• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ZUZKAOUKvašení a kysání -chováme miliardy domácích mazlíčků
    Vše o potravinářských procesech, kde hrají hlavní roli bakterie a nebo kvasinky a ušlechtilé plísně taky. Pečivové kvásky, kefíry, sýry, pickles, nízkolakoholové limonády ... na co si vaše srdce vzpomene. Teorie, recepty, rady a vůbec. Pokud píšete nějaký návod, připište tam někam slovo recept, ať se to dá filtrovat. Díky
    http://zkvaseno.blogspot.cz/


    http://www.wildfermentation.com a zde kniha k ukradení http://extabit.com/file/28e3iw4epgnkn

    Spřízněné kluby
    [ Domácí pekárna ]
    [ Výroba a destilace alkoholových nápojů aneb vypálíme cokoliv. ]
    [ Co mám pořád vařit když už musím, (nebo chci) ? ]
    [ Tibetská houba ~ Snow Lotus ~ Kefir/Yogurt Mushroom ]
    rozbalit záhlaví
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    SISTA: jj, teď to míchám do bobů, takže zítra bude nafermentováno.
    SISTA
    SISTA --- ---
    ZUZKAOU: budes to jeste zkouset? to by me zajimalo:)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Cha - zaujala mě informace, že v olomouckých tvarůžkách je stejný bacillus subtilis jako v natto. V rámci experimentu jsem mínila, že to tedy otestuju.

    Včera jsem rozmixovala dvě kolečka tvarůžků s cca 2 dcl agaru - jako že živná půda, protože jsem tam nechtěla dávat mlíko a nebo syrovátku, kvůli dalším kulturám.

    Jenže jsem doma našla spoustu starých pytlíčků cukrářského želé s agarem, cukrem a červeným barvivem(E120 - košenila). A protože jsme byla líná jít koupit neutrální, naznala jsem a co, tak budu mít červený natto, no. A cukr jen urychlí růst bakterií.

    Jenže vono to do rána v kynárně to barvivo zcela sežralo a sežralo to i tu nažloutlost tvarůžku - prostě mi z toho vylezlo sněhobílá hmota.
    ZATAMOKO
    ZATAMOKO --- ---
    ZATAMOKO: od chlapika jsem kupoval 4,8litrovy
    Je to fakt precizni prace. Jen na zatizeni by to chtelo leteckou gumu :)
    ZATAMOKO
    ZATAMOKO --- ---
    TWORBO: myslim, ze pomery dava od oka :)
    Proklada cele listy cinskeho zeli platky zazvoru a do toho pridava chilli.

    Kvasi to tak, ze ma dva kyble. Na dno vnejsiho dava prosoleny martos a ten pak zatizi stejne velkym kyblem naplnenym vodou.
    ZATAMOKO
    ZATAMOKO --- ---
    MRMNK: taky to nezalevam. Nakrouham zeleninu a prosypavam ji morskou soli.
    Necham hodku dve tri odlezet a laduju do kvasaku od http://www.keramikara.estranky.cz/clanky/kvasaky-minikvasaky-zelaky.html
    Pod prokvaseni zeleninu prendavam do 720ml sklenic a ukladma v lednici, kde behem mesice krasne dojdou.
    Nejlepsi zelenina byla v zapomenuty sklenici po pul roce :)

    Ted mi dojizdi zeli, cibule, paprika (vse na nudlicky) a mrkev na 1 mm silna kolecka.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    DOCKINEZ: řepa trvá dlouho, a zejména pokud ji máš na větší kusy a zelí nakrouhané. Sůl procesy zpomaluje. Kdyžtak ji oslaď a dolej tam nějaký startér - třeba z toho zelí.
    MRMNK
    MRMNK --- ---
    ZATAMOKO: ja sem nekdy koncem listopadu nalozil smes zeleniny (co trh dal: daikon, zeli, brokolice, mrkev) .. nedavam to do slanyho nalevu ale postupuju jako u kimchi, tzn nejdriv zeleninu nasolim a necham tak 4 hodiny poustet vodu, pak lehce omyju a zaleju prevarenou vodou, pridal jsem par susenych cili a pikantni je to tak akorat ... pouzil jsem suseny co prodavaji vietnamci, nejsou prehnne palivy a laj prijemnou chut

    jinak nejlepsi pikantni smes je kimchi :)
    TWORBO
    TWORBO --- ---
    ZATAMOKO: recept na kamovo zeli se zazvorem a chilli by me zaujimalo...
    DOCKINEZ
    DOCKINEZ --- ---
    Kurnik, repe se zatim vubec nechce kvasit, potvore. Zeli jede dobre, ale tomuhle vubec. Muze byt na vine vyssi mnozstvi soli? Neni to presolene, ale je tam citit.
    ZATAMOKO
    ZATAMOKO --- ---
    ZUZKAOU: tyjo, slusna kniha!
    Zrovna jim pickles, co jsme delal pred Vanoci :]

    Mas nejakou odzkousenou skladbu a pomery na nejakou pikantni smes?
    Kamarad dela cinske zeli se zazvorem a chilli, na zimu to je dobry zahrivadlo :]
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Handbook_of_Fermented_Functional_Foods.pdf | Ulož.to
    http://uloz.to/xfgDvJu/handbook-of-fermented-functional-foods-pdf



    Handbook of Fermented Functional Foods, Second Edition (Functional Foods and Nutraceuticals)
    Edward R. Farnworth
    XARGH
    XARGH --- ---
    MRMNK: mivaji obchody s chemickym sklem
    MRMNK
    MRMNK --- ---
    nejaky napad kde v praze (idealne v centru) sehnat vinomer (mereni obsahu alkoholu v tekutine do obsahu 25%)? dik
    FLU
    FLU --- ---
    DOCKINEZ: mimochodem, v zidovskych komunitach na Halici i jinde se borsc delal zasadne ze zkvasene cervene repy. uz drahnou dobu se na to chystam, ale jeste jsem se k tomu nedokopal.
    DOCKINEZ
    DOCKINEZ --- ---
    Johoho, mam za sebou kvasici vikend. V sobotu jsme se slecnou delali zeli (7litrovy zelak pro dva uplne staci) a dneska uz bubla jako o zavod. To bude neco!

    No a dneska jsme potrebovali spotrebovat dve cervene repy. Tak slecna dostala napad, ze bychom ji mohli zkvasit. Krome ni jsou tam mrkvicky, celer, zazvor, hromada cesneku a chilli a neco soli:

    MEANKITTY11
    MEANKITTY11 --- ---
    ZUZKAOU: To je běžný tady na jihu, roste tu hodně melounů.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    wut?

    Fermented Watermelon Rinds « Pickle Me Too
    http://www.picklemetoo.com/2012/07/13/fermented-watermelon-rinds/
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Momofuku miso a jiné věci

    ScienceDirect.com - International Journal of Gastronomy and Food Science - Defining microbial terroir: The use of native fungi for the study of traditional fermentative processes
    http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1878450X11000047
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Nějaké fulltexty
    sojoknihy

    miso, koji a tak

    Free Online Books - SoyInfo Center
    http://www.soyinfocenter.com/free-online-books.php
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam