jelo pod Archaiou a šéfem byl Michal Bureš http://www.archaia.cz/page.html

    Imho v angličtině o tom bude na internetech spousta materiálů.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam