• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ZUZKAOUKvašení a kysání -chováme miliardy domácích mazlíčků
    LADY_CANDAR
    LADY_CANDAR --- ---
    ZUZKAOU: MUSIM TO MIT!!!!
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Kimči!
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    základní informace o mikrobech

    All About the little Microbes | Application of microbes our life – household, environment, food fermentation, agriculture, aquaculture, animal's and pets' health
    http://littlemicrobes.wordpress.com/
    FLU
    FLU --- ---
    BONEMINA: kimci neni pro kazdeho, ale jak mu jednou prijdes na chut, neni cesty zpet :)
    PLAGUEDIL
    PLAGUEDIL --- ---
    BONEMINA: každemu co jeho jest, pokud ti to nechutna, znamenato pro mě jen to, že ho zbude vic pro mě. moje žena napřiklad nema rada pivo ani olivy, naprosto stejna situace, bude toho vic pro mě.
    BONEMINA
    BONEMINA --- ---
    TADEAS: Podle obsahu to vypadá na hezké čtení na dlouhé zimní (ehm :) ) večery, ukládám.

    Btw. upálíte mě, když veřejně prohlásím, že mi strašlivě nechutná kimči? První pokud doma, ale nedalo se to jíst, tak jsem si řekla, že musím někde ulovit kontrolní vzorek. V japonském krámě kousek od baráku dělají nějaké prý homemade, vypadalo to tak. Ochutnala jsem a bylo to ještě ohavnější, než to moje vlastní.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    TADEAS: ty jo - to je jak článek na novinkách.cz



    Ano při nedodržování hygieny se ti to může zvrhnout, zejména při fermentaci živočišných produktů. Zejména na aljašce roku 1985 ;-)

    Ethylkarbamát vzniká při alkoholovém kvašení pokud se ovoce kvasí s peckama. Takže opět se to dá vyhodnotit jako chyba v metodě - v kyselém zelí se nemá kde objevit.

    A teda u té studie na číňanech (originál zde http://www.nature.com/bjc/journal/v101/n9/full/6605372a.html ) je dost zásadní problém v tom, že se jaksi studie nenamáhá sdělit jaká je to nakládaná zelenina - v číně to může být naprosto cokoliv ať už mléčně kvašené, nebo vnějakém sojovém produktu, nebo v octě a kdoví v čem ještě. A jak domácí, tak převážně průmyslově vyráběné. Čímž se dostáváme ke kvalitě čínských potravin. Japonci, kteří nakládané zeleniny jedí minimálně stejně takové výsledky podle všeho nemají...
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    BONEMINA: k tomu daval BROZKEFF jednu bakalarku, kde ruzny druhy taky testoval, jsou tam hezky tabulky:) - http://is.muni.cz/th/326403/lf_b/bakalarska_prace_mqstvghy.pdf
    bezne u vietnamcu dostupny samir kysany zeli z takovejch plastovejch pytliku tam vyslo docela dobre.
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    zuzkaou: cau, setkala jsi se nekdy s timto? http://en.wikipedia.org/wiki/Fermentation_(food)#Risks_of_consuming_fermented_foods
    zajimal by me treba nejaky komentar, pripadne diky :)
    MIC
    MIC --- ---
    MIE: Tak první chléb na světě, mailard jak má být :-) Eda je zdá se v dobré kondici, vesele si dál roste. Díky za tipy!
    AKI4CE
    AKI4CE --- ---
    MIC: presne tak
    MIC
    MIC --- ---
    Takže prostě stačí zajistit aby měl dostatek krmiva a teplotou jen regulujeme rychlost růstu?
    RYBKA
    RYBKA --- ---
    Když se udělá hodně hustý, až skoro drobivý, měl by v ledničce vydržet měsíc i dýl (vyčteno, zkoušeno pouze týden).
    VIKY_K
    VIKY_K --- ---
    KRALIK: Po 14 dnech bez krmení zdechne. Když už nechávat v ledničce déle, tak aspoň každý týden trochu nakrmit a nenechávat atkhle víc jak 2-3 týdny.
    MIE
    MIE --- ---
    AKI4CE: KRALIK: jsme kvasný zelenáči, takže moc moc díky.
    KRALIK
    KRALIK --- ---
    MIE: klidne do sklenice, zavrit a do lednice. vydrzi tam minimalne par dnu (ja peklo po tydnu a jel porad krasne). mozna by snesl i vic; nevyzkouseno. nebo nech venku, nakrm a upec zitra nebo zase nakrm.
    AKI4CE
    AKI4CE --- ---
    MIE: ja bych ho jenom prikrmila, jestli si ses teda jista, ze budes pect zitra....
    ja teda kvasek uchovavam normalne venku pri pokojovy teplote ve velky sklenici prikryty prelozenou uterkou a zajisteny gumickou a dari se mu vyborne ;-)
    nebo ho muzes prikrmit a dat do lednice a tam dale uz nedokrmovany vydrzi dalsich par dni....ale do lednice bych ho zavickovala...anzto se mi tam pohybuji ruzne uslechtile a obcas i mene uslechtile plisne ;-)
    MIE
    MIE --- ---
    pomoc :-). Máme kvásek, jsme ve 4. dnu od založení. Vypadá, že je v kondici, ale dneska nestíháme upéct chleba. Co s ním? můžu ho jen přikrmit a nechat venku, nebo do lednice s ním. Lépe zavřít, nebo nechat dýchat? děkuji moc
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Výměna manželek USA VI (3) | PrimaPLAY
    http://play.iprima.cz/all/319624/all

    americká výměna manželek.

    Připravovači na apokalypsu, kteří kysají na co přijdou, jedí syrové maso a neuklízí protože bakterie jsou prospěšné...
    ZATAMOKO
    ZATAMOKO --- ---
    LEMS: jj, cca sest 720ml sklenic + jedna porce na okamzitou spotrebu :)
    LEMS
    LEMS --- ---
    ZATAMOKO: dik! Romuluse mam v merku:) takze ze 4,8l je asi toliko materialu?
    ja dneska potkal dalsi vhodne se tvarici plastovy nadoby tak premyslim, ze to zkusim nejdriv s nima:)
    LEMS
    LEMS --- ---
    dik! jasne na zeli to chce asi neco velkyho a dalsim experimentum se meze nekladou8)
    FITH
    FITH --- ---
    LEMS: Já v klasickém zeláku, vždycky dělám várku 7 kg zelí a vydrží mi skoro celou zimu. Jinak na http://www.ceskatelevize.cz/porady/10084897100-kluci-v-akci/209562221900006/?deid=1137&recept=590 používám obyčejnou zavařovačku.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    LEMS: v zavařovačkách, naopak dělám malá množství různých experimentů.
    LEMS
    LEMS --- ---
    v cem kvasite zeleninu? ja sem si nasel tuhle nadheru http://www.fler.cz/zbozi/kvasak-fe-red-2475086 ale 2 litry mi pride docela malo. tak premyslim alespon o 5 litrech tu http://www.czvyrobky.cz/obchod/keramika-a-porcelan/keramika/zelaky/zelak
    GHOSTDOGG
    GHOSTDOGG --- ---
    Hlásím (opožděně) jak dopadlo kořenění a kvašení zelí: dával jsem cca tři čtvrtě hlávky středně velkého červeného zelí (váha mohla být tak 1-1,5 kg odhadem), střední cibuli, menší jablko, trochu mrkve. Do toho přiměřeně celý pepř, cca 8 hřebíčků, nové koření, sůl. Výsledek: výborná chuť, kterou jsem nikdy nikde nezažil. Škoda byla, že jsem ho nechal na větší kusy a tak bylo trochu víc křupavé. Každopádně už je téměř fuč a mám zadělané červeno-bílé. Takže koření můžu jen doporučit.
    BONEMINA
    BONEMINA --- ---
    Kysané zelí je bez vitaminů a bakterií mléčného kvašení, zjistily testy - iDNES.cz
    http://hobby.idnes.cz/kysane-zeli-testy-0m7-/hobby-domov.aspx?c=A130212_111536_hobby-domov_mce
    Takže další věc, co jedině domácí.
    JANYNA
    JANYNA --- ---
    MALKE: Dělám to stejně, je to na poměru času/teploty, nikoliv jen na teplotě. Používám taky peřiny a v noci jde hrnec ke kamnům. :-)
    MALKE
    MALKE --- ---
    MRTVYKOTE: Cokoliv, co drží teplo, postačí. Dělala jsem jogurt v pomalém hrnci, ale i ty peřiny by byly v pohodě, zrovna na tomhle mi nepřijde moc co zkazit - nesmí se akorát přešvihnout začáteční teplota, pak je to jenom otázka různého času (nechávala jsem přes noc, povedlo se vždycky, trvanlivost jsme nikdy nezvládli vyzkoušet - do čtyř dnů byl jogurt v čudu).
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam