• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ZUZKAOUKvašení a kysání -chováme miliardy domácích mazlíčků
    MRMNK
    MRMNK --- ---
    ZATAMOKO: ja sem nekdy koncem listopadu nalozil smes zeleniny (co trh dal: daikon, zeli, brokolice, mrkev) .. nedavam to do slanyho nalevu ale postupuju jako u kimchi, tzn nejdriv zeleninu nasolim a necham tak 4 hodiny poustet vodu, pak lehce omyju a zaleju prevarenou vodou, pridal jsem par susenych cili a pikantni je to tak akorat ... pouzil jsem suseny co prodavaji vietnamci, nejsou prehnne palivy a laj prijemnou chut

    jinak nejlepsi pikantni smes je kimchi :)
    TWORBO
    TWORBO --- ---
    ZATAMOKO: recept na kamovo zeli se zazvorem a chilli by me zaujimalo...
    DOCKINEZ
    DOCKINEZ --- ---
    Kurnik, repe se zatim vubec nechce kvasit, potvore. Zeli jede dobre, ale tomuhle vubec. Muze byt na vine vyssi mnozstvi soli? Neni to presolene, ale je tam citit.
    ZATAMOKO
    ZATAMOKO --- ---
    ZUZKAOU: tyjo, slusna kniha!
    Zrovna jim pickles, co jsme delal pred Vanoci :]

    Mas nejakou odzkousenou skladbu a pomery na nejakou pikantni smes?
    Kamarad dela cinske zeli se zazvorem a chilli, na zimu to je dobry zahrivadlo :]
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Handbook_of_Fermented_Functional_Foods.pdf | Ulož.to
    http://uloz.to/xfgDvJu/handbook-of-fermented-functional-foods-pdf



    Handbook of Fermented Functional Foods, Second Edition (Functional Foods and Nutraceuticals)
    Edward R. Farnworth
    XARGH
    XARGH --- ---
    MRMNK: mivaji obchody s chemickym sklem
    MRMNK
    MRMNK --- ---
    nejaky napad kde v praze (idealne v centru) sehnat vinomer (mereni obsahu alkoholu v tekutine do obsahu 25%)? dik
    FLU
    FLU --- ---
    DOCKINEZ: mimochodem, v zidovskych komunitach na Halici i jinde se borsc delal zasadne ze zkvasene cervene repy. uz drahnou dobu se na to chystam, ale jeste jsem se k tomu nedokopal.
    DOCKINEZ
    DOCKINEZ --- ---
    Johoho, mam za sebou kvasici vikend. V sobotu jsme se slecnou delali zeli (7litrovy zelak pro dva uplne staci) a dneska uz bubla jako o zavod. To bude neco!

    No a dneska jsme potrebovali spotrebovat dve cervene repy. Tak slecna dostala napad, ze bychom ji mohli zkvasit. Krome ni jsou tam mrkvicky, celer, zazvor, hromada cesneku a chilli a neco soli:

    MEANKITTY11
    MEANKITTY11 --- ---
    ZUZKAOU: To je běžný tady na jihu, roste tu hodně melounů.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    wut?

    Fermented Watermelon Rinds « Pickle Me Too
    http://www.picklemetoo.com/2012/07/13/fermented-watermelon-rinds/
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Momofuku miso a jiné věci

    ScienceDirect.com - International Journal of Gastronomy and Food Science - Defining microbial terroir: The use of native fungi for the study of traditional fermentative processes
    http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1878450X11000047
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Nějaké fulltexty
    sojoknihy

    miso, koji a tak

    Free Online Books - SoyInfo Center
    http://www.soyinfocenter.com/free-online-books.php
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    A na výrobu plísní (a kontrolu teploty při kynutí a prvních fází fermentace) DIY termobox!

    A dá se to zkvasit?: Kynárna, jogurtovač a domeček na plísně v jednom.
    http://zkvaseno.blogspot.cz/2012/12/kynarna-jogurtovac-domecek-na-plisne-v.html
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Spice Up Your Stir-Fry With Homemade Soy Sauce - Real Food - MOTHER EARTH NEWS
    http://www.motherearthnews.com/real-food/homemade-soy-sauce-zmaz75jfzwar.aspx
    Making Soy Sauce At Home - China: Cooking & Baking - eGullet Forums
    http://forums.egullet.org/topic/103707-making-soy-sauce-at-home/

    nadivoko fermentovaná sojovka!
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    A dá se zkvasit Antarktida?

    Zvláštní bakterie zpod ledu antarktického jezera Vida - Mozaika - pořad rozhovorů reportáží o kultuře | ČRo 3 - Vltava (Český rozhlas)
    http://www.rozhlas.cz/mozaika/veda/_zprava/zvlastni-bakterie-zpod-ledu-antarktickeho-jezera-vida--1146488
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Jak začalo mrznout, tak jsem zapomněla kefír na balkoně a chudákům krystalům se ten noční mráz fakt nelíbil.

    Ovšem zabraly kefírové lázně - na krystaly nalít koupený čerstvý kefír a mléko a nechat to dokysat do oddělení syrovátky. A zjevně se mi povedlo to kolonizovat novými bakteriemi, které tam už nějakou dobu nebyly, protože to začalo vyrábět zase hustej kefír.
    NOLONGERTHERE
    NOLONGERTHERE --- ---
    ZUZKAOU: O tom psal nějakej pán pod Cuketčím článkem o chlebu, že tak jede opravdové třístupňové vedení kvasu, největší mazec:)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Katz má v art of fermentation naprosto geniální nápad na výrobu termostabilního prostředí.

    Větší plastová nádoba, v ní něco vody a topítko do akvária. Mají rozsah 20-35 st., malej příkon a kvalitní regulaci, protože jinak by citlivější rybički chcíply. Ty nejmenší pro 30 litrů stojí okolo 200.

    To je něco, co bych měla umět zvládnout vyrobit i já ;-)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Eshop s lahvemi všech možných tvarů a druhů.

    Sklo,láhve ,Uzavěry | Bricol-M Eshop
    http://eshop.bricol.cz

    Máte tipy na nějaké podobné?
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Nakladatelství Jan Melvil (vydává různé svépomocné knihy, ovšem té lepší kvality) zaveldo aplikaci, kde nabízí možnost navrhnout, co mají vydat.

    Přidala jsem jim tam Sandorovo Art of fermentation - kdyžtak hlasujte pro

    Art of fermentation Sandor Katz http://www.wildfermentation.com/the-art-of-fermentation/ – Zpětná vazba zákazníků Jan Melvil Publishing
    http://janmelvil.uservoice.com/...9-chcete-%C4%8D%C3%ADst-v-%C4%8De%C5%A1tin%C4%9B/suggestions/3384136-art-of-fermentation-sandor-katz-http-www-wildfe
    MACHALIK
    MACHALIK --- ---
    HANNYS: Jmenovec!
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    EXCITE: 1. vyvařit nádobu. 2. dát tam sktuečně tak 2-3% objemu soli. 3. zajistit aby k zelí nebyl přístup vzduchu 4. pojistit to nějakým startérem - trochou syrovátky (spíš z kefíru, než z jogurtu), lactobacily z lekárny a tak.


    RAGNAROK: na větších akcích děláme jogurt do termosky, což funguje zcela ideálně. Chce to ovšem tu se širším hrdlem, aby se dala vymejt.
    RAGNAROK
    RAGNAROK --- ---
    Yobot: Arduino Yogurt Maker — DIY How-to from Make: Projects
    http://makeprojects.com/Project/Yobot%3A+Arduino+Yogurt+Maker/499/1#.UKoNBIbd58F
    LA_PIOVRA
    LA_PIOVRA --- ---
    EXCITE: zatim jsem kvasil jednu 20kg varku, ted dobiram posledni cca 2kg na dne. Kvasim v takovym tom klasickym velkym kameninovym hrnci na zeli (koupeno za 150,- na blesim trhu v CKD). Par dnu pri pokojovy teplote, pak presun do sklepa. Dusledne jsem dbal na to, aby zeli bylo ponoreny, nahoru jsem dal prkynko z tuhyho ale ohebnyho plastu a zatizil sutrem. Pokud by hlasina klesla, prilej osolenou vodu proslou varem.
    EXCITE
    EXCITE --- ---
    kvasíte někdo zelí? Před týdnem jsem naložil malý soudek..nicméně otec mě zrazoval,že když to dělal, že mu to dost často chytalo plíseň..máte někdo osvědčené rady na co se zaměřit?
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Chcete vyčistit kvas na pálení od pektinu (pektin kvasí na methanol) - potřbeujete plíseň!

    Purification and characterization of... [Appl Biochem Biotechnol. 2009] - PubMed - NCBI
    http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19089648

    (no dobře, prodává se izolovaný enzym té plísně)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Tohle je zajímavé složení probiotik pro případný startér- má tam i ty, které mají raději rostliny, než jen laktozu, ale i ty klasické laktozové - ale je potřeba ho udržovat v teple, jinak vám bulgaricus zahyne. Jen mám pocit, že ta firma je nějaká taková divná, letadlovitá ...

    Probiotic 12 | LR Health & Beauty Systems
    http://www.lr-czech.com/probiotic-12/d-1180341697-c-3193/
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam