VERONIKA22: a zdravější znamená co konkrétně? A to mléko je zpracované jak?
Poměr základních živiny (včetně laktozy) mají podobný, vitamíny jsou závislé především na stravě. Kravské mléko má vyšší podíl kaseinu ve složení bílkovin. Ovšem pokud jaksi člověk nemá problém s trávením kaseinu (což většina nemá), tak to je jaksi jedno. Složení mastných kyselin má navíc kravské mléko ze srovnatelných podmínek vhodnější.
Kdo má problém s laktozou, tak nemůže žádné sladké mléko (lidské má okolo 9%, ovčí, kravské či kozí okolo 4,7-5%), kdo má problém s kaseinem či laktoalbuminem tak má utrum i s kysanými výrobky, tak jako tak. Respektive ano, úzké spektrum lidí neschopných trávit A2 kasein nemá problém s kozím mlékem, kde je ho méně, protože tam převládá A1 kasein.
A pokud člověk nemá alergii na některé složky mléka, tak je to vcelku jedno - stejně jako člověk, který nemá alergii na ořechy je fakt může jíst.
Čerstvé, syrové kozí mléko je pochopitelně zdravější, než trvanlivé mléko ze supermakretu. Ale čerstvé, syrové kravské mléko vyhraje o několik délek oproti trvanlivému kozímu mléku. Klíčem je to co dotyčné zvíře žralo a jak se s mlékem zacházelo.