• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ZUZKAOUKvašení a kysání -chováme miliardy domácích mazlíčků
    LEMS
    LEMS --- ---
    GHOSTDOGG: videl sem je v domacich potrebach v Hol. trznici. cenu si nepamatuju:/
    GHOSTDOGG
    GHOSTDOGG --- ---
    Nepořizovali jste náhodou někdo kruhadlo? Zjistil jsem, že veškerá z mého okolí byla nejspíš vyhozena, protože "kdo by si kysané zelí dělal sám, když se dá koupit již udělané". A nová jsou poměrně drahá, popř. si pak nejsem jistý kvalitou. Ptal jsem se i v jednom bazaru, kde jsem se dozvěděl, že od té doby, co je zase v módě si to dělat doma sám, tak jsou neustále a ihned vyprodaná. (Pokud možno Praha)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Nemáte někdo doma živé nukazake? Mám tu krásné pidi lilky a nechce se mi čekat měsíc, než mi dozrají otruby.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Pickling Watermelons Whole | A Gardener's Table
    http://agardenerstable.com/2013/08/22/pickling-watermelons-whole/
    GENTIANA
    GENTIANA --- ---
    Kefíry, zdá se, rostou i v kokosovém mléce. Nejsem si nicméně jista, jestli ten 40% přírustek, vzhledem k tomu, že to byly dva gramy, nebyl chybou v měření nebo metodologii. Kokos mi ovšem chytl plíseň, takže kefíry v háji, další kulturu, která sobě radostně kvasila v piksli u dřezu a vypadala jako 'něco zkaženého', což je pro většinu lidstva cokoli, kde se hmota oddělila od syrovátky, mi vylily pokojské do záchoda. Takže mi zbyly dvě kuličky, které momentálně rozmazluju ve smetaně; až jich bude víc, bude ověřovací pokus.
    BONEMINA
    BONEMINA --- ---
    DA_NIELA: Jde z toho mastná škaredá voda. Ale přesně to samozřejmě nepoznám. Stejně jako nepoznám ne/přítomnost chemikálií v jiném ovoci a zelenině :)
    DA_NIELA
    DA_NIELA --- ---
    BONEMINA: A jak poznáš, že jsou ty chemikálie opravdu pryč?
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    nádhera - stručný přehled mikroorganismů v kefíru!

    Zen Kefir: What Is Milk Kefir? (Part 1 - LACTOBACILLI)
    http://zenkefir.blogspot.cz/2011/02/so-what-is-milk-kefir.html

    Zen Kefir: What Is Milk Kefir (Part 2 - STREPTOCOCCI / LACTOCOCCI)
    http://zenkefir.blogspot.cz/2011/03/so-what-is-milk-kefir-part-2.html

    Zen Kefir: What Is Milk Kefir (Part 3 - YEASTS)
    http://zenkefir.blogspot.cz/2011/03/so-what-is-milk-kefir-part-3-yeasts.html
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    fermentace a věda o jíde H. T. Huang - čína.pdf | Ulož.to
    http://uloz.to/xPo214U8/fermentace-a-veda-o-jide-h-t-huang-cina-pdf

    Monografie o čínské fermentaci z téhle série
    http://www.cambridge.org/...ry-science-and-technology/science-and-civilisation-china-volume-6-part-5

    BONEMINA
    BONEMINA --- ---
    ZUZKAOU: Z citrusů to dostávám teplou vodou a olejem. A používám na cukrařinu, ne na kvašení.
    Ale to neva. Nebude ananasový, zkusím, co to udělá z různého domácího ovoce :)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    BONEMINA: no vono se jich z těch citronovejch slupek moc zbavit nedá, rozhodně ne tak, aby to přežily i zárodečné kultury.

    (ty postřiky nejsou moc rozpustné ve vodě - takže jen omývání je spíš rituální činnost - jsou rozpustné třeba benzínem, ale to prostě bakterie nepřežijou.)
    BONEMINA
    BONEMINA --- ---
    ZUZKAOU: Nedá se jich zbavit stejně jako u citrusových slupek?
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    BONEMINA: ale tak asi to bude fungovat, ale ten ocet bude jaksi plnej postřiků.
    BONEMINA
    BONEMINA --- ---
    ZUZKAOU: Takže tomu "any ordinary pineaple" radši nevěřit?
    Doufala jsem, že takhle spíš užitečně zlikviduju odpad, co by jinak skončil ve smetí.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    BONEMINA: má to zásadní háček - potřebuješ na to bio ananas :-/ Respektive chemicky neošetřený.

    Jinak spíš nech zkvasit ananasový džus (normálně vinnejma kvasinkama) a pak to ananasový čůčp dej do něčeho širokého, do tmy a pravidelně s ním míchej.
    NOLONGERTHERE
    NOLONGERTHERE --- ---
    ZUZKAOU: Právě že to nemám kvašený, jen nefiltrovaný.Fakt vůbec nekvasí, ještě jsem sirupy zavařovala v troubě, babiččiny, ač na pohled čisté, občas voněly trochu nakvašeně.
    Ve sklenici je to proto, už jsem neměla lahve, jinak je to obyč sirup. Tak dík za uklidnění!
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    NOLONGERTHERE: to je pyl - dělá se mi to i v sirupu. Respektive jestli ji máš kvašenou, tak ten oxid vybublává pevné částice dohromady + je můžou slepit mrtvé kvasinky dohromady. Takže je to pyl s Bvitamínem.

    Křís je taková hnusná bělavá mázdra na povrchu.
    NOLONGERTHERE
    NOLONGERTHERE --- ---
    Mám dotaz - v loňském bezinkovém sirupu se mi vytvořily takovýhle chuchvalce. Nezdá se mi, že by rostly, objevily se jak v lahvích ve spížích, tak v těch v lednici už krátce po zavaření... Je to nějaký křís, plíseň, nebo spíš chuchvalec pylu (kytky neperu, jen lehce oklepu). Nejsem si jistá jestli jsem cedila přes plátýnko, nebo jen přes cedník.
    Senzoricky je sirup zcela v pořádku, krásně voní, žádný náznak plísně ani kvašení, divný zápach, chutná stejně dobře... Ale pořád nevím, co to je a trochu se toho obávám:)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Tak jsem využila tropické teploty k pokus s namnožením koji. Pokus s červeným rýžovým vínem nevyšel (trocha kupované koji, red yeast rice, vařená rýže a voda), tak uvidíme jestli vyhodím zase část fakt drahé kultury.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam