• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ZUZKAOUKvašení a kysání -chováme miliardy domácích mazlíčků
    MALKE
    MALKE --- ---
    ZUZKAOU: A o několik set let později...
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    BONEMINA: drceny jabka tak 4 tydny, ale jsi vedle, tady se kvasi zelenina :)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Meanwhile in Caucasus
    Elixír mládí prý existuje. Kazašští vědci ho vyvinuli pro prezidenta | Věda | www.lidovky.cz
    http://www.lidovky.cz/kazassti-vedci-pry-vyvinuli-na-podnet-prezidenta-elixir-mladi-p7d-/ln_veda.asp?c=A121107_111549_ln_veda_ape
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Home Cured Corned Beef, Nitrate Free « Pickle Me Too
    http://www.picklemetoo.com/2012/03/09/corned-beef/
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    HANNYS: tak kniha je k ukradení na uloz.to a podle prvního listování to vypadá velmi dobře. Zařadím ji na seznam Ježíškovi.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    ha obsah
    Kvašená zelenina pro zdraví a vitalitu – Léčivé účinky, recepty, historie
    http://www.floowie.com/cs/cti/kvasena-zelenina-pro-zdravi-a-vitalitu/#/strana/2/
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    HANNYS: to bude makrobiotik, že? Používá alespoň nějaký startér?

    Ta sůl je tam celkem důležitej bezpečnostní prvek - zabraňuje bujení nežádoucích kultur. A teda u kysání ve vlastní šťávě - tedy bez nálevu pomáhá dostat tu šťávu ven z hmoty.

    Má tam alespoň nějaké zajímavé kombinace?
    HANNYS
    HANNYS --- ---
    nevím, zda již někdo nezmiňoval, ale objevila jsem knížku Kvašená zelenina pro zdraví a vitalitu od Karla Machaly

    Zatím jsem někde v půlce knihy, ale dost se v ní propaguje kvašení čili fermentace bez soli. Máte s tím zkušenosti?
    BONEMINA
    BONEMINA --- ---
    ZATAMOKO: Díky za přesměrování.
    BONEMINA
    BONEMINA --- ---
    Netušíte někdo, jaká je minimální doba, aby byl padesátilitrový sud jablečného kvasu dostatečně "zralý" na vypálení? Příbuzní se stěhují přes půl republiky a řeší, jestli stěhovat i deset sudů kvasu nebo to radši narychlo vypálit.
    VERONIKA22
    VERONIKA22 --- ---
    ZUZKAOU: no česnek mě nadýmal ale poté co odstraňuju ten vnitřní klíček tak přestal nadýmat :o)
    COOLKA
    COOLKA --- ---
    ZUZKAOU: ("zdravotni" cesnecku delam tak, ze rozmackany syrovy cesnek zaliju horkym vyvarem z brambor)
    COOLKA
    COOLKA --- ---
    ZUZKAOU: me cesnek v mensim mnozstvi velmi vyhovuje, ve vetsim moc ne. Treba kdyz jsem nemocna chripkou, mam vzdy rozpor s konzumaci cesnecky - cesnek dobre bojuje s chripkou - mi prijde - ale zaludek si zrovna nejasa.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    jste tu někdo, kdo má problém strávit česnek? Zajímalo by mě, jestli fermentace tenhle problém odstraní a nebo ne - klidně pošlu testovací vzorky.

    Jinak fermentace jednoznačně zvyšuje podíl allicin a česnek je jednoznačně česnekovatější. Musím to ověřit, ale řekla bych, že i ze španělského by tak šel vyrobit pálivej česnek.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    ZUZKAOU: záznam zde https://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=blCaA44F4CA

    Příští díl Food makers za týden.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    MUTHA: no já nevím, ale nepálci kvasí jak mléčně, alkoholově, octově i pomocí plísní.

    KDo chce vidět Sandora Katze naživo, tak dneska o půlnoci (snad, pokud dobře počítám - oficiílní čas je 2-2:30 pm pacifického času) tak zde https://plus.google.com/u/0/+MAKE/posts bude google+ hang out, což, pokud dobře chápu je google forma live streamu a nebo video konference - pokud je tu někdo, kdo víc to to je google hangout a jestli musím o půlnoci udělat něco navíc, než si otevřít tu stránku, tak prosím o instrukce
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    A večerníček!

    We can pickle that (Portlandia) - YouTube
    http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=yYey8ntlK_E
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    SCHEJBITCH
    SCHEJBITCH --- ---
    FLU: Díky! :)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam