• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ZUZKAOUKvašení a kysání -chováme miliardy domácích mazlíčků
    BONEMINA
    BONEMINA --- ---
    WITTGENSTEIN: Offtopic: to není normální, běžně používané slovo? :O

    Ontopic: kvašené ořechové slupky barví ještě líp než nekvašené, vlna jde až k černohnědé. Asi zkusím překvasit i další barviva, co to udělá.
    WITTGENSTEIN
    WITTGENSTEIN --- ---
    (Ha, "kotníky" v tom druhém slova smyslu, znamenám si, on to opravdu ještě někdo používá.)
    BONEMINA
    BONEMINA --- ---
    VANDA__: Jo tak, pěstí dusám maximálně do pětilitrovky a to na konci taky najedu spíš na Stayin` alive :) Kotníky prstů mám asi odolné, ale tréning je to kvalitní. Na desítky litrů bych to určitě řešila jinak.
    VANDA__
    VANDA__ --- ---
    BONEMINA: :) A nekončí to omlácenými kotníky prstů, Nerada bych vypadala jako po pěstním zápasu :D Ale já jsem zvyklá na obří nádobu s obsahem asi 60l, hádám, že až zkusím něco menšího, tohle by mohla být odpověď :)
    BONEMINA
    BONEMINA --- ---
    VANDA__: Dusám pěstí a prozpěvuju si Eye of the tiger.
    VANDA__
    VANDA__ --- ---
    Můžu se prosím zeptat, čím dusáte zelí a jinou po dusání volající zeleninu? Dřív jsme dusali dřevěnou sochařskou paličkou, ale teď děláme zelí jinde a nástroje pokulhávají. Něco jde našlapat, ale jinak mám problém to v menších nádobách udusat a nerozmlátit stěny :-/
    FURINKA
    FURINKA --- ---
    ZUZKAOU: když jsem dělala cukrový nálev, tak jsem do toho přihodila pár hřebíčků a kus skořice, takže trochu jako nálev na jablečný kompot
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    FURINKA: a to máš jen cukr a pampeliškovej kořen?

    Jinak díky inulinu krásně kvasí pod mléčnými bakteriemi, ale netuším co a jak se tam vylouhuje. Ale varianta usušit, opražit a rozemlít a přidávat do kávovinové směsi.
    FURINKA
    FURINKA --- ---
    ZUZKAOU: ještě jednou děkuji, budu tiše doufat, že to dobře dopadne.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    FURINKA: ve víně je kyselost kvůli chuti, jako konzervant slouží ten alkohol.
    FURINKA
    FURINKA --- ---
    ZUZKAOU: děkuji, alkometr nemám, ale asi to stahnu a nechám to kdyžtak kvasit dál. Ještě mě napadl dotaz, jak moc důležitá je tam ta kyselost, zatím se mi to nezdálo zkažené, ale možná že bych tam měla dát trochu kys. citronové.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    FURINKA: Až to přestane bublat a alkolometr ukáže, že to má rozumné množství alkoholu.
    FURINKA
    FURINKA --- ---
    Poptávám radu ohledně alkoholového kvašení. Zkouším alkoholově kvasit pampeliškový kořen, uvidím, jak moc to bude pitné, ale poradíte mi kdy bych to tak měla stočit/stahnout prostě přesunout do čisté lahve?
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    PLAGUEDIL: dělaj to američani. Ještě jsem to nezkoušela, loni mi ji sežrali hnusní plži a letos jsem ji nějak nestihla zasadit, takže přebytky se nekonají.

    Kdo to budete zkoušet, tak se pak ozvěte jak to dopadlo.

    http://naturallivingsocal.blogspot.cz/2012/06/cultured-mondays-cultured-galicky.html
    http://learningandyearning.com/2012/08/09/lacto-fermented-zucchin-sticks/
    http://crabappleherbs.com/blog/2007/09/16/preserving-the-harvest-zucchini-relish/
    http://neohomesteading.com/zucchini-garlic-scape-relish/
    PLAGUEDIL
    PLAGUEDIL --- ---
    nějaká rada co se dá s cukinou vymyslet? smažená pečená a kdovíjaká už mi leze krkem, tak mě napadlo to zkusit nějak naložit
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    YGA: nevím. To by se muselo vyzkoušet. Nejspíše nic, nebo mírný průjem.
    YGA
    YGA --- ---
    ZUZKAOU: Ok, zkusím tu sůl, díky moc za radu. Mimochodem, tušíš, co by to se mnou udělalo, kdybych to vypila? (pouze teoretická otázka, poletí to do záchoda)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    YGA: to jsou věci, sirovodík mi kefír ještě neudělal.

    Hele zkus do první fermentace přidat trošku soli (tak 2- 3% roztok) a nech ho hodně prokysat. Jako že to bude fakt kyselý, 48 hodin v teple minimálně. Jestli máš ph papírky, tak pod 4. To by mělo vyvraždit všchno nežádoucí.
    YGA
    YGA --- ---
    Mám otázku na kefírovače: zkusila jsem při 2. fermentaci u vodního kefíru obohatit nálev 1) čerstvými fíky a 2) rozmixovaným kiwi, ale po otevření láhve to páchne jako pukavec. U fíků puch odvál, u kiwi je slabě cítit pořád. Co si o tom mám myslet, je to zkažený, nebo to k procesu prostě patří? S jiným ovocem se mi zatím nic takového nestalo... (Kiwi bylo při pokojové teplotě 12 h, fíky 24 h. Oboje teď čeká v lednici na ortel)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam