• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ZUZKAOUKvašení a kysání -chováme miliardy domácích mazlíčků
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Zrada - kvas z těch krámků s ruskými specialitami je normální limonáda se sladovým výtažkem, byť teda ta základní chlebová chuť tam je nějakým extraktem dodaná. Ale rozhodně to není kvašená tekutina.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Jako alkoho, jogurt, kvas, majolka, chipsy a jiné produkty přátelských bakterií jsou fajn, ale zlato - to je celkem výzva!

    Superman-strength bacteria produces gold
    http://news.msu.edu/story/superman-strength-bacteria-produces-gold/
    VIKY_K
    VIKY_K --- ---
    Díky blogu Zuzkyou jsme dali druhou šanci jablečnému octu z loňska (muž ho nevylil, ale vedl ho jako technický, na odrezování bajonetu apod.). Odležení mu vážně pomohlo, přesune se do sklenice a do potravinové sekce špajzu. Díky!
    CHANA
    CHANA --- ---
    VERONIKA22: Jdu pozdě, ale přece.
    Moje máma dělá tvarohy z osmilitrových hrnců mléka, množství tvarohu pak závisí na požadované tvrdosti. Mléko nechá kysnout samovolně bez přísad v teplé místnosti - dává ty hrnce nahoru na horní skříňky kuchyňské linky. Před cezením si musí mléko sednout - tzn, že má mírně rosolovitou konsistenci, jako třeba domácí jogurt. V létě je to hotové za jeden den, se snižující se teplotou se doba sedání prodlužuje. Mléko v tomhle stavu zahřeje, tak aby mohla na hrnec bezbolestně sáhnout (ale ona má "azbestové" ruce). Prý čím víc mléko zahřeješ, tím je tvrdší tvaroh a menší množství, čím méně zahřeješ, tím měkčí tvaroh. Nepřeváří. Tvaroh jde vyrábět pouze z mléka, co si sedne - to jest mléko od krávy nebo z mlékomatu. Když mléko zkysá a sedne v lednici, tak už většinou bývá hořké, protože to trvá dlouho a to mléko už je moc staré, takže je lepší nechat ho kysat v pokojové teplotě.
    Sedlé mléko nalije do látkového pytlíku (používá nějaký polyester, plátno by prý bylo moc málo propustné) a zatíží na "šeráčku" - to je takový dřevěný lis, co se pokládá na lavor, aby měla kam téct syrovátka.

    Já dělám tvaroh jen když mi zbyde dobré mléko a stačí na to jemný cedník (asi ideálně plastový) lépe se pak čistí než textil. Mám domácí tvaroh fakt ráda, ale pokládám to za drahý špás, protože z litru mléka dostanu pár lžic tvarohu a syrovátku nemusím.

    ZUZKAOU: Versi s přidanou kyselinou citronovou (v případě mojí mámy syntetickou) nazývá "sýr". Někde jsem se dočetla, že to dělají i v Góvindách a říkají tomu panýr. Mám dokonce pocit, že jsem se to dočetla u Tebe:)
    Prostě ten panýr a tvaroh mají dost odlišnou chuť.

    VIKY_K: u mojí mámy se syrovátka z tvarohu a z panýru liší dost. Ta z panýru mi chutná ještě méně než ta z tvarohu.
    FLU
    FLU --- ---
    LOJZA: disiricitan draselny by tomu teoreticky nemel vadit. pouzival jsem ho pri vyrobe cideru ke konzervaci a i tak to kvasilo o sto sest. ale je pravda, ze v kefiru se muze chovat jinak.
    LOJZA
    LOJZA --- ---
    ZUZKAOU: OK :)
    BTW, ta šťáva je tohle: Realime. Kupuju to občas, když nejsou k sehnání limetky,
    protože je to asi fakt z limetek (žádné esenciální oleje, aroma, barviva a tak...
    až na ten antioxidant, kterého jsem si všiml až teď).
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    LOJZA: tak až se ti přemnoží, tak se hlásím o vzorek.
    LOJZA
    LOJZA --- ---
    ZUZKAOU: Dal jsem to do dalšího nálevu ještě včera večer, po ránu to vypadá nadějně - začalo to trošku bublat.
    ZUZKAOU: Řekl bych, že jich tam je ještě víc. Nevážil jsem to, ale 200g jich asi bude.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    A teda nevím kolik těch krystalků máš, ale tři litry to je tak na 100 g krystalků.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    LOJZA: vyzkoušej další nálev. Ta šťáva jako byla z nějaké lahvičky? A dala bych tam víc cukru.
    LOJZA
    LOJZA --- ---
    Nevím, jestli jsem si nezabil krystalky vodního kefíru.
    Založil jsem cca 3 litry vody, 10 lžic třtinového cukru a asi 4 polévkové lžíce šťávy z limetek.
    Po 24 hodinách žádná změna barvy / vůně / chuti. Žádné bublání.
    Dodatečně jsem si všimnul, že šťáva z limetek nebyla tak úplně "natural", jak jsem si myslel, ale obsahuje antioxidant disiřičitan draselný :(

    Co s tím? Omýt krystalky a zkusit znovu čistý roztok? Nebo je to v háji?

    Díky za rady.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Recepty na kysané kečupu, majonézy, hořčice, chilli omáčky a vůbec.

    Cultured Condiment Recipes | Lacto-Fermented Condiments
    http://www.culturesforhealth.com/cultured-condiment-recipes
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    A v rámci experimentů s tím, jak teda funguje ten internetový marketnig jsem spáchala blogu facebookovou stránku.

    https://www.facebook.com/Zkvaseno
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    kchůl - fermentované brambory a z nich udělané chipsy
    Traditional Foods Recipes
    http://nourishedkitchen.com/recipes/?recipe_id=6002230
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    A něco o konjugované kyselině linolové a střevních, či žaludečních bakteriích

    http://www.vuzv.cz/sites/Marounek%20CLA(2).pdf
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    ZUZKAOU:
    ".... pravé vinné zelí připravíme pomocí hroznů bez jader. Na pět kilogramů krouhaného zelí přidáme zhruba 250 gramů hroznů a nakonec přilijeme250 ml ryzlinku – nebo sektu, to pak získáme „šampaňské zelí“...."
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    http://knihy.cpress.cz/?p=actions&action=download/file&value=files&id=105337

    Ukázková kapitola z knihy o domácím konzervování vydané Cpressem - a zrovna mléčné kvašení!
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Hm, tak jsem hodila poměrně nenápadný odkaz na blogýsek do jednoho dotazu na mimibazaru a za den mi to vygenerovalo víc jednotlivých návštěvníků než nyx za tři týdny ;-)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Tak dva pokusy
    1. houby kysané v kyselém mléce. Prej se maj zalít kyselým mlíkem, zatížit a nechat 10 dní. Ochutnala jsem je po týdnu a vylila do záchodu. Brrr. Rychlokvašky se slaném roztoku se syrovákou, kmínem a koriandrem mňam - jen v kyselém mléce - fuj.

    2. alkoholový kefír.

    Do půl litru kefíru jsem přidalal lžíci cukru a nechala na teple - po dvou dnech byl krásně napěněný a měl tendenci utíkat z lahve, ale alkohol tam nebyl znatelný. I přidala jsem další lžíci a po dalších dvou dnech byl stále napěněný a troška alkoholu se tam objevila. PO dalších dvou dnech už začal hořknout.

    No ale fakt si neumím představit, že by se tím někdo opil.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam