LEMS: sepsane jsem našel akorat tohle, ale se zelim je to podobne, akorat nepočitaš na 5l ale třeba na 10 a dělaš 2*tolik omačky:
Kimcchi z redkvi a okurek
5l zelak hrnec
2kg bíle ředkve
2kg okurek (salatovky nebo polni)
sul
100 ml rybí omáčky
2-3 lžíce chilli v prášku (pouzivam cayen)
3 palice česneku (cesky cesnek)
1 velka cibule
3 svazky jarní cibulky
1 lžička drceného zázvoru (cerstvy)
200 ml francouzske hrubozrne horcice
150-200g cerstveho chilli (pouzil jsem jalapenos a vietnam yellow)
kukuricny skrob (pokud sezenete ryzovy bude asi lepsi ale ja nesehnal)
1 lžíce třtinového cukru
Ředkev oloupeme, opláchneme vodou a nakrájíme na 2 až 3 cm veliké kostky. Ředkvové kostky prosypeme solí, důkladně promícháme a necháme 2-3h odstát. Take cibulku, a okurky nakrajime na hrubsi kousky prosolime a nechame odstat tak 30min. Cerstve chilli zbavime seminek a nasekame na kousky.
Z prosolenou zeleninu po určene dobe proplachneme aby se zbavila prebytecne soli a nasledne v jedne nadobe promichame s chilli.
Omacka
cca v 3/4 l vody si uvarime cca deci mačeneho skrobu (konzistence uvareneho skrobu by nemela byt ani moc husta a ani prilis vodova) a nechame schladnout. Dale si rozmixujeme cesnek, cibuli a zazvor na hrubou kasi, pak pridame horčici, sul, cukr, melete chilli a rybi omacku. Do smesi přilejeme skrob a dobre promíchame (melo by vam vzniknout kolem 1l omacky)
Připravime si zelak hrnec a do nej vrstvime vzdy smes zeleniny a pak zalit omackou atd, zeleninu je dobre trochu upechovat. Az budete mit hrnec plny zalejte vse zbytkem omacky aby zalenina byla pod hladinou. Priklopime vikem zalejeme vodou proti pristupu vzduchu a nechame pri pokojove teplote kvasit cca 14 dni.