• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ZUZKAOUKvašení a kysání -chováme miliardy domácích mazlíčků
    Vše o potravinářských procesech, kde hrají hlavní roli bakterie a nebo kvasinky a ušlechtilé plísně taky. Pečivové kvásky, kefíry, sýry, pickles, nízkolakoholové limonády ... na co si vaše srdce vzpomene. Teorie, recepty, rady a vůbec. Pokud píšete nějaký návod, připište tam někam slovo recept, ať se to dá filtrovat. Díky
    http://zkvaseno.blogspot.cz/


    http://www.wildfermentation.com a zde kniha k ukradení http://extabit.com/file/28e3iw4epgnkn

    Spřízněné kluby
    [ Domácí pekárna ]
    [ Výroba a destilace alkoholových nápojů aneb vypálíme cokoliv. ]
    [ Co mám pořád vařit když už musím, (nebo chci) ? ]
    [ Tibetská houba ~ Snow Lotus ~ Kefir/Yogurt Mushroom ]
    rozbalit záhlaví
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    RUM: a pokud odjíždíě v pátek, tak ho klidně stihneš upéct.


    t -4 dny
    Smíchat ve velké zavařovačce 100 ml kefíru a 100 g celozrnné žitné mouky a nechat zakryté stát při pokojové teplotě.

    čas na to potřebný - max 2 minuty i s vážením a uklízením kefíru a mouky

    t - 3 dny
    Přilít 100 ml vody a 100 g celozrnné žitné mouky

    t -2 dny ráno

    Přelít kvásek do něčeho, kam se vejde a přidat 200 ml vody a 200g chlebové žitné mouky (mají třeba v tesco, může to být opět celozrnná, ale pak to bude hutný, tmavý chleba)
    Pokud chceš do chleba přidat nějaká semena typu slunečnice, len, chia, dýně, vločky - cokoliv tak je večer namoč do vody.

    t -1 ráno
    Odebrat lžíci kvásku do malé skleničky a vrazit do lednice na případné příští pečení.

    Zbylý kvásek přelít do mísy a přidat 2 kávové lžičky soli (10 g), lžíci mletého kmínu (10-15g), 20-30 g medu/melasy/sladěnky, špetku (1-2 g) sušeného droždí a cca 200 g chlebové žitné mouky a případná namočená a slitá semínka

    Míchat vařečkou, dokud nevznikne kompaktní mazlavá, vcelku hustá kaše. Pokud by 200 g bylo málo, tak klidně přisyp. Konzistence by měla připomínat bramborovou kaši.

    Vzít nějakou formu a vymazat ji olejem. Jestli má přímo formu na chleba, nebo zapékací mísa, nebo forma na bábovku, či litinový hrnec. Nebo spodek od remosky, to je vcelku fuk.

    Do formy přemístit těsto a naolejovanýma rukama uhladit. Zabalit do velkého igelitového pytle a vrazit do lednice k zelenině - tedy do nejteplejšího bodu lednice.

    celková doba práce cca 30 minut.

    večer před odjezdem

    Pokud těsto v lednici viditelně hodně narostlo, tak ho tam nechat a rozpálit troubu na 250 stupňů a na dno dát pekáč, na který budeš lít vody pro zapaření. Pokud nenarostlo, tak vyndat na teplo a počkat až začne doroste. Těsně před vsazením do trouby, namočenýma rukama, mašlovačkou a nebo potíracím štětcem pomašluj důkladně povrch chleba vlažnou vodou,

    Strčit do rozpálené trouby a do rozpáleného pekáče na dně trouby nalít 2-3 deci vroucí vody. Velmi rychle zavřít troubu. Nechat 15 minut péct na co nejvyšší teplotu a pak stáhnout troubu na 180 a dopéct ještě minimálně 45 minut, pokud by byl moc tmavý, tak stáhnout troubu na 150 a zakryj alobalem. Pokud máš zapichovací teploměr, tak potřebuješ vnitřní teplotu 99 -100 stupňů.

    Upečený chleba vyklop z formy, oros studenou vodou a nech stydnout na nějaké mřížce, aby se ze spoda nezapařil - bude z něj odcházet horká pára.


    den odjezdu - zabalit do čisté utěrky a vzít sebou.

    Krájet co nejlblíže večeru- celožitné chleby potřebují dlouho chladnout a škroby pak ještě pracují, takže příliš brzo rozkrojené můžou být trochu mazlavé.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    RUM: na trzích bývají.

    Farmářská tržiště v Praze (Portál hlavního města Prahy)
    http://www.praha.eu/.../cz/co_delat_v_praze/prakticke_informace/farmarska_trziste_v_praze/index.html
    RUM
    RUM --- ---
    ahoj, nevíte prosím někdo, kde se dá v praze koupit celožitnej kváskovej chleba? vím jenom o countrylife, ale 45kč za půl kila, to je fakt síla a stejně ho tam už odpoledne neměli. já pečivo už nejím, ale potřebuju si něco koupit na fesťák, abych nemusel někde kupovat gumový rohlíky.
    PLAGUEDIL
    PLAGUEDIL --- ---
    sušit?
    MRMNK
    MRMNK --- ---
    dostal jsem nejaky ovoce (svestky a tresne), zajimalo by me jestli neni nejaka jina metoda jejich uchovani nez marmelada ci kompot? pominu-li vyrobu alkoholu :)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    GRED: uvařených. Klidně použij těch 0,4 g - jestli je to čistá kultura, tak to nebude hrát takovou roli. Rhizopus oligosporus je odolný, maximálně se ti doba konečného dozrání prodlouží o hodinku, dvě - to už nehraje roli.

    Můžeš použít jakoukoliv mouku, nebo škrob.
    GRED
    GRED --- ---
    Ahoj, dneska mam v planu poprve delat tempeh, mam jeste dve otazky:

    1) v receptech se udava pouzit 0,4g starteru na 200g bobu, znamena to uvarenych bobu nebo suchych? v tuhle chvili mam asi 250g odslupkovanych uvarenych bobu, kolik g starteru bych mel pouzit?

    2) tempeh starter se ma promichat pro lepsi rozptyleni s ryzovou moukou. muzu pouzit i jinou mouku? treba quinoa nebo ovesnou? nebo to musi byt ryzova..?

    Diky moc!
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Сало в тузлуке | рецепты на Saechka.Ru
    http://saechka.ru/kitchen/696/4225

    Marinovaný špek!
    LAIRE
    LAIRE --- ---
    ZUZKAOU: nápodobně s tymiánem
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Estragon má fakt antibakteriální účinky - normálně mi dva šlahouny ve vodním kefíru zarazily kvašení...
    BONEMINA
    BONEMINA --- ---
    ZUZKAOU: Asi sis vyšlechtila gurmány :)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    BONEMINA: tak mám nějaký mlsný octomilky - klasické kvasní pokusy milujou, ale vodního kefíru si nevšímaj - naštěstí.
    BONEMINA
    BONEMINA --- ---
    BONEMINA: Ty mrchy octomilky se množí i kolem zacvakávací sklenice! Stačí jim ten kousek nasáklého provázku, který čouhá ven. Nedá se nic dělat, vodní kefír se stěhuje na zastíněný venkovní parapet.
    JULYZ
    JULYZ --- ---
    Mám nejaké prebytky tibetskej huby. Vyzdvihnutie v Ostrave alebo eventuálne túto sobotu budem v Dvore Králové.
    WENOUSH
    WENOUSH --- ---
    nemáte někdo tip, kde koupit ty krystalky na vodní kefír? popřípadě, nemáte někdo z Prahy namnoženo dostatečně na odebrání? dík
    BONEMINA
    BONEMINA --- ---
    ZUZKAOU: Pytlík jsem už ušila a uvařila, zacvakávací sklenici ještě potřebuju vyjíst. Octomilkám zmar!
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    BONEMINA: hele mám systém, kde krystaly jsou v organzovém pytlíčku (nemusím nic cedit, protě vyndám pytlíček a zbytek sliju) a v takové té zacvakávací zavařovačce pro první fermentaci a na druhou jdou do uzavřené lahve aby měl bublinky.

    Octomilky nemaj jak se tam dostat.
    BONEMINA
    BONEMINA --- ---
    Vodní kefír má zásadní nevýhodu, v porovnání s mléčným po něm strašně moc jdou octomilky. Jak já ty mrchy malý nesnáším!
    RUM
    RUM --- ---
    ZUZKAOU: dobře, díky za odkaz. u mě je problém, že jsem jednoho dne odebral asi až moc zrn a zbyly mi tam jen takový malý zrníčka, což může bejt z většiny klidně jen sražená smetana nebo něco takového. nemám náladu to teď nějak třídit a myslím, že hodně lidí bude rádo, když se přemnožené zdravé houby z části zbaví :-)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    RUM: hele - ještě kup někde kefírové mléko a nebo v ruské speciálce kefír, namíchej ho půl na půl s čerstvým mlékem, přidejt kefírová zrna a nech to cca 48 hodin prokysat, tento ozdravný nálev slej a ochutnej až ten další, kam naleješ klasicky čerstvý mlíko.

    Já teď zrovna kefírová zrna přebytečná nemám, ale von se někdo najde -buď tady a nebo [ Tibetská houba ~ Snow Lotus ~ Kefir/Yogurt Mushroom ]


    VANEK: nejspíš bude na chuť hodně kyselý a na povrchu by se mohlo objevit něco syrovátky, pokud je nezahušťovanej škrobama (pokud zahuštěnej je, tak tu vodu udrží uvnitř). Pokud na něm není vidět plíseň, nebo nějaké divné tvary či barvy, tak je v pohodě.
    VANEK
    VANEK --- ---
    Lama dotaz: Pokud jogurt (kupovaný) nechaný v lednici několik týdnů po datu spotřeby není viditelně změněný, co se s ním tak mohlo stát?
    RUM
    RUM --- ---
    ahoj je tu někdo v praze s kefírovou houbou? potřeboval bych novou. ta moje asi chcípla nebo se nějak skazila... byl jsem totiž teď necelý týden pryč a doma nikoho nenapadlo vyměnit mlíko, ikdyž se v tom jinak běžně střídáme.. nenapadlo mě to nikomu připomenout... tak jsem to vylil a houbu přelil čistým mlíkem a dal tam nové mlíko z mlíkomatu... no a druhej den jsem to zkonzumoval, ikdyž to nebylo ta husté, jak jsem byl zvyklý a další den ráno mě hrozně bolelo břicho, jak se ve mě nahromadili plyny a pak z toho byl průjem. rozhodl jsem se tedy houbu a vše co zbylo vyhodit
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam