• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ZUZKAOUKvašení a kysání -chováme miliardy domácích mazlíčků
    Vše o potravinářských procesech, kde hrají hlavní roli bakterie a nebo kvasinky a ušlechtilé plísně taky. Pečivové kvásky, kefíry, sýry, pickles, nízkolakoholové limonády ... na co si vaše srdce vzpomene. Teorie, recepty, rady a vůbec. Pokud píšete nějaký návod, připište tam někam slovo recept, ať se to dá filtrovat. Díky
    http://zkvaseno.blogspot.cz/


    http://www.wildfermentation.com a zde kniha k ukradení http://extabit.com/file/28e3iw4epgnkn

    Spřízněné kluby
    [ Domácí pekárna ]
    [ Výroba a destilace alkoholových nápojů aneb vypálíme cokoliv. ]
    [ Co mám pořád vařit když už musím, (nebo chci) ? ]
    [ Tibetská houba ~ Snow Lotus ~ Kefir/Yogurt Mushroom ]
    rozbalit záhlaví
    BONEMINA
    BONEMINA --- ---
    DA_NIELA: Jde z toho mastná škaredá voda. Ale přesně to samozřejmě nepoznám. Stejně jako nepoznám ne/přítomnost chemikálií v jiném ovoci a zelenině :)
    DA_NIELA
    DA_NIELA --- ---
    BONEMINA: A jak poznáš, že jsou ty chemikálie opravdu pryč?
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    nádhera - stručný přehled mikroorganismů v kefíru!

    Zen Kefir: What Is Milk Kefir? (Part 1 - LACTOBACILLI)
    http://zenkefir.blogspot.cz/2011/02/so-what-is-milk-kefir.html

    Zen Kefir: What Is Milk Kefir (Part 2 - STREPTOCOCCI / LACTOCOCCI)
    http://zenkefir.blogspot.cz/2011/03/so-what-is-milk-kefir-part-2.html

    Zen Kefir: What Is Milk Kefir (Part 3 - YEASTS)
    http://zenkefir.blogspot.cz/2011/03/so-what-is-milk-kefir-part-3-yeasts.html
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    fermentace a věda o jíde H. T. Huang - čína.pdf | Ulož.to
    http://uloz.to/xPo214U8/fermentace-a-veda-o-jide-h-t-huang-cina-pdf

    Monografie o čínské fermentaci z téhle série
    http://www.cambridge.org/...ry-science-and-technology/science-and-civilisation-china-volume-6-part-5

    BONEMINA
    BONEMINA --- ---
    ZUZKAOU: Z citrusů to dostávám teplou vodou a olejem. A používám na cukrařinu, ne na kvašení.
    Ale to neva. Nebude ananasový, zkusím, co to udělá z různého domácího ovoce :)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    BONEMINA: no vono se jich z těch citronovejch slupek moc zbavit nedá, rozhodně ne tak, aby to přežily i zárodečné kultury.

    (ty postřiky nejsou moc rozpustné ve vodě - takže jen omývání je spíš rituální činnost - jsou rozpustné třeba benzínem, ale to prostě bakterie nepřežijou.)
    BONEMINA
    BONEMINA --- ---
    ZUZKAOU: Nedá se jich zbavit stejně jako u citrusových slupek?
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    BONEMINA: ale tak asi to bude fungovat, ale ten ocet bude jaksi plnej postřiků.
    BONEMINA
    BONEMINA --- ---
    ZUZKAOU: Takže tomu "any ordinary pineaple" radši nevěřit?
    Doufala jsem, že takhle spíš užitečně zlikviduju odpad, co by jinak skončil ve smetí.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    BONEMINA: má to zásadní háček - potřebuješ na to bio ananas :-/ Respektive chemicky neošetřený.

    Jinak spíš nech zkvasit ananasový džus (normálně vinnejma kvasinkama) a pak to ananasový čůčp dej do něčeho širokého, do tmy a pravidelně s ním míchej.
    NOLONGERTHERE
    NOLONGERTHERE --- ---
    ZUZKAOU: Právě že to nemám kvašený, jen nefiltrovaný.Fakt vůbec nekvasí, ještě jsem sirupy zavařovala v troubě, babiččiny, ač na pohled čisté, občas voněly trochu nakvašeně.
    Ve sklenici je to proto, už jsem neměla lahve, jinak je to obyč sirup. Tak dík za uklidnění!
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    NOLONGERTHERE: to je pyl - dělá se mi to i v sirupu. Respektive jestli ji máš kvašenou, tak ten oxid vybublává pevné částice dohromady + je můžou slepit mrtvé kvasinky dohromady. Takže je to pyl s Bvitamínem.

    Křís je taková hnusná bělavá mázdra na povrchu.
    NOLONGERTHERE
    NOLONGERTHERE --- ---
    Mám dotaz - v loňském bezinkovém sirupu se mi vytvořily takovýhle chuchvalce. Nezdá se mi, že by rostly, objevily se jak v lahvích ve spížích, tak v těch v lednici už krátce po zavaření... Je to nějaký křís, plíseň, nebo spíš chuchvalec pylu (kytky neperu, jen lehce oklepu). Nejsem si jistá jestli jsem cedila přes plátýnko, nebo jen přes cedník.
    Senzoricky je sirup zcela v pořádku, krásně voní, žádný náznak plísně ani kvašení, divný zápach, chutná stejně dobře... Ale pořád nevím, co to je a trochu se toho obávám:)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Tak jsem využila tropické teploty k pokus s namnožením koji. Pokus s červeným rýžovým vínem nevyšel (trocha kupované koji, red yeast rice, vařená rýže a voda), tak uvidíme jestli vyhodím zase část fakt drahé kultury.
    DOCKINEZ
    DOCKINEZ --- ---
    DA_NIELA: Tyhle knizky od Ransoma jsem jako decko miloval. A nedavno jsem si rikal, ze si sezenu tech par, co jsem jeste necetl :)
    BONEMINA
    BONEMINA --- ---
    ZUZKAOU: Mileráda ti tohle téma přenechám :)
    A jalovec zní inspirativně, beztak se mi tu válí v pytlíku, na svíčkovou ho potřebuju jen tak dvakrát do roka a zvěřinu nedělám. Mátu bych asi stejně dala až do hotového, pár lístků na ozdobu a provonění.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    jo a máta během fermentace hnědne a hnusní, je potřeba používat nálev.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    BONEMINA: zatím ne, ale zní to dobře. Imho to půjde jak na slano ala kvašáky s koprem a česnekem, tak nasladku s něčím sladkým a třeba jalovcem - podle okurkového sorbetu s ginem http://blog.trikopecky.cz/2012-07-01-okurka-je-jen-prevlecenej-meloun/

    Pokud nechceš o tom někde psát sama, tak bych to ráda zkusila a publikovala, až dorazí slušné okurky, myslím že to má potenciál.
    BONEMINA
    BONEMINA --- ---
    Lidi, máte někdo zkušenost s kvašenou okurkovou limonádou? Samotná okurková šťáva by měla příznivě působit na dnu a revma, laktobacily navíc se vždycky hodí, ale nerada bych, aby to bylo hnusné. Google-fu mě odkazuje jen na různé verze nakládaček.
    DA_NIELA
    DA_NIELA --- ---
    LUCYA: Trosečníci z Vlaštovky ... já bych raději tábořila na ostrově, než pila limču, ale taky dobrý!
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam