• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ZUZKAOUKvašení a kysání -chováme miliardy domácích mazlíčků
    Vše o potravinářských procesech, kde hrají hlavní roli bakterie a nebo kvasinky a ušlechtilé plísně taky. Pečivové kvásky, kefíry, sýry, pickles, nízkolakoholové limonády ... na co si vaše srdce vzpomene. Teorie, recepty, rady a vůbec. Pokud píšete nějaký návod, připište tam někam slovo recept, ať se to dá filtrovat. Díky
    http://zkvaseno.blogspot.cz/


    http://www.wildfermentation.com a zde kniha k ukradení http://extabit.com/file/28e3iw4epgnkn

    Spřízněné kluby
    [ Domácí pekárna ]
    [ Výroba a destilace alkoholových nápojů aneb vypálíme cokoliv. ]
    [ Co mám pořád vařit když už musím, (nebo chci) ? ]
    [ Tibetská houba ~ Snow Lotus ~ Kefir/Yogurt Mushroom ]
    rozbalit záhlaví
    BEBERA
    BEBERA --- ---
    GHOSTDOG32: z arzenalu mi zbyl jen obyc kartáček, jednosvazkove i mezizubni mi odpadly...ale uz jsme tu vyrazne OT :)

    Abych se vratila k tématu, mam zkvasene zeli s minimem soli, za pouziti syrovatky, funguje to dobře, ale není to ani zdaleka tak dobre jako zeli se soli. Chutna to vyrazne kyseleji, skoro az citronove...
    GHOSTDOG32
    GHOSTDOG32 --- ---
    BEBERA: já si ji budu taky pořizovat k mému arzenálu čístících pomůcek na zuby, protože mě stejně ještě čekají rovnátka, aby toho nebylo málo :-)
    BEBERA
    BEBERA --- ---
    GHOSTDOG32: taky trpim (trpela jsem) na mezizubni kazy a osvedcila se mi (mezi)zubni sprska,uz dva roky jsem bez kazu.. Sice stoji kolem dvou tisic,aleclovek zas dlouhodobe usetri za mezizubni kartacky...
    GHOSTDOG32
    GHOSTDOG32 --- ---
    těžko říct, jesli to těm lidem fungovalo... na amazonu má ta kniha hodnocení dost vysoko
    GHOSTDOG32
    GHOSTDOG32 --- ---
    ZUZKAOU: jj asi z toho nic nebude. trochu mě to mrzí, protože jsem z toho byl zezačátku fakt nadšenej, že tu je cesta. takže když už jsem si nechal zuby vykazit, tak z toho mám alespoň ponaučení do života a teď se můžu jenom modlit a doufat, že to dostanu pod kontrolu :-)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    GHOSTDOG32: no to zní dost reálněji než ty zázračné články na internetech :-)
    GHOSTDOG32
    GHOSTDOG32 --- ---
    ZUZKAOU: jj ty to všechno znáš :-) víceméně jedu podle té knihy od R. Nagela už rok, ale upřímně řečeno... žádné zázraky se nedějí. Měl jsem spoustu kazů, malých, ale podle zubaře už se to muselo opravovat a protože to opravoval průběžně celý rok, vždy po měsící nebou dvou mi opravil jeden kaz, tak bych si asi všiml a on taky, kdyby nějaký zmizel. Nic nezmizelo a nakonec je odvrtal a zaplomboval všechny. Nicméně nemyslím, že by se tím dalo něco pokazit a tak se toho už držím. Teď někdy v únoru nebo březnu jdu na další kontrolní prohlídku a bude mi dělat rtg, protože všechny ty kazy co mám jsou mezizubní. Stále věřím, že alespoň ty malé kazy ve sklovině, co se nemuseli vrtat, se remineralizují
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    GHOSTDOG32: obyčejný rybí olej. ALA z rostliných zdrojů se v těle ne moc efektvině zpracovává a chce to fakt EPA/DHA.

    Mám tenhle http://www.nordena.cz/eshop/mollers-tran-norsky-rybi-olej-500-ml-detail

    případně tresčí játra v konzervě, jen je potřeba sledovat odkud jsou, aby nebyla z baltu.
    http://www.greenpeace.org/czech/Global/czech/P3/publikace/oceany/Letak_ryby_3.pdf

    jinak teda na ty zuby údajně dostatek minerálů a v tucích rozpustných vitamínů. Jestli pojedeš Weston Price styl, tak pak dej vědět, jstli to zabralo.

    http://www.westonaprice.org/thumbs-up-reviews/cure-tooth-decay
    http://www.curetoothdecay.com/Dentistry/weston_price_dentist.htm
    http://wellnessmama.com/3650/how-to-remineralize-teeth-naturally/
    GHOSTDOG32
    GHOSTDOG32 --- ---
    ZUZKAOU: To byla vyčerpávající odpověď :-) Děkuji za info a zdroje. Až budu mít trochu čas, tak to prostuduju. Já totiž doma dělám domácí kefír a doporučil jsem ho i mojí máti a moc nám chutná oboum. Také doma dělám celožitný kvašený chleba, ale víc toho zatím neumím. Tvůj blog je ovšem inspirativní a brzo zkusím zkvasit něco dalšího :-)

    jen takový dotaz: existuje nějaký levný způsob jak plně nahradit fermentovaný olej z tresčích jater? já si tím doplňuji vit. D a omega 3, protože mám problémy s kazivostí zubů. vyrábí jen v USA a já si to nechávám posílat z nizozemska a je to drahé samozřejmě. jsou ještě nějaké další možnosti jak posílit zuby? z věcí co znám je např. mrkev, mandle, sezam, mák, sýry, kostní vývar, vejce, zelenina (hlavně brokolice, celer, cuketa, ředkvička, faz. lusky atd.) K většině věcí co jsem teď vyjmenoval se dostanu jen jednou za čas, ale snažím se :-)

    díky
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    GHOSTDOG32: Nic takového, jako překyselení organismu neexistuje. Teda existuje, ale znamená to, že máš právě infarkt myokardu a nebo si vypil flašku brzdové kapaliny.

    PH moči souvisí s čiností ledvin, množství snězených bílkovin (i rostliných, nejen živočišných) a množství vypité vody.

    PH v jednotlivých orgánech organismu je velmi odlišné a ani PH krve není stejné - protože je zásadní rozdíl mezi okysličenou a odkysličenou krví. PH v organismu se udržuje biochemicky pomocí jednotlivých minerálních iontů. Zcela nezávisle na PH moči.

    podrobnosti třeba zde http://www.med.muni.cz/patfyz/powerpnt/0607/13_acidobaze.pdf

    a nebo stručněji a úderněji zde http://www.zradielko.sk/2013/07/bullshithunter-prekyslenie-ph-alkalicka-strava/

    A třeba konkrétně na pálení žáhy kefír a jiné fermentované věci dost pomáhají. A paradoxně - pálení žáhy je většinou spojeno s nedostatkem HCL v žaludečních šťávách.

    "Odkyselovací" dieta úplně čirou náhodou sebou nese dostatek jednoduchých cukrů v ovoci, dostatek vody a jídlo s vysokým obsahem mikronutrientů - takže se člověk cítí rychle lépe (furuktoza a hydratace) a postupně se mu může i zlepšit stav jako takový, pokud jeho předchozí strava byla na mikronutrienty chudá. Ale ten rituál s měřením PH je tam zcela zbytečný a je to jen kouzlo, které posiluje placebo efekt a dodává zdání kontroly. A když si myslím, že mám něco pod kontrolou, tak to dost pomáhá redukovat stres, který je často příčinou oněch nespecifických problémů, kvůli kterým člověk začne "odkyselovat".

    Korelace není kauzalita...

    Korelácia vs. kauzalita » Žrádielko
    http://www.zradielko.sk/2013/08/korelacia-vs-kauzalita/

    (nehledě na to že nejzázračnějším "zásadotvorným" elixírem je přece nepasterovaný jablečný ocet! http://eatalkalinefoods.com/alkalize-with-raw-apple-cider-vinegar/
    buhahaha)

    A ještě sem udám tu potřebu kontroly a očisty z pschoanalytického hlediska - velmi překvapivě to pasuje...

    A dá se to zkvasit?: Jarní ne-očista
    http://zkvaseno.blogspot.cz/2013/03/jarni-ne-ocista.html
    GHOSTDOG32
    GHOSTDOG32 --- ---
    Ahojte, koukám že to tady žije. Chci se vás, jako příznivců všeho kvašeného, zeptat na váš názor ohledně kyselinotvornosti některých kvašených věcí... Třeba kefír, jogurt atd. Nevím, jak se mám rozhodnout. Jedni píšou, že kefír je neskutečně zdravá věc, ale nadruhou stranu se všude píše, že to je kyselinotvorná potravina stejně jako skoro všechny mléčné výrobky. Jakej k tomu máte postoj?
    BEBERA
    BEBERA --- ---
    ZUZKAOU: diky...vypiju i s tim :)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    BEBERA: přesně tak jsou to odumřelé kvasinky/mikroby. Plné b vitamínů. Velmi zdravé...

    Chutná to - no po kvasnicích.
    BEBERA
    BEBERA --- ---
    Predpokladam prosim spravne, ze bila usazenina na dne zazvorove limonady jsou neskodne? A co to je? Jsou to ty kultury, které se rozmnozily, nebo jsou to mrtve laktobacily/kvasinky? (Kvasim pomoci predesle zazvorove limonady kvasene na divoko, plus jsem tam včera nalila tak pul deci syrovatky z kefiru)...
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    KABIS: to je asi vůně, která mi přijde v pořádku.
    KABIS
    KABIS --- ---
    Tak jsem poprve zkusila kysat zeli, zacina mi smrdet trochu jako kefir... To je dobre? :)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    ještě k ginger beer plant - hele tak ty klíčové mikroorganismy jsou i ve vodním kefíru

    Yemoos Nourishing Cultures | Water Kefir Strains
    http://www.yemoos.com/waterkefirstrains.html
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    BEBERA: no - to je o té koncentraci - med má něajké vlastní kultury, ale když už má 50% ředění na medovinu, tak to musíš převařit a nebo počkat alespoň rok, než vyhrají alkoholové kvasinky.

    Takže asi jo, trocha by šla použít jako na urychleni.
    BEBERA
    BEBERA --- ---
    ZUZKAOU: Med kvasi jak blazen. Zkus nechat v nejake lahvi vodu se lzici medu a do rana je to zkvasene. Když takhle nechas vodu se sirupem, nerozjede se to tak rychle (nechtene pokusy s dětským pitim)...Ostatne i vcelari musí davat pozor, když vcelam odebiraji med, aby nebyl prilis ridky. Jakmile je vic jak 18% vody v medu, hrozi, ze ti med ve sklenici zacne kvasit...A když jsme vloni nechali odmáčet plasty se zabetonovanym medem, za 3 dny to zkvasilo...
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    BEBERA: med by neměl kvasit - pokud není převařený (pak ale nemá ochrané enzymy) - med v dostatečné koncentraci je naopak značně antibakteriální.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam