• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ZUZKAOUKvašení a kysání -chováme miliardy domácích mazlíčků
    Vše o potravinářských procesech, kde hrají hlavní roli bakterie a nebo kvasinky a ušlechtilé plísně taky. Pečivové kvásky, kefíry, sýry, pickles, nízkolakoholové limonády ... na co si vaše srdce vzpomene. Teorie, recepty, rady a vůbec. Pokud píšete nějaký návod, připište tam někam slovo recept, ať se to dá filtrovat. Díky
    http://zkvaseno.blogspot.cz/


    http://www.wildfermentation.com a zde kniha k ukradení http://extabit.com/file/28e3iw4epgnkn

    Spřízněné kluby
    [ Domácí pekárna ]
    [ Výroba a destilace alkoholových nápojů aneb vypálíme cokoliv. ]
    [ Co mám pořád vařit když už musím, (nebo chci) ? ]
    [ Tibetská houba ~ Snow Lotus ~ Kefir/Yogurt Mushroom ]
    rozbalit záhlaví
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    TADEAS: ty jo - to je jak článek na novinkách.cz



    Ano při nedodržování hygieny se ti to může zvrhnout, zejména při fermentaci živočišných produktů. Zejména na aljašce roku 1985 ;-)

    Ethylkarbamát vzniká při alkoholovém kvašení pokud se ovoce kvasí s peckama. Takže opět se to dá vyhodnotit jako chyba v metodě - v kyselém zelí se nemá kde objevit.

    A teda u té studie na číňanech (originál zde http://www.nature.com/bjc/journal/v101/n9/full/6605372a.html ) je dost zásadní problém v tom, že se jaksi studie nenamáhá sdělit jaká je to nakládaná zelenina - v číně to může být naprosto cokoliv ať už mléčně kvašené, nebo vnějakém sojovém produktu, nebo v octě a kdoví v čem ještě. A jak domácí, tak převážně průmyslově vyráběné. Čímž se dostáváme ke kvalitě čínských potravin. Japonci, kteří nakládané zeleniny jedí minimálně stejně takové výsledky podle všeho nemají...
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    zuzkaou: cau, setkala jsi se nekdy s timto? http://en.wikipedia.org/wiki/Fermentation_(food)#Risks_of_consuming_fermented_foods
    zajimal by me treba nejaky komentar, pripadne diky :)
    MIC
    MIC --- ---
    MIE: Tak první chléb na světě, mailard jak má být :-) Eda je zdá se v dobré kondici, vesele si dál roste. Díky za tipy!
    AKI4CE
    AKI4CE --- ---
    MIC: presne tak
    MIC
    MIC --- ---
    Takže prostě stačí zajistit aby měl dostatek krmiva a teplotou jen regulujeme rychlost růstu?
    RYBKA
    RYBKA --- ---
    Když se udělá hodně hustý, až skoro drobivý, měl by v ledničce vydržet měsíc i dýl (vyčteno, zkoušeno pouze týden).
    VIKY_K
    VIKY_K --- ---
    KRALIK: Po 14 dnech bez krmení zdechne. Když už nechávat v ledničce déle, tak aspoň každý týden trochu nakrmit a nenechávat atkhle víc jak 2-3 týdny.
    MIE
    MIE --- ---
    AKI4CE: KRALIK: jsme kvasný zelenáči, takže moc moc díky.
    KRALIK
    KRALIK --- ---
    MIE: klidne do sklenice, zavrit a do lednice. vydrzi tam minimalne par dnu (ja peklo po tydnu a jel porad krasne). mozna by snesl i vic; nevyzkouseno. nebo nech venku, nakrm a upec zitra nebo zase nakrm.
    AKI4CE
    AKI4CE --- ---
    MIE: ja bych ho jenom prikrmila, jestli si ses teda jista, ze budes pect zitra....
    ja teda kvasek uchovavam normalne venku pri pokojovy teplote ve velky sklenici prikryty prelozenou uterkou a zajisteny gumickou a dari se mu vyborne ;-)
    nebo ho muzes prikrmit a dat do lednice a tam dale uz nedokrmovany vydrzi dalsich par dni....ale do lednice bych ho zavickovala...anzto se mi tam pohybuji ruzne uslechtile a obcas i mene uslechtile plisne ;-)
    MIE
    MIE --- ---
    pomoc :-). Máme kvásek, jsme ve 4. dnu od založení. Vypadá, že je v kondici, ale dneska nestíháme upéct chleba. Co s ním? můžu ho jen přikrmit a nechat venku, nebo do lednice s ním. Lépe zavřít, nebo nechat dýchat? děkuji moc
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Výměna manželek USA VI (3) | PrimaPLAY
    http://play.iprima.cz/all/319624/all

    americká výměna manželek.

    Připravovači na apokalypsu, kteří kysají na co přijdou, jedí syrové maso a neuklízí protože bakterie jsou prospěšné...
    ZATAMOKO
    ZATAMOKO --- ---
    LEMS: jj, cca sest 720ml sklenic + jedna porce na okamzitou spotrebu :)
    LEMS
    LEMS --- ---
    ZATAMOKO: dik! Romuluse mam v merku:) takze ze 4,8l je asi toliko materialu?
    ja dneska potkal dalsi vhodne se tvarici plastovy nadoby tak premyslim, ze to zkusim nejdriv s nima:)
    LEMS
    LEMS --- ---
    dik! jasne na zeli to chce asi neco velkyho a dalsim experimentum se meze nekladou8)
    FITH
    FITH --- ---
    LEMS: Já v klasickém zeláku, vždycky dělám várku 7 kg zelí a vydrží mi skoro celou zimu. Jinak na http://www.ceskatelevize.cz/porady/10084897100-kluci-v-akci/209562221900006/?deid=1137&recept=590 používám obyčejnou zavařovačku.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    LEMS: v zavařovačkách, naopak dělám malá množství různých experimentů.
    LEMS
    LEMS --- ---
    v cem kvasite zeleninu? ja sem si nasel tuhle nadheru http://www.fler.cz/zbozi/kvasak-fe-red-2475086 ale 2 litry mi pride docela malo. tak premyslim alespon o 5 litrech tu http://www.czvyrobky.cz/obchod/keramika-a-porcelan/keramika/zelaky/zelak
    GHOSTDOGG
    GHOSTDOGG --- ---
    Hlásím (opožděně) jak dopadlo kořenění a kvašení zelí: dával jsem cca tři čtvrtě hlávky středně velkého červeného zelí (váha mohla být tak 1-1,5 kg odhadem), střední cibuli, menší jablko, trochu mrkve. Do toho přiměřeně celý pepř, cca 8 hřebíčků, nové koření, sůl. Výsledek: výborná chuť, kterou jsem nikdy nikde nezažil. Škoda byla, že jsem ho nechal na větší kusy a tak bylo trochu víc křupavé. Každopádně už je téměř fuč a mám zadělané červeno-bílé. Takže koření můžu jen doporučit.
    BONEMINA
    BONEMINA --- ---
    Kysané zelí je bez vitaminů a bakterií mléčného kvašení, zjistily testy - iDNES.cz
    http://hobby.idnes.cz/kysane-zeli-testy-0m7-/hobby-domov.aspx?c=A130212_111536_hobby-domov_mce
    Takže další věc, co jedině domácí.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam