• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ZUZKAOUKvašení a kysání -chováme miliardy domácích mazlíčků
    Vše o potravinářských procesech, kde hrají hlavní roli bakterie a nebo kvasinky a ušlechtilé plísně taky. Pečivové kvásky, kefíry, sýry, pickles, nízkolakoholové limonády ... na co si vaše srdce vzpomene. Teorie, recepty, rady a vůbec. Pokud píšete nějaký návod, připište tam někam slovo recept, ať se to dá filtrovat. Díky
    http://zkvaseno.blogspot.cz/


    http://www.wildfermentation.com a zde kniha k ukradení http://extabit.com/file/28e3iw4epgnkn

    Spřízněné kluby
    [ Domácí pekárna ]
    [ Výroba a destilace alkoholových nápojů aneb vypálíme cokoliv. ]
    [ Co mám pořád vařit když už musím, (nebo chci) ? ]
    [ Tibetská houba ~ Snow Lotus ~ Kefir/Yogurt Mushroom ]
    rozbalit záhlaví
    MRMNK
    MRMNK --- ---
    ZUZKAOU: no jo catni je super napad, limo zkusim
    nemas nejakej odkaz nebo tip na to kvaseni catni? znam standartni postup ze to uvarim a dam do sklenicek, bez kvaseni

    PLAGUEDIL: susit se mi to prave moc nechce .)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    MRMNK: třešně jsou super v limonádě.

    A nejrůznější čatní. A ty se navíc dají zaočkovat a prokvasit.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    RUM: na trzích bývají.

    Farmářská tržiště v Praze (Portál hlavního města Prahy)
    http://www.praha.eu/.../cz/co_delat_v_praze/prakticke_informace/farmarska_trziste_v_praze/index.html
    RUM
    RUM --- ---
    ahoj, nevíte prosím někdo, kde se dá v praze koupit celožitnej kváskovej chleba? vím jenom o countrylife, ale 45kč za půl kila, to je fakt síla a stejně ho tam už odpoledne neměli. já pečivo už nejím, ale potřebuju si něco koupit na fesťák, abych nemusel někde kupovat gumový rohlíky.
    PLAGUEDIL
    PLAGUEDIL --- ---
    sušit?
    MRMNK
    MRMNK --- ---
    dostal jsem nejaky ovoce (svestky a tresne), zajimalo by me jestli neni nejaka jina metoda jejich uchovani nez marmelada ci kompot? pominu-li vyrobu alkoholu :)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    GRED: uvařených. Klidně použij těch 0,4 g - jestli je to čistá kultura, tak to nebude hrát takovou roli. Rhizopus oligosporus je odolný, maximálně se ti doba konečného dozrání prodlouží o hodinku, dvě - to už nehraje roli.

    Můžeš použít jakoukoliv mouku, nebo škrob.
    GRED
    GRED --- ---
    Ahoj, dneska mam v planu poprve delat tempeh, mam jeste dve otazky:

    1) v receptech se udava pouzit 0,4g starteru na 200g bobu, znamena to uvarenych bobu nebo suchych? v tuhle chvili mam asi 250g odslupkovanych uvarenych bobu, kolik g starteru bych mel pouzit?

    2) tempeh starter se ma promichat pro lepsi rozptyleni s ryzovou moukou. muzu pouzit i jinou mouku? treba quinoa nebo ovesnou? nebo to musi byt ryzova..?

    Diky moc!
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Сало в тузлуке | рецепты на Saechka.Ru
    http://saechka.ru/kitchen/696/4225

    Marinovaný špek!
    LAIRE
    LAIRE --- ---
    ZUZKAOU: nápodobně s tymiánem
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Estragon má fakt antibakteriální účinky - normálně mi dva šlahouny ve vodním kefíru zarazily kvašení...
    BONEMINA
    BONEMINA --- ---
    ZUZKAOU: Asi sis vyšlechtila gurmány :)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    BONEMINA: tak mám nějaký mlsný octomilky - klasické kvasní pokusy milujou, ale vodního kefíru si nevšímaj - naštěstí.
    BONEMINA
    BONEMINA --- ---
    BONEMINA: Ty mrchy octomilky se množí i kolem zacvakávací sklenice! Stačí jim ten kousek nasáklého provázku, který čouhá ven. Nedá se nic dělat, vodní kefír se stěhuje na zastíněný venkovní parapet.
    JULYZ
    JULYZ --- ---
    Mám nejaké prebytky tibetskej huby. Vyzdvihnutie v Ostrave alebo eventuálne túto sobotu budem v Dvore Králové.
    WENOUSH
    WENOUSH --- ---
    nemáte někdo tip, kde koupit ty krystalky na vodní kefír? popřípadě, nemáte někdo z Prahy namnoženo dostatečně na odebrání? dík
    BONEMINA
    BONEMINA --- ---
    ZUZKAOU: Pytlík jsem už ušila a uvařila, zacvakávací sklenici ještě potřebuju vyjíst. Octomilkám zmar!
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    BONEMINA: hele mám systém, kde krystaly jsou v organzovém pytlíčku (nemusím nic cedit, protě vyndám pytlíček a zbytek sliju) a v takové té zacvakávací zavařovačce pro první fermentaci a na druhou jdou do uzavřené lahve aby měl bublinky.

    Octomilky nemaj jak se tam dostat.
    BONEMINA
    BONEMINA --- ---
    Vodní kefír má zásadní nevýhodu, v porovnání s mléčným po něm strašně moc jdou octomilky. Jak já ty mrchy malý nesnáším!
    RUM
    RUM --- ---
    ZUZKAOU: dobře, díky za odkaz. u mě je problém, že jsem jednoho dne odebral asi až moc zrn a zbyly mi tam jen takový malý zrníčka, což může bejt z většiny klidně jen sražená smetana nebo něco takového. nemám náladu to teď nějak třídit a myslím, že hodně lidí bude rádo, když se přemnožené zdravé houby z části zbaví :-)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    RUM: hele - ještě kup někde kefírové mléko a nebo v ruské speciálce kefír, namíchej ho půl na půl s čerstvým mlékem, přidejt kefírová zrna a nech to cca 48 hodin prokysat, tento ozdravný nálev slej a ochutnej až ten další, kam naleješ klasicky čerstvý mlíko.

    Já teď zrovna kefírová zrna přebytečná nemám, ale von se někdo najde -buď tady a nebo [ Tibetská houba ~ Snow Lotus ~ Kefir/Yogurt Mushroom ]


    VANEK: nejspíš bude na chuť hodně kyselý a na povrchu by se mohlo objevit něco syrovátky, pokud je nezahušťovanej škrobama (pokud zahuštěnej je, tak tu vodu udrží uvnitř). Pokud na něm není vidět plíseň, nebo nějaké divné tvary či barvy, tak je v pohodě.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam