• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ZUZKAOUKvašení a kysání -chováme miliardy domácích mazlíčků
    VERONIKA22
    VERONIKA22 --- ---
    já nevim jestli už mě odsud nevyženete ale mám obavu, že s tím tvarohem to nezvládnu. teď po 24hod se mléko srazilo a smetana se usadila na hladině. tak jsem to pečlivě rozmíchala a míchala a míchala a zahřála jen malilinkato aby mě to hřálo na malíčku. a pak tvaroh vyždímala v plátně a opět mám suchej tvrdej tvaroh?

    nemůže to proboha být nějak tim mlíkem? neměla bych to zkusit z mléka z jiného kravínu?
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    LOJZA: ehm, já psala droždí - tedy čistou saccharomycesu. Právě proto, aby se nehejbalo s osazením lactobacillů ;-)

    Sliz by měly dělat ty bakterie, které jsou zodpovědné za stavbu krystalů - snad že prej Lactobacillus kefiranofaciens a Lactobacillus delbrueckii subsp. bulgaricus (ale ta tuším chce teplo. A podle všeho je zdravý http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/biof.5520220141/abstract

    Větší podíl slizu se mi (nejspíš) v mléčném dělá, pokud kvasí tučnější mlíko. Ale v mléčným mi vyhovuje, protože je to pak takový hladší na pití a bez toho mi to cuckuje.

    Bych určitě zrna propláchla, nakrmila je čistou glukozou (glukopur normálně v potravinách), nechala to prokysat alespoň tak pět dní a pak zkusila, co to udělá
    LOJZA
    LOJZA --- ---
    ZUZKAOU: V rámci experimentu jsem vyzkoušel do první fermetnace vodního kefíru rozmíchat čajovou lžičku kvásku.
    No a výsledek je sladký sliz, který asi trochu kvasí, ale nijak zvlášť. Tudy tedy cesta nevede...
    Pro vás, komu se z kefíru dělá sliz, možná ten kvásek bude stopa..? Kterápak bakterie to má asi na svědomí?
    Jo a dá se s tím slizem něco dělat, nebo je fakt na vylití? Nejde to třeba nechat déle prokvasit..? Nebo nějak naředit..?

    Anyway, meruňkový vodní kefír, co mi stál vedle v lahvi a procházel druhou fermentací dopadl skvěle! Sice neutíkal z lahve, ale krásně perlil, burčel, byl prostě veselý :)
    Takže momentální závěr: nechat druhé fermentaci čas, minimálně dva dny, a optimálně držet teplotu kolem 25° (byl za oknem na sluníčku).
    LA_PIOVRA
    LA_PIOVRA --- ---
    Uvidime jak to dopadne:)
    taky nevim, jak dloho to mam nechat bezet, budu ochutnavat nalev:)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    LA_PIOVRA: to vypadá skvěle!
    LA_PIOVRA
    LA_PIOVRA --- ---
    Kvasene plnene papriky

    Posledni polni papriky z likvidovanych zahonu.
    Plnene smesi kvetaku, zeli, redkve a kedlubny.
    Prokladane cibuli a cesnekem.
    Misto obvyklych vinnych (menel jsem) nebo rybizovych listu (uz nevypadaly ok, aspon ty co jsem mel v lednici) jsem pouzuil dubove, ktere se udajne take pouzivaji.
    VERONIKA22
    VERONIKA22 --- ---
    tak budu doufat a snad to do zítra zkysne a dám vědět jak dopadl tento druhý pokus :oD. dííky
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    netučné určitě nebude a klidně tam tu smetanu zase můžeš vrátit, že ;-)

    A normální tvaroh se dělá z mléka bez smetany. Větší podíl tuku sice výrazně zjemňuje chuť, ale jde to i bez něj. (aaaa, nejlepší je polský tvaroh s 15%, ale ostřejší chutí než zakysaná smetana. Nevím jak ho dělaj, ale je skvostný)
    VERONIKA22
    VERONIKA22 --- ---
    tak už jsem s tím tvarohem zase něco zvorala - právě jsem dala část mléka na horní skříňku aby se srazilo a já blbec z toho dnes ráno sebrala usazenou smetanu. takže nyní je mléko "0%tučné?" a tvaroh bude opět zjevem a chutí k ničemu?

    takže do třetice všeho dobrého se ještě musím řídit tím, že mléko musím nechat tučné?
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    přidala jsem do kysané řepné šťávy špetku, fakt špetičku sušeného kopřivového kořene a z po dvou dnech se nějak naslizoval a mám z toho skoro kaši - prostě se to něčím zahustilo.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---

    How To Make Apple Cider Vinegar | The Healthy Eating Site
    http://thehealthyeatingsite.com/apple-cider-vinegar-recipe/

    Mě se prostě na octu takové pěkná blána nedělá. V tom archivním jablečném byla taková tenká, průsvitná. V rýžovém se tak nějak rozplynula v té rýžové hmotě a teď nechávám dozrát ten rybízák a zase se mi hromadí kvasinková hmota vespod, jednozančně to octuje, ale blána nikde. Už se tam jednu chvíli začala tvořit, ale zase zmizela.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    LOJZA: hele - tak ho zkus (v první fermetnaci) osadit větším podílem saccharomycesy - prostě tam nasyp něco droždí/vinných/pivních kvasinek. Lactobacillům to neublíží.
    LOJZA
    LOJZA --- ---
    Tak mi ten vodní kefír nějak nechce pořádně bublat...
    Jako prokvasí to, fíky, švestky, zázvor, třtinový cukr, normální cukr... mu evidentně chutná, v základním nálevu bublinky jsou, krystalky rostou...
    Ale sekundární fermentace už buď neproběhne, nebo proběhne VELMI nenápadně.
    Výsledkem je taková docela dost sladká limonáda, bez bublinek, bez přítomnosti štiplavé chuti (teda teď ještě čekám na tu zázvorovku - třeba tomu ten zázvor trochu pomůže).

    Rozhodně třeba včerejší vodní kefír z mléčných kefíranů byl chutnější - trošku trpčí, kyselejší, ale pořád docela sladký...

    Ale chtěl bych něco, co mi prostě bude utíkat z lahve, "růst v puse" a tak :) Něco divokýho :)
    VERONIKA22
    VERONIKA22 --- ---
    ZUZKAOU: to byl laický úsudek = nemíchat :oD. no nic za natvrdlost se platí. aspoň se o to víc těšim na příště, že už to snad tak nezkazím
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    VERONIKA22: jasně - proč bys to nemíchala? Zejména když potřebuješ separovat bílkoviny od syrovátky - jednou denaturovaná bílkovina se s vodou spojí leda v mixéru ;-)
    VERONIKA22
    VERONIKA22 --- ---
    ZUZKAOU: to se může míchat??? já se hrozně bála té jogurtové konzistence, že když do toho šáhnu vařečkou tak to jistě pos......, a pak jsem se zase bála že mícháním tu syrovátku opět spojím s tvarohem :oD
    takže dííííky za osvětu a možná se ta má chyba osvětlila :o)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    VERONIKA22: no hlavně to míchej a případně teda vař ve vodní lázni...
    VERONIKA22
    VERONIKA22 --- ---
    ZUZKAOU: tak jsem chtěla tvaroh posnídat a zjistila jsem, že snídám tvrdý tvaroh :oD. proto to má asi i jinou vůni
    a to jsem poctivě kontrolovala teplotu teploměrem ponořeným v hrnci.....ale pak jsem zírala, že u dna to mám místama dost chycený. takže jak je to hustá hmota tak možná to u dna mělo 100st a nahoře pod hladinou 35st.
    tak mě napadlo, že příště to zahřeju, počkám na oddělní syrovátku a tvarohu a bez ohledu na stupně odstavím.

    příště taky naočkuju a dám vědět :o)
    MEANKITTY11
    MEANKITTY11 --- ---
    ZUZKAOU: Asi slyší podprahový bublání :)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    bezva, naložila jsem dávku divných věcí (povětšinou celer) a kocour sedí a z opačného rohu kuchyně ty sklenice hypnotizuje. To by mě vážně zajímalo proč.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam