• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ZUZKAOUKvašení a kysání -chováme miliardy domácích mazlíčků
    VERONIKA22
    VERONIKA22 --- ---
    CHANA: mě už napadlo jak se to vlastně ždíme. já to ždímala úplně totálně do poslední kapky syrovátky ale stejně od začátku toho ždímání ten můj tvaroh vypadal jako tvrdé částečky a né jako měkké hrudky.
    no nic příště zase způsob obmněním. třeba mi bude stačit tak 10pokusů :oD a dosáhnu toho co jiní napoprvé :oD
    VERONIKA22
    VERONIKA22 --- ---
    ZUZKAOU: ale táta do mě hučel ať piju kozí, že kam se hrabe kraví. tak jsem mu oponovala a on furt hučel. tak jsem se jen tak lehce chtěla zeptat .
    jinak jsem ochutnala sýry z kravského mléka ( jakoby domácí z farmy ) a sýry z kozího. oboje čisté či ve stejných bylinkách.
    kravským sýrům dávám tak 2-3% a kozím tak 201%.
    nevím jestli je to tak všeobecně nebo jde jen o mé chuťové buňky ale kraví sýry už niiiikdy.
    kozí tvaroh jsem ještě nikdy nejedla ale kraví je mňam :o)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    ňuňuňu
    CHANA
    CHANA --- ---
    VERONIKA22: mě tedy chutná víc tvaroh z mléka, ze kterého je sebraná smetana, když není sebraná nepřijde mi to tak chutné.
    VERONIKA22: ždímala jsi to jen rukou? Zkus to méně vyždímat. Možná by to mohlo mít souvislost se stářím mléka- jako jestli je včerejší nebo předpředvčerejší.
    Důležité je také roční období. Nejlepší je na jaře, když se krávy začnou pást, nejhorší je v zimě, ale teď bychh řekla, že je většina krav ještě na pastvě, pokud ji tedy vůbec někdy poznaly.
    VERONIKA22: ty malinké částečky se mi udělaly, když jsem se pokoušela ztvarohovat moc staré mléko, které si sedlo v lednici a tvaroh pak nešel jíst, protože byl nahořklý. Byl ten Tvůj také hořký?
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    VERONIKA22: a zdravější znamená co konkrétně? A to mléko je zpracované jak?

    Poměr základních živiny (včetně laktozy) mají podobný, vitamíny jsou závislé především na stravě. Kravské mléko má vyšší podíl kaseinu ve složení bílkovin. Ovšem pokud jaksi člověk nemá problém s trávením kaseinu (což většina nemá), tak to je jaksi jedno. Složení mastných kyselin má navíc kravské mléko ze srovnatelných podmínek vhodnější.

    Kdo má problém s laktozou, tak nemůže žádné sladké mléko (lidské má okolo 9%, ovčí, kravské či kozí okolo 4,7-5%), kdo má problém s kaseinem či laktoalbuminem tak má utrum i s kysanými výrobky, tak jako tak. Respektive ano, úzké spektrum lidí neschopných trávit A2 kasein nemá problém s kozím mlékem, kde je ho méně, protože tam převládá A1 kasein.

    A pokud člověk nemá alergii na některé složky mléka, tak je to vcelku jedno - stejně jako člověk, který nemá alergii na ořechy je fakt může jíst.

    Čerstvé, syrové kozí mléko je pochopitelně zdravější, než trvanlivé mléko ze supermakretu. Ale čerstvé, syrové kravské mléko vyhraje o několik délek oproti trvanlivému kozímu mléku. Klíčem je to co dotyčné zvíře žralo a jak se s mlékem zacházelo.
    VERONIKA22
    VERONIKA22 --- ---
    vůbec to sem nepatří ale nevím kde se zeptat :o(. nevíme co je zdravější zda kozí či kraví mléko? prý to kozí je lepší?
    VIKY_K
    VIKY_K --- ---
    ZUZKAOU: U knodomů bych se zas bála, že víno načichne tou gumovinou. Hmm, dají se vlastně sehnat bez lubrikace?


    VERONIKA22: Musí pryč, jinak by to bouchlo (mno, ve skle by to chvíli trvalo..), ale nesmí jít žádný dovnitř, jenom ven. A když na hrdlo navlékneš splasklý balonek, který má nahoře malou dírku, tak funguje skoro jako kvasná zátka. :-)
    VERONIKA22
    VERONIKA22 --- ---
    ZUZKAOU: jéé to je krásný a proč ten vzduch/plyn nesmí pryč?
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---


    I když prezervativy jsou lepší
    LOJZA
    LOJZA --- ---
    ZUZKAOU: Ten svůj sliz ještě nechávám v klidu. Uvidím...
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    VERONIKA22
    VERONIKA22 --- ---
    ZUZKAOU: to nebude teplotou. já to měla fakt vlažňoučký a míchala jsem to poctivě jak puding. ono už to v tom hrnci vypadalo jako malinkaté bílé mikročástečky v záplavě syrovátky.

    ale konečně jsem použila syrovátku na koupel chodidel a to je teda věc!

    takže příště pokus zase ale tentokrát spíš kvůli té syrovátce než tvarohu.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Zpráva o stavu slizu - v řepné šťávě mi přídavek sušených, kopřivových kořenů způsobil, že to po pár dnech byl vlastně řepný gel. Ovšem po dalších dnech byl tento oligosacharidový sliz sežrán a je z toho zase tekutina. Třeba počkat bude fungovat i na sliz produkující kefírové krystaly.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Jestli se ti to nedaří uhlídat přímo na plotně, dělej to ve vodní lázni, za usilovného míchání a kontroluj to teploměrem.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    VERONIKA22: tvrdej suchej tvaroh = moc vysoká teplota.
    VERONIKA22
    VERONIKA22 --- ---
    já nevim jestli už mě odsud nevyženete ale mám obavu, že s tím tvarohem to nezvládnu. teď po 24hod se mléko srazilo a smetana se usadila na hladině. tak jsem to pečlivě rozmíchala a míchala a míchala a zahřála jen malilinkato aby mě to hřálo na malíčku. a pak tvaroh vyždímala v plátně a opět mám suchej tvrdej tvaroh?

    nemůže to proboha být nějak tim mlíkem? neměla bych to zkusit z mléka z jiného kravínu?
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    LOJZA: ehm, já psala droždí - tedy čistou saccharomycesu. Právě proto, aby se nehejbalo s osazením lactobacillů ;-)

    Sliz by měly dělat ty bakterie, které jsou zodpovědné za stavbu krystalů - snad že prej Lactobacillus kefiranofaciens a Lactobacillus delbrueckii subsp. bulgaricus (ale ta tuším chce teplo. A podle všeho je zdravý http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/biof.5520220141/abstract

    Větší podíl slizu se mi (nejspíš) v mléčném dělá, pokud kvasí tučnější mlíko. Ale v mléčným mi vyhovuje, protože je to pak takový hladší na pití a bez toho mi to cuckuje.

    Bych určitě zrna propláchla, nakrmila je čistou glukozou (glukopur normálně v potravinách), nechala to prokysat alespoň tak pět dní a pak zkusila, co to udělá
    LOJZA
    LOJZA --- ---
    ZUZKAOU: V rámci experimentu jsem vyzkoušel do první fermetnace vodního kefíru rozmíchat čajovou lžičku kvásku.
    No a výsledek je sladký sliz, který asi trochu kvasí, ale nijak zvlášť. Tudy tedy cesta nevede...
    Pro vás, komu se z kefíru dělá sliz, možná ten kvásek bude stopa..? Kterápak bakterie to má asi na svědomí?
    Jo a dá se s tím slizem něco dělat, nebo je fakt na vylití? Nejde to třeba nechat déle prokvasit..? Nebo nějak naředit..?

    Anyway, meruňkový vodní kefír, co mi stál vedle v lahvi a procházel druhou fermentací dopadl skvěle! Sice neutíkal z lahve, ale krásně perlil, burčel, byl prostě veselý :)
    Takže momentální závěr: nechat druhé fermentaci čas, minimálně dva dny, a optimálně držet teplotu kolem 25° (byl za oknem na sluníčku).
    LA_PIOVRA
    LA_PIOVRA --- ---
    Uvidime jak to dopadne:)
    taky nevim, jak dloho to mam nechat bezet, budu ochutnavat nalev:)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam