• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ZUZKAOUKvašení a kysání -chováme miliardy domácích mazlíčků
    BONEMINA
    BONEMINA --- ---
    TADEAS: Podle obsahu to vypadá na hezké čtení na dlouhé zimní (ehm :) ) večery, ukládám.

    Btw. upálíte mě, když veřejně prohlásím, že mi strašlivě nechutná kimči? První pokud doma, ale nedalo se to jíst, tak jsem si řekla, že musím někde ulovit kontrolní vzorek. V japonském krámě kousek od baráku dělají nějaké prý homemade, vypadalo to tak. Ochutnala jsem a bylo to ještě ohavnější, než to moje vlastní.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    TADEAS: ty jo - to je jak článek na novinkách.cz



    Ano při nedodržování hygieny se ti to může zvrhnout, zejména při fermentaci živočišných produktů. Zejména na aljašce roku 1985 ;-)

    Ethylkarbamát vzniká při alkoholovém kvašení pokud se ovoce kvasí s peckama. Takže opět se to dá vyhodnotit jako chyba v metodě - v kyselém zelí se nemá kde objevit.

    A teda u té studie na číňanech (originál zde http://www.nature.com/bjc/journal/v101/n9/full/6605372a.html ) je dost zásadní problém v tom, že se jaksi studie nenamáhá sdělit jaká je to nakládaná zelenina - v číně to může být naprosto cokoliv ať už mléčně kvašené, nebo vnějakém sojovém produktu, nebo v octě a kdoví v čem ještě. A jak domácí, tak převážně průmyslově vyráběné. Čímž se dostáváme ke kvalitě čínských potravin. Japonci, kteří nakládané zeleniny jedí minimálně stejně takové výsledky podle všeho nemají...
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    BONEMINA: k tomu daval BROZKEFF jednu bakalarku, kde ruzny druhy taky testoval, jsou tam hezky tabulky:) - http://is.muni.cz/th/326403/lf_b/bakalarska_prace_mqstvghy.pdf
    bezne u vietnamcu dostupny samir kysany zeli z takovejch plastovejch pytliku tam vyslo docela dobre.
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    zuzkaou: cau, setkala jsi se nekdy s timto? http://en.wikipedia.org/wiki/Fermentation_(food)#Risks_of_consuming_fermented_foods
    zajimal by me treba nejaky komentar, pripadne diky :)
    MIC
    MIC --- ---
    MIE: Tak první chléb na světě, mailard jak má být :-) Eda je zdá se v dobré kondici, vesele si dál roste. Díky za tipy!
    AKI4CE
    AKI4CE --- ---
    MIC: presne tak
    MIC
    MIC --- ---
    Takže prostě stačí zajistit aby měl dostatek krmiva a teplotou jen regulujeme rychlost růstu?
    RYBKA
    RYBKA --- ---
    Když se udělá hodně hustý, až skoro drobivý, měl by v ledničce vydržet měsíc i dýl (vyčteno, zkoušeno pouze týden).
    VIKY_K
    VIKY_K --- ---
    KRALIK: Po 14 dnech bez krmení zdechne. Když už nechávat v ledničce déle, tak aspoň každý týden trochu nakrmit a nenechávat atkhle víc jak 2-3 týdny.
    MIE
    MIE --- ---
    AKI4CE: KRALIK: jsme kvasný zelenáči, takže moc moc díky.
    KRALIK
    KRALIK --- ---
    MIE: klidne do sklenice, zavrit a do lednice. vydrzi tam minimalne par dnu (ja peklo po tydnu a jel porad krasne). mozna by snesl i vic; nevyzkouseno. nebo nech venku, nakrm a upec zitra nebo zase nakrm.
    AKI4CE
    AKI4CE --- ---
    MIE: ja bych ho jenom prikrmila, jestli si ses teda jista, ze budes pect zitra....
    ja teda kvasek uchovavam normalne venku pri pokojovy teplote ve velky sklenici prikryty prelozenou uterkou a zajisteny gumickou a dari se mu vyborne ;-)
    nebo ho muzes prikrmit a dat do lednice a tam dale uz nedokrmovany vydrzi dalsich par dni....ale do lednice bych ho zavickovala...anzto se mi tam pohybuji ruzne uslechtile a obcas i mene uslechtile plisne ;-)
    MIE
    MIE --- ---
    pomoc :-). Máme kvásek, jsme ve 4. dnu od založení. Vypadá, že je v kondici, ale dneska nestíháme upéct chleba. Co s ním? můžu ho jen přikrmit a nechat venku, nebo do lednice s ním. Lépe zavřít, nebo nechat dýchat? děkuji moc
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Výměna manželek USA VI (3) | PrimaPLAY
    http://play.iprima.cz/all/319624/all

    americká výměna manželek.

    Připravovači na apokalypsu, kteří kysají na co přijdou, jedí syrové maso a neuklízí protože bakterie jsou prospěšné...
    ZATAMOKO
    ZATAMOKO --- ---
    LEMS: jj, cca sest 720ml sklenic + jedna porce na okamzitou spotrebu :)
    LEMS
    LEMS --- ---
    ZATAMOKO: dik! Romuluse mam v merku:) takze ze 4,8l je asi toliko materialu?
    ja dneska potkal dalsi vhodne se tvarici plastovy nadoby tak premyslim, ze to zkusim nejdriv s nima:)
    LEMS
    LEMS --- ---
    dik! jasne na zeli to chce asi neco velkyho a dalsim experimentum se meze nekladou8)
    FITH
    FITH --- ---
    LEMS: Já v klasickém zeláku, vždycky dělám várku 7 kg zelí a vydrží mi skoro celou zimu. Jinak na http://www.ceskatelevize.cz/porady/10084897100-kluci-v-akci/209562221900006/?deid=1137&recept=590 používám obyčejnou zavařovačku.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    LEMS: v zavařovačkách, naopak dělám malá množství různých experimentů.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam