• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ZUZKAOUKvašení a kysání -chováme miliardy domácích mazlíčků
    Vše o potravinářských procesech, kde hrají hlavní roli bakterie a nebo kvasinky a ušlechtilé plísně taky. Pečivové kvásky, kefíry, sýry, pickles, nízkolakoholové limonády ... na co si vaše srdce vzpomene. Teorie, recepty, rady a vůbec. Pokud píšete nějaký návod, připište tam někam slovo recept, ať se to dá filtrovat. Díky
    http://zkvaseno.blogspot.cz/


    http://www.wildfermentation.com a zde kniha k ukradení http://extabit.com/file/28e3iw4epgnkn

    Spřízněné kluby
    [ Domácí pekárna ]
    [ Výroba a destilace alkoholových nápojů aneb vypálíme cokoliv. ]
    [ Co mám pořád vařit když už musím, (nebo chci) ? ]
    [ Tibetská houba ~ Snow Lotus ~ Kefir/Yogurt Mushroom ]
    rozbalit záhlaví
    PLAGUEDIL
    PLAGUEDIL --- ---
    LEMS: sepsane jsem našel akorat tohle, ale se zelim je to podobne, akorat nepočitaš na 5l ale třeba na 10 a dělaš 2*tolik omačky:

    Kimcchi z redkvi a okurek
    5l zelak hrnec
    2kg bíle ředkve
    2kg okurek (salatovky nebo polni)
    sul
    100 ml rybí omáčky
    2-3 lžíce chilli v prášku (pouzivam cayen)
    3 palice česneku (cesky cesnek)
    1 velka cibule
    3 svazky jarní cibulky
    1 lžička drceného zázvoru (cerstvy)
    200 ml francouzske hrubozrne horcice
    150-200g cerstveho chilli (pouzil jsem jalapenos a vietnam yellow)
    kukuricny skrob (pokud sezenete ryzovy bude asi lepsi ale ja nesehnal)
    1 lžíce třtinového cukru

    Ředkev oloupeme, opláchneme vodou a nakrájíme na 2 až 3 cm veliké kostky. Ředkvové kostky prosypeme solí, důkladně promícháme a necháme 2-3h odstát. Take cibulku, a okurky nakrajime na hrubsi kousky prosolime a nechame odstat tak 30min. Cerstve chilli zbavime seminek a nasekame na kousky.
    Z prosolenou zeleninu po určene dobe proplachneme aby se zbavila prebytecne soli a nasledne v jedne nadobe promichame s chilli.

    Omacka
    cca v 3/4 l vody si uvarime cca deci mačeneho skrobu (konzistence uvareneho skrobu by nemela byt ani moc husta a ani prilis vodova) a nechame schladnout. Dale si rozmixujeme cesnek, cibuli a zazvor na hrubou kasi, pak pridame horčici, sul, cukr, melete chilli a rybi omacku. Do smesi přilejeme skrob a dobre promíchame (melo by vam vzniknout kolem 1l omacky)

    Připravime si zelak hrnec a do nej vrstvime vzdy smes zeleniny a pak zalit omackou atd, zeleninu je dobre trochu upechovat. Az budete mit hrnec plny zalejte vse zbytkem omacky aby zalenina byla pod hladinou. Priklopime vikem zalejeme vodou proti pristupu vzduchu a nechame pri pokojove teplote kvasit cca 14 dni.
    LEMS
    LEMS --- ---
    PLAGUEDIL: posli plz, kazda inspirace dobra!:) ja si upravil recept Maangchi.
    PLAGUEDIL
    PLAGUEDIL --- ---
    LEMS: v receptu co mam ja, žadně nekolikere nqsolovani a promyvaní neni
    LEMS
    LEMS --- ---
    objasnil by mi nejaky kimchista funkci nekolikakereho nasolovani a promyvani zeli? jestli je to jen o cistote tak by se to mohlo obejit bez toho nasolovani ne? takhle mi to prijde jako posilani drahocene stavy s vitaminy do vylevky. delam takovou odlehcenou euro verzi bez olihni a porridge a je to pak i dost suchy:/
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    FLU: nasypala jsem do podzimní várky sušený krevetky a ančovičky. Po pár měsících se v tom nějak rozplynuly a je to moc dobré a neotrávilo mě to.
    FLU
    FLU --- ---
    ad kimci - uz kvasim druhou varku podle pani Maangchi, co to pred casem probehla (bez syrove olihne) a musim rict, ze to je blbuvzdorny a plne funkcni recept.
    LADY_CANDAR
    LADY_CANDAR --- ---
    ZUZKAOU: MUSIM TO MIT!!!!
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Kimči!
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    základní informace o mikrobech

    All About the little Microbes | Application of microbes our life – household, environment, food fermentation, agriculture, aquaculture, animal's and pets' health
    http://littlemicrobes.wordpress.com/
    FLU
    FLU --- ---
    BONEMINA: kimci neni pro kazdeho, ale jak mu jednou prijdes na chut, neni cesty zpet :)
    PLAGUEDIL
    PLAGUEDIL --- ---
    BONEMINA: každemu co jeho jest, pokud ti to nechutna, znamenato pro mě jen to, že ho zbude vic pro mě. moje žena napřiklad nema rada pivo ani olivy, naprosto stejna situace, bude toho vic pro mě.
    BONEMINA
    BONEMINA --- ---
    TADEAS: Podle obsahu to vypadá na hezké čtení na dlouhé zimní (ehm :) ) večery, ukládám.

    Btw. upálíte mě, když veřejně prohlásím, že mi strašlivě nechutná kimči? První pokud doma, ale nedalo se to jíst, tak jsem si řekla, že musím někde ulovit kontrolní vzorek. V japonském krámě kousek od baráku dělají nějaké prý homemade, vypadalo to tak. Ochutnala jsem a bylo to ještě ohavnější, než to moje vlastní.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    TADEAS: ty jo - to je jak článek na novinkách.cz



    Ano při nedodržování hygieny se ti to může zvrhnout, zejména při fermentaci živočišných produktů. Zejména na aljašce roku 1985 ;-)

    Ethylkarbamát vzniká při alkoholovém kvašení pokud se ovoce kvasí s peckama. Takže opět se to dá vyhodnotit jako chyba v metodě - v kyselém zelí se nemá kde objevit.

    A teda u té studie na číňanech (originál zde http://www.nature.com/bjc/journal/v101/n9/full/6605372a.html ) je dost zásadní problém v tom, že se jaksi studie nenamáhá sdělit jaká je to nakládaná zelenina - v číně to může být naprosto cokoliv ať už mléčně kvašené, nebo vnějakém sojovém produktu, nebo v octě a kdoví v čem ještě. A jak domácí, tak převážně průmyslově vyráběné. Čímž se dostáváme ke kvalitě čínských potravin. Japonci, kteří nakládané zeleniny jedí minimálně stejně takové výsledky podle všeho nemají...
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    BONEMINA: k tomu daval BROZKEFF jednu bakalarku, kde ruzny druhy taky testoval, jsou tam hezky tabulky:) - http://is.muni.cz/th/326403/lf_b/bakalarska_prace_mqstvghy.pdf
    bezne u vietnamcu dostupny samir kysany zeli z takovejch plastovejch pytliku tam vyslo docela dobre.
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    zuzkaou: cau, setkala jsi se nekdy s timto? http://en.wikipedia.org/wiki/Fermentation_(food)#Risks_of_consuming_fermented_foods
    zajimal by me treba nejaky komentar, pripadne diky :)
    MIC
    MIC --- ---
    MIE: Tak první chléb na světě, mailard jak má být :-) Eda je zdá se v dobré kondici, vesele si dál roste. Díky za tipy!
    AKI4CE
    AKI4CE --- ---
    MIC: presne tak
    MIC
    MIC --- ---
    Takže prostě stačí zajistit aby měl dostatek krmiva a teplotou jen regulujeme rychlost růstu?
    RYBKA
    RYBKA --- ---
    Když se udělá hodně hustý, až skoro drobivý, měl by v ledničce vydržet měsíc i dýl (vyčteno, zkoušeno pouze týden).
    VIKY_K
    VIKY_K --- ---
    KRALIK: Po 14 dnech bez krmení zdechne. Když už nechávat v ledničce déle, tak aspoň každý týden trochu nakrmit a nenechávat atkhle víc jak 2-3 týdny.
    MIE
    MIE --- ---
    AKI4CE: KRALIK: jsme kvasný zelenáči, takže moc moc díky.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam