• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ZUZKAOUKvašení a kysání -chováme miliardy domácích mazlíčků
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    A nebo zajít do Nošovic do kantýny ;-)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    PLAGUEDIL: máte tam za rohem Nošovice, někde tam musí být krám s korejským jídlem.

    A vida http://www.sagasushi.cz/specialni-korejske-jidlo - kimči tam nemaj psaný, ale zeptala bych se - ať už jestli ho dělaj a nebo aby ti řekli, kde ho sehnat.

    Případně výlet do Frýdku http://www.kimchi.cz/
    PLAGUEDIL
    PLAGUEDIL --- ---
    JULYZ: na podzim
    JULYZ
    JULYZ --- ---
    PLAGUEDIL: fíha, kórejské dni... a v akom období roku cca?
    PLAGUEDIL
    PLAGUEDIL --- ---
    JULYZ: mužu teda posloužit ze svych zasob, ale original ti toho podle mě řekne vic (navic aktualně nemam nic)
    PLAGUEDIL
    PLAGUEDIL --- ---
    JULYZ: jednou ročně tady byvaji korejske dny, tam si mužeš dat přimo original od korejcu
    JULYZ
    JULYZ --- ---
    je možné nejaké dobre kimči ochutnať (ostrava) aby som vedela, že keď si to vyrobím tak to chutí ako má a nie je to pokazené? :o)
    LEMS
    LEMS --- ---
    ZUZKAOU: aha, takze to neni az takova magie jak sem mysle!:))
    prave, taky sem to srovnaval se slapanim kde nepride nic vnivec. tak sme setrnejsi nez asiati, cool!
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    LEMS: Zárodečné kultury sedí na tom zelí. Konec konců kde by se jinak vzali, když se tam nedává žádný startér. Fermetnací se pomnoží.

    Zgumovatění zabezpečuje narušení buněčné struktruy - lázeň v slané vodě má stejný efekt, jak šlapání prosoleného zelí v naší kultuře. A zároveň tedy zabíjí nežádoucí bakterie, které tam sedí stejně, jako zárodečné kultury těch žádoucích.
    LEMS
    LEMS --- ---
    ZUZKAOU: diky za dalsi inspiraci! na maangchi se zdalo, ze stejne vsichni jedou jen podle "easy kimchi" receptu, kde se to misto louhovani v solnem roztoku prosoluje a omyva. efekt je ale asi podobny. zda se teda, ze se proste stava ze zeli obetuje ve prospech cistoty a "zgumovateni". coz sem netusil, ze to muze byt az tak "spinavy" a na zgumovateni sem myslel je spousta casu pri dlouhy pomaly fermentaci. me ty stavy prislo jen skoda, ale asi vedi co delaj:)

    laktobacily vznikaj az pri ty fermentaci ne?


    PLAGUEDIL: diky!
    PLAGUEDIL
    PLAGUEDIL --- ---
    LEMS: sepsane jsem našel akorat tohle, ale se zelim je to podobne, akorat nepočitaš na 5l ale třeba na 10 a dělaš 2*tolik omačky:

    Kimcchi z redkvi a okurek
    5l zelak hrnec
    2kg bíle ředkve
    2kg okurek (salatovky nebo polni)
    sul
    100 ml rybí omáčky
    2-3 lžíce chilli v prášku (pouzivam cayen)
    3 palice česneku (cesky cesnek)
    1 velka cibule
    3 svazky jarní cibulky
    1 lžička drceného zázvoru (cerstvy)
    200 ml francouzske hrubozrne horcice
    150-200g cerstveho chilli (pouzil jsem jalapenos a vietnam yellow)
    kukuricny skrob (pokud sezenete ryzovy bude asi lepsi ale ja nesehnal)
    1 lžíce třtinového cukru

    Ředkev oloupeme, opláchneme vodou a nakrájíme na 2 až 3 cm veliké kostky. Ředkvové kostky prosypeme solí, důkladně promícháme a necháme 2-3h odstát. Take cibulku, a okurky nakrajime na hrubsi kousky prosolime a nechame odstat tak 30min. Cerstve chilli zbavime seminek a nasekame na kousky.
    Z prosolenou zeleninu po určene dobe proplachneme aby se zbavila prebytecne soli a nasledne v jedne nadobe promichame s chilli.

    Omacka
    cca v 3/4 l vody si uvarime cca deci mačeneho skrobu (konzistence uvareneho skrobu by nemela byt ani moc husta a ani prilis vodova) a nechame schladnout. Dale si rozmixujeme cesnek, cibuli a zazvor na hrubou kasi, pak pridame horčici, sul, cukr, melete chilli a rybi omacku. Do smesi přilejeme skrob a dobre promíchame (melo by vam vzniknout kolem 1l omacky)

    Připravime si zelak hrnec a do nej vrstvime vzdy smes zeleniny a pak zalit omackou atd, zeleninu je dobre trochu upechovat. Az budete mit hrnec plny zalejte vse zbytkem omacky aby zalenina byla pod hladinou. Priklopime vikem zalejeme vodou proti pristupu vzduchu a nechame pri pokojove teplote kvasit cca 14 dni.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    LEMS: nejdřív se to na pár hodin naloží do hodně slaný vody. To díky osmoze vytáhne vodu z listí a list tak jako zgumovatí. Zároveň to povraždí nežádoucí mikroorganismy - přirozeně se vyskytující na tom zelí, zatímco lactobacily sůl umí snášet.

    Posléze se to musí propláchnout, aby jaksi se odstranil přebytečný slaný roztok, aby to nebylo přesolené...

    Maangchi najdeš tady - kimči tam má spoustu http://www.maangchi.com/

    Zcela názorný postup na základní kimči je tady

    How to Make Kimchi - YouTube
    http://www.youtube.com/watch?v=fznTL6TzsqI
    LEMS
    LEMS --- ---
    PLAGUEDIL: posli plz, kazda inspirace dobra!:) ja si upravil recept Maangchi.
    PLAGUEDIL
    PLAGUEDIL --- ---
    LEMS: v receptu co mam ja, žadně nekolikere nqsolovani a promyvaní neni
    LEMS
    LEMS --- ---
    objasnil by mi nejaky kimchista funkci nekolikakereho nasolovani a promyvani zeli? jestli je to jen o cistote tak by se to mohlo obejit bez toho nasolovani ne? takhle mi to prijde jako posilani drahocene stavy s vitaminy do vylevky. delam takovou odlehcenou euro verzi bez olihni a porridge a je to pak i dost suchy:/
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    FLU: nasypala jsem do podzimní várky sušený krevetky a ančovičky. Po pár měsících se v tom nějak rozplynuly a je to moc dobré a neotrávilo mě to.
    FLU
    FLU --- ---
    ad kimci - uz kvasim druhou varku podle pani Maangchi, co to pred casem probehla (bez syrove olihne) a musim rict, ze to je blbuvzdorny a plne funkcni recept.
    LADY_CANDAR
    LADY_CANDAR --- ---
    ZUZKAOU: MUSIM TO MIT!!!!
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Kimči!
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    základní informace o mikrobech

    All About the little Microbes | Application of microbes our life – household, environment, food fermentation, agriculture, aquaculture, animal's and pets' health
    http://littlemicrobes.wordpress.com/
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam