• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ZUZKAOUKvašení a kysání -chováme miliardy domácích mazlíčků
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    ZUZKAOU: A tenhle je ještě lepší - přírodní nitráty z celerové šťávy!

    Home-cured Corned Beef
    http://nourishedkitchen.com/home-cured-corned-beef/
    HANNYS
    HANNYS --- ---
    ZUZKAOU: já nevím, zda je to makrobiotik (tolik znalostí o tomto oboru nemám).

    Docela obšírně vysvětluje, že ta sůl zas až tak potřeba není, ale doporučuje právě používat startér. Jako nelepší (prý vyzkoušel více druhů) se mu jeví doplněk stravy Biopron 9 , který je běžně k sehnání v lékárnách.

    Jelikož jsem začátečník, tak kombinace zatím nemohu posoudit. V úterý jsem si připravila dvě várky - jedno kimchi a pak rajčatovou salsu dle tvého návodu. Uvidíme, jak to dopadne. Sůl jsem použila, ale v menším množství, než požadovaly původní recepty.

    ZUZKAOU: super tip, dám o tom vědět kámošovi, mohlo by ho to zajímat ;)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    PLAGUEDIL: ha, sakra - jistě.
    PLAGUEDIL
    PLAGUEDIL --- ---
    ZUZKAOU: kavkaz není v kazachstánu
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Kdyby někdo chtěl zrna na mléčný kefír, tak už jich mám zase moc. Osobní předání v Praze a nebo pošlu poštou.
    MALKE
    MALKE --- ---
    ZUZKAOU: A o několik set let později...
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    BONEMINA: drceny jabka tak 4 tydny, ale jsi vedle, tady se kvasi zelenina :)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Meanwhile in Caucasus
    Elixír mládí prý existuje. Kazašští vědci ho vyvinuli pro prezidenta | Věda | www.lidovky.cz
    http://www.lidovky.cz/kazassti-vedci-pry-vyvinuli-na-podnet-prezidenta-elixir-mladi-p7d-/ln_veda.asp?c=A121107_111549_ln_veda_ape
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Home Cured Corned Beef, Nitrate Free « Pickle Me Too
    http://www.picklemetoo.com/2012/03/09/corned-beef/
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    HANNYS: tak kniha je k ukradení na uloz.to a podle prvního listování to vypadá velmi dobře. Zařadím ji na seznam Ježíškovi.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    ha obsah
    Kvašená zelenina pro zdraví a vitalitu – Léčivé účinky, recepty, historie
    http://www.floowie.com/cs/cti/kvasena-zelenina-pro-zdravi-a-vitalitu/#/strana/2/
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    HANNYS: to bude makrobiotik, že? Používá alespoň nějaký startér?

    Ta sůl je tam celkem důležitej bezpečnostní prvek - zabraňuje bujení nežádoucích kultur. A teda u kysání ve vlastní šťávě - tedy bez nálevu pomáhá dostat tu šťávu ven z hmoty.

    Má tam alespoň nějaké zajímavé kombinace?
    HANNYS
    HANNYS --- ---
    nevím, zda již někdo nezmiňoval, ale objevila jsem knížku Kvašená zelenina pro zdraví a vitalitu od Karla Machaly

    Zatím jsem někde v půlce knihy, ale dost se v ní propaguje kvašení čili fermentace bez soli. Máte s tím zkušenosti?
    BONEMINA
    BONEMINA --- ---
    ZATAMOKO: Díky za přesměrování.
    BONEMINA
    BONEMINA --- ---
    Netušíte někdo, jaká je minimální doba, aby byl padesátilitrový sud jablečného kvasu dostatečně "zralý" na vypálení? Příbuzní se stěhují přes půl republiky a řeší, jestli stěhovat i deset sudů kvasu nebo to radši narychlo vypálit.
    VERONIKA22
    VERONIKA22 --- ---
    ZUZKAOU: no česnek mě nadýmal ale poté co odstraňuju ten vnitřní klíček tak přestal nadýmat :o)
    COOLKA
    COOLKA --- ---
    ZUZKAOU: ("zdravotni" cesnecku delam tak, ze rozmackany syrovy cesnek zaliju horkym vyvarem z brambor)
    COOLKA
    COOLKA --- ---
    ZUZKAOU: me cesnek v mensim mnozstvi velmi vyhovuje, ve vetsim moc ne. Treba kdyz jsem nemocna chripkou, mam vzdy rozpor s konzumaci cesnecky - cesnek dobre bojuje s chripkou - mi prijde - ale zaludek si zrovna nejasa.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    jste tu někdo, kdo má problém strávit česnek? Zajímalo by mě, jestli fermentace tenhle problém odstraní a nebo ne - klidně pošlu testovací vzorky.

    Jinak fermentace jednoznačně zvyšuje podíl allicin a česnek je jednoznačně česnekovatější. Musím to ověřit, ale řekla bych, že i ze španělského by tak šel vyrobit pálivej česnek.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam