Za nadýmání může spoustu věcí.
Zákaldní je tedy to, že oligosacharidy jsou blbě stravitelné pro člověka, ale některé bakterie v mikrofloře je milujou, takže o to víc jaksi produkují metabolitů, co pak vychází ven coby plyn. Ale taky za to může špatné návyky při jídle (polykání vzduchu), dyspepsie, ne moc příznivé složení mikroflory ve střevech, složitější poruchy trávení a tak.
Ovlivňovat to pochopitelně.
Buď pomocí řešení následků a pomocí léků typu espumisan, nebo tedy předcházet situaci.
1. nekrmit se nadýmavejma věcma a nebo tyto upravit - enzymaticky (namočím je předem a/nebo je nechám zkysat (pomalé kynutí), chemicky - připravuju je s látkami, které je pomáhají naštěpit - třeba v tom anýzu a kmínu. Tepelné zpracování taky ledacos naštípe (proto je horší syrové zelí, než kvašené a co teprve vařené kvašené a nebo zapečené, aby tam proběhla maillardova reakce)
2. upravit trávicí systém - osázet vhodnou mikroflorou a ty krmit tak, aby nehynula, nepít moc sycených nápojů, důkladně žvýkat, aby se do žaludku dostalo minimum vzduchu.
3. redukovat čas, kdy je organismus zaplavován stresovými hormony, které to celé zhoršujou.
4. případně se nechat vyšetřit doktorem, jestli to není jen neideálním životním rytmem.