• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ZUZKAOUKvašení a kysání -chováme miliardy domácích mazlíčků
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Estragon má fakt antibakteriální účinky - normálně mi dva šlahouny ve vodním kefíru zarazily kvašení...
    BONEMINA
    BONEMINA --- ---
    ZUZKAOU: Asi sis vyšlechtila gurmány :)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    BONEMINA: tak mám nějaký mlsný octomilky - klasické kvasní pokusy milujou, ale vodního kefíru si nevšímaj - naštěstí.
    BONEMINA
    BONEMINA --- ---
    BONEMINA: Ty mrchy octomilky se množí i kolem zacvakávací sklenice! Stačí jim ten kousek nasáklého provázku, který čouhá ven. Nedá se nic dělat, vodní kefír se stěhuje na zastíněný venkovní parapet.
    JULYZ
    JULYZ --- ---
    Mám nejaké prebytky tibetskej huby. Vyzdvihnutie v Ostrave alebo eventuálne túto sobotu budem v Dvore Králové.
    WENOUSH
    WENOUSH --- ---
    nemáte někdo tip, kde koupit ty krystalky na vodní kefír? popřípadě, nemáte někdo z Prahy namnoženo dostatečně na odebrání? dík
    BONEMINA
    BONEMINA --- ---
    ZUZKAOU: Pytlík jsem už ušila a uvařila, zacvakávací sklenici ještě potřebuju vyjíst. Octomilkám zmar!
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    BONEMINA: hele mám systém, kde krystaly jsou v organzovém pytlíčku (nemusím nic cedit, protě vyndám pytlíček a zbytek sliju) a v takové té zacvakávací zavařovačce pro první fermentaci a na druhou jdou do uzavřené lahve aby měl bublinky.

    Octomilky nemaj jak se tam dostat.
    BONEMINA
    BONEMINA --- ---
    Vodní kefír má zásadní nevýhodu, v porovnání s mléčným po něm strašně moc jdou octomilky. Jak já ty mrchy malý nesnáším!
    RUM
    RUM --- ---
    ZUZKAOU: dobře, díky za odkaz. u mě je problém, že jsem jednoho dne odebral asi až moc zrn a zbyly mi tam jen takový malý zrníčka, což může bejt z většiny klidně jen sražená smetana nebo něco takového. nemám náladu to teď nějak třídit a myslím, že hodně lidí bude rádo, když se přemnožené zdravé houby z části zbaví :-)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    RUM: hele - ještě kup někde kefírové mléko a nebo v ruské speciálce kefír, namíchej ho půl na půl s čerstvým mlékem, přidejt kefírová zrna a nech to cca 48 hodin prokysat, tento ozdravný nálev slej a ochutnej až ten další, kam naleješ klasicky čerstvý mlíko.

    Já teď zrovna kefírová zrna přebytečná nemám, ale von se někdo najde -buď tady a nebo [ Tibetská houba ~ Snow Lotus ~ Kefir/Yogurt Mushroom ]


    VANEK: nejspíš bude na chuť hodně kyselý a na povrchu by se mohlo objevit něco syrovátky, pokud je nezahušťovanej škrobama (pokud zahuštěnej je, tak tu vodu udrží uvnitř). Pokud na něm není vidět plíseň, nebo nějaké divné tvary či barvy, tak je v pohodě.
    VANEK
    VANEK --- ---
    Lama dotaz: Pokud jogurt (kupovaný) nechaný v lednici několik týdnů po datu spotřeby není viditelně změněný, co se s ním tak mohlo stát?
    RUM
    RUM --- ---
    ahoj je tu někdo v praze s kefírovou houbou? potřeboval bych novou. ta moje asi chcípla nebo se nějak skazila... byl jsem totiž teď necelý týden pryč a doma nikoho nenapadlo vyměnit mlíko, ikdyž se v tom jinak běžně střídáme.. nenapadlo mě to nikomu připomenout... tak jsem to vylil a houbu přelil čistým mlíkem a dal tam nové mlíko z mlíkomatu... no a druhej den jsem to zkonzumoval, ikdyž to nebylo ta husté, jak jsem byl zvyklý a další den ráno mě hrozně bolelo břicho, jak se ve mě nahromadili plyny a pak z toho byl průjem. rozhodl jsem se tedy houbu a vše co zbylo vyhodit
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    GRED: doporučuju začínat s tou sojou - roste to na ní nejsnáze.
    GRED
    GRED --- ---
    diky za info.

    Navodu jsem precetl uz dost, ale zajimal me nejakej trik na ten inkubator. Asi zkusim nejdriv tu troubu, pripadne krabici s zarovkou.
    A s tema dalsima lusteninama je to zajimavej tip. To asi taky zkusim :)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    tady je pak ten startér - aha, tak se to suší před rozmixováním (si to moc nepamatuju, a mám ho pytlík na mrazáku, dělala jsem ho před rokem)

    Home made Tempeh Culture (Tempeh Starter) | Make the best Tempeh | Gunter Pfaff
    http://www.makethebesttempeh.org/home-made-tempeh-culture-te.html
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    což mi připomíná, že bych zase měla namočit soju a nechat se znovu a znovu frustrovat tím, že se mi zase nepodaří natto.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    české návody třeba tady
    Jak si vyrobit svůj vlastní tempeh
    http://www.merc.cz/tempeh/


    A nemusí být jen ze soji - jdou použít víceméně libovolné luštěniny (cizrnovej je moc dobrej), dá se namíchat se semínky (sezam, mňam) či oříšky, a nebo třeba s kroupama. Ale teda ten sojovej mi nakonec vždycky chutnal nejlíp.

    Watch Barry’s Tempeh: Non-traditional, Experimental Tempeh | Food. Curated. Episodes | Food & Drink Videos | Blip
    http://blip.tv/food-curated/barry-s-tempeh-non-traditional-experimental-tempeh-6458663

    Experiments | Make the best Tempeh | Gunter Pfaff
    http://www.makethebesttempeh.org/experiments/
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    GRED: tempeh je jednoduchej, nejtěžší je oloupat slupky ;-)

    Startér získáš z nějakého přírodního tempehu, jemuž doma propícháš dírky do folie, ve které je zabalené a necháš ho v teple dozrát, až bude celý šedý - tedy vyrazí na něm spóry. Rozmiuješ a většinu zamrazíš a část použiješ jako startér.

    Ohledně inkunbátoru. Taková mezi cesta je chladící box a ohřívátko do akvárií. http://zkvaseno.blogspot.cz/2012/12/kynarna-jogurtovac-domecek-na-plisne-v.html

    Na tempeh, kvásek, kefír a mléčné kvašení v nádobách to funguje pěkně, nefuguje to na koji a na natto, protože tam je moc vlhko.

    Další věc, co dá nějkých těch 40 stupňů je žárovička v troubě - tempeh, koji či jiné fermenty dát na plech a na vrchní štekl do trouby, tu zavřít a jen rozsvítit žárovku.


    U tempehu je potřeba průběžně kontrolovat vnitřní teplotu a kdyžtak posunout níž, aby se nepřehřál.


    Ze strojů pak má smysl uvažovat o pekárně, co umí kynutí http://eta.cz/domaci-pekarny/domaci-pekarna-duplica-vital-eta-214790000

    http://www.sanapekarna.cz/

    a nebo nějaké multicookery.
    GRED
    GRED --- ---
    Ahoj, byl jsem sem preposlan z diskuze o veganstvi a vegetarianstvi. Tady je muj dotaz:

    Cau, mate nekdo zkusenosti s vyrobou tempehu? Tempeh starter se da objednat uz i v CR (a ne jen v Belgii, nebo Indonesii jak tomu bylo driv), ale co mi vrta hlavou je, z ceho vyrobit "inkubator" na pestovani tempehu. Je potreba udrzovat teplotu mezi 28 a 33 °C (v tomhle se navody lisej, ale vzdycky je to neco podobnyho) po dobu 24h i vic.

    Nejaky napady, zkusenosti jak to udelat levne a jednoduse?
    Doma jsem vyhrabal nejakej starej jogurtovac, ale nema nastavitelnou teplotu a jogurtovace obvykle topej neco kolem 40°C coz je rozhodne moc.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam