LEPEK: Nakládali jsme tak 10-15 kg.
Dávali jsme do silnostěnného skleněného "akvária" (v x š x h - 100 x 40 x 40 cm), zatíženo nerezovou děrovanou deskou a sametově-revoluční dlažební kostkou.
Zelí jsme krouhali nejdřív ručně, pak v mixéru s nástavcem na krouhání, protože ručně se to fakt ve dvou lidech fakt nedalo.
Postup byl jednoduchý: 5 cm vrstva zelí, zasolit, pokmínovat, promíchat, udusat, 5 cm vrstva zelí...
Pak zatížit deskou a kostkou, akvárko přegumičkovat igeliťákem a nechat 3,5 týdne v komoře na chodbě v paneláku (cca. 15° C?). Zelí jsme vyndali a sterilizovali v běžných sklenicích. Půlení týdnů jsme zavedli, protože máme rádi zelí kyselé, ale křupavé. Po 3 týdnech bylo málo kyselé a po 4 moc měkké.
Jediná rada, která mě napadá, že zelí musí nad sebou mít vrstvu tekutiny, jinak se zkazí.